СИПА истражује нестанак папира

Агенција за истраге и заштиту (СИПА) БиХ, поступајући по налогу Тужилаштва БиХ, истражује нестанак десетак тона папира из складишта Централне изборне комисије БиХ, а који је намијењен за штампање гласачких листића.

Босна и Херцеговина 20.08.2018 | 22:45
СИПА истражује нестанак папира
Ово је из СИПА потврђено за сарајевски портал “клиx.ба”, али детаље истраге нису могли открити, с образложењем да поступају по налогу Тужилаштва БиХ.

Портал незванично пише да је СИПА од ЦИК-а тражила документацију која се односи на извјештаје о утрошку папира намијењеног за штампање гласачких листића у претходних десет година.

Иначе, ова истрага долази након објаве ревизорског извјештаја о раду ЦИК-а, а у којем су ревизори утврдили да је пописна комисија констатовала да је приликом пописа користила податке о тежинама и димензијама са наљепница на оригинално запакованим палетама, док је на 14 палета, које су отворене и гдје су кориштени папири, стање папира евидентирано на основу постојеће складишне евиденције и пропратне складишне документације, те закључили да се на овај начин не може поуздано утврдити тачна тежина (количина папира) на палетама. 

У извјештају Канцеларије за ревизију институција БиХ за ЦИК наводи се да пописна комисија ЦИК-а није могла утврдити стварну количину папира са воденим жигом, јер Комисија не посједује вагу.

“С обзиром на то да је у складишној евиденцији као јединица мјере за папир наведен килограм, а да Комисија не посједује вагу, није вршена провјера количине папира у складишту. С обзиром на то да се већ дужи низ година залихе папира у складишту акумулирају, а имајући у виду чињеницу да је папир роба која временом губи на квалитету, потребно је, приликом планирања набавке папира, која се спроводи сваке двије године, узети у обзир и постојеће залихе у складишту”, наведено је у извјештају.

Подсјећамо, медији су раније објавили извјештај Комисије за попис из 2014. према коме је најмање 35,8 тона папира набављеног за штампање гласачких листића нестало из складишта Централне изборне комисије БиХ. Из ЦИК-а су до сада демантовали такве информације.

(Клиx.ба)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Дамир

20.08.2018 21:18

И папир сте покрали зна се ко се бави стампањем бањалука стампа све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е сваста

21.08.2018 05:37

"Папир губи на квалитету, а да ли губи на тезини и то за цитавих 10-ак тона, ово саопстење је писао неки дилетант, примају папир у кг а не вазу га, како га процјењују.Ту неко дебело треба да одговара.

Name

Ре:

21.08.2018 12:07

Сад це РТРС реци да су то ови из групе Правда за Давида, како је то Додик најавио...јер он зна најбоље...

Name

Репл

21.08.2018 14:23

Вец на самом старту,СНСД води са 30% .

Name

Нека наврате у Бакинце

21.08.2018 06:15

Немојте заобици ту локацију.ТАМО ИМА ПРИВАТНА ШТАМПАРИЈА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма не

21.08.2018 19:57

Близе је то од Бакинаца

Name

Мк

21.08.2018 06:49

ХОЋЕ ЛИ ОВЕ ГОДИНЕ БИТИ ВИШЕ ГЛАСОВА ОД БРОЈА ГЛАСАЧА. МИЛЕ МИЛЕ ЗНАЧИ И ОВУ ГОДИНУ КРАДЕШ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

21.08.2018 19:56

ЖИВЈЕТИ У НЕ СТВАРНОМ ЖИВОТУ И ТО ЛАЖНОМ НЕМА НИШТА ГОРЕ.ТУ ДОЛАЗИ ДО ЛУДИЛА КОМЕ НЕМА КРАЈА.

ОДГОВОРИТЕ