Хормони управљају нашим апетитом

Ако је повишен инсулин, смањите унос угљених хидрата, а ако имате вишак лептина уносите више омега-3 киселина.

Здравље 21.08.2018 | 10:41
Хормони управљају нашим апетитом
ПРЕНОСЕЋИ поруке од једне до друге "станице" у телу, хормони утичу на понашање, расположење, сексуалну жељу, али такође и на повећан апетит.
Постоји неколико врста хормона који управљају нашом жељом за храном, па уколико нагло добијете на тежини, потребно је најпре проверити хормоне и осигурати њихово нормално функционисање.

Осим регулисања исхране, редовно вежбање и добар сан су такође значајни за регулацију хормона.
1. Инсулин, хормон за "складиштење"

Помаже глукози да се сагори и претвори у енергију. Проблем настаје код хронично повишеног инсулина, отпорности на инсулин, метаболичког синдрома и повећаног осећаја глади и жудње за храном. У том случају, треба смањити унос угљених хидрата и повећати унос протеина и масноћа. Важно је избацити фруктозу, која се повезује са дебљином и инсулинском резистенцијом.

2. Грелин, хормон глади

Ослобађа се када је желудац празан и престаје након оброка. Одговоран је за осећај глади, јер стимулише центар за апетит у мозгу. Проблем настаје када се грелин не смањује након оброка, због чега мозак не прима сигнал да престанете јести. У том случају, потребно је избегавати беле угљене хидрате,шећер и слатке напитке који појачавају осећај глади без ширења желучаног зида. Јести протеине, пуно влакана и "волуминозне" хране, како би се створио осећај ситости.

3. Лептин, хормон ситости

Сигнализира мозгу да су потребе организма подмирене и да треба смањити унос хране, чиме се спречава преједање. Вишак лептина може развити отпорност и проузроковати резистенцију на лептин. Мозак тада игнорише сигнале ситости, остављајући нас "гладнима" чак и након оброка. Због тога треба избегавати храну која подстиче упалу и осигурати довољан унос омега-3 масних киселина. Водити рачуна о квалитету сна, јер је недостатак сна повезан са падом нивоа лептина.

4. Кортизол, хормон стреса

Кортизол је хормон стреса који производе надбубрежне жлезде, као одговор тела на опасност или трауму. Може подстаћи жељу за угљеним хидратима или нездравим масноћама. Због тога треба управљати нивоом стреса кроз медитацију, вежбе тела и добар сан. Јести три уравнотежена оброка дневно, састављена од протеина, масноћа, влакана и зелениша.

5. Пептид YY (рYY), хормон "контроле"

То је контролни хормон у гастроинтестиналном тракту који смањује апетит. Инсулинска резистенција и хронично повишени шећер у крви смањују производњу РYY-а, док одржавање шећера у крви, храна на бази протеина и богата влакнима повећава осетљивост РYY-а и његову производњу.

Новости
фото:интернет



 
 

Коментари / 0

Оставите коментар