SIPA istražuje nestanak papira

Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, postupajući po nalogu Tužilaštva BiH, istražuje nestanak desetak tona papira iz skladišta Centralne izborne komisije BiH, a koji je namijenjen za štampanje glasačkih listića.

Bosna i Hercegovina 20.08.2018 | 22:45
SIPA istražuje nestanak papira
Ovo je iz SIPA potvrđeno za sarajevski portal “klix.ba”, ali detalje istrage nisu mogli otkriti, s obrazloženjem da postupaju po nalogu Tužilaštva BiH.

Portal nezvanično piše da je SIPA od CIK-a tražila dokumentaciju koja se odnosi na izvještaje o utrošku papira namijenjenog za štampanje glasačkih listića u prethodnih deset godina.

Inače, ova istraga dolazi nakon objave revizorskog izvještaja o radu CIK-a, a u kojem su revizori utvrdili da je popisna komisija konstatovala da je prilikom popisa koristila podatke o težinama i dimenzijama sa naljepnica na originalno zapakovanim paletama, dok je na 14 paleta, koje su otvorene i gdje su korišteni papiri, stanje papira evidentirano na osnovu postojeće skladišne evidencije i propratne skladišne dokumentacije, te zaključili da se na ovaj način ne može pouzdano utvrditi tačna težina (količina papira) na paletama. 

U izvještaju Kancelarije za reviziju institucija BiH za CIK navodi se da popisna komisija CIK-a nije mogla utvrditi stvarnu količinu papira sa vodenim žigom, jer Komisija ne posjeduje vagu.

“S obzirom na to da je u skladišnoj evidenciji kao jedinica mjere za papir naveden kilogram, a da Komisija ne posjeduje vagu, nije vršena provjera količine papira u skladištu. S obzirom na to da se već duži niz godina zalihe papira u skladištu akumuliraju, a imajući u vidu činjenicu da je papir roba koja vremenom gubi na kvalitetu, potrebno je, prilikom planiranja nabavke papira, koja se sprovodi svake dvije godine, uzeti u obzir i postojeće zalihe u skladištu”, navedeno je u izvještaju.

Podsjećamo, mediji su ranije objavili izvještaj Komisije za popis iz 2014. prema kome je najmanje 35,8 tona papira nabavljenog za štampanje glasačkih listića nestalo iz skladišta Centralne izborne komisije BiH. Iz CIK-a su do sada demantovali takve informacije.

(Klix.ba)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Damir

20.08.2018 23:18

I papir ste pokrali zna se ko se bavi stampanjem banjaluka stampa sve.

ODGOVORITE
Name

E svasta

21.08.2018 07:37

"Papir gubi na kvalitetu, a da li gubi na tezini i to za citavih 10-ak tona, ovo saopstenje je pisao neki diletant, primaju papir u kg a ne vazu ga, kako ga procjenjuju.Tu neko debelo treba da odgovara.

Name

Re:

21.08.2018 14:07

Sad ce RTRS reci da su to ovi iz grupe Pravda za Davida, kako je to Dodik najavio...jer on zna najbolje...

Name

Repl

21.08.2018 16:23

Vec na samom startu,SNSD vodi sa 30% .

Name

Neka navrate u Bakince

21.08.2018 08:15

Nemojte zaobici tu lokaciju.TAMO IMA PRIVATNA ŠTAMPARIJA.

ODGOVORITE
Name

Ma ne

21.08.2018 21:57

Blize je to od Bakinaca

Name

Mk

21.08.2018 08:49

HOĆE LI OVE GODINE BITI VIŠE GLASOVA OD BROJA GLASAČA. MILE MILE ZNAČI I OVU GODINU KRADEŠ .

ODGOVORITE
Name

BOBA

21.08.2018 21:56

ŽIVJETI U NE STVARNOM ŽIVOTU I TO LAŽNOM NEMA NIŠTA GORE.TU DOLAZI DO LUDILA KOME NEMA KRAJA.

ODGOVORITE