Прича: Партизан куца на велика врата Лиге Европе!

Елиминисати Бешикташ је језиво тешко, али не и немогуће. Пред црно-белима је испит генерације.

Фудбал 21.08.2018 | 23:00
Прича: Партизан куца на велика врата Лиге Европе!
Партизан је српски клуб са убедљиво највише учешћа у групним фазама два клупска УЕФА такмичења. Црно-бели су, од када је европска "кућа фудбала" одлучила да уместо куп система уведе лигашки у првој фази такмичења, десет пута провели "јесен" у Европи, а од тога два пута успели да стигну и до "пролећа".

Партизан у својој колекцији има осам учешћа у Лиги Европе и два у Лиги шампиона. Поред тога, "парни ваљак" је убедљиво најуспешнији српски клуб у евро-куповима, јер је у последњих 15 година сакупио више бодова него сви остали заједно.

Али...

Црно-бели памте и киксеве попут Шамрока, Макабија Петах Тикве, Туна, Заглембија... Управо су они спречили да Београђани на европској сцени имају константу и лепе низове, а можда и више презимљавања у Европи.

Пред Партизаном је ове сезоне дефинитивно најтежи изазов. Тако јаког противника у борби за групну фазу Лиге Европе црно-бели до сада нису имали.

Падали су пред Партизаном у плеј-офу Динамо Букурешт, Гронинген, темишварска Политехника, Жилина, Тромсо, Нефчи и Видеотон. И ниједан од наведених клубова није имао снагу као што је данас има Бешикташ.

Вишеструки првак Турске, екипа којој је прошле сезоне титула измакла после пораза у два градска дербија против Галатасараја и Фенербахчеа, у својим редовима има преискусне и прескупе фудбалере, од којих су многи годинама били део европске елите. О томе сведочи и одлично прошлогодишње издање истанбулских црно-белих у Лиги шампиона, када су у групи заузели прво место без пораза, победивши Порто, РБ Лајпциг два пута и Монако. Бајерн је, ипак, био превелики залогај у осмини финала.

Звезде Бешикташа су све бивши и садашњи репрезентативци. Адријано, Пепе, Медел, Кварежма, Бабел, Негредо, Роко, Ленс, Канађани Хатчинсон, Ларин, Хрват Вида... Ту је и прекаљени борац Вагнер Лов, уз море сјајних турских фудбалера попут Гокана Гонула, Канера Еркина, Огузана Озјакупа, искусног голмана Толге Зенгина, који тешко да ће лако препустити место Лорису Каријусу.

Нема шта, екипа за сваки респект! Ипак...

Заједничко за београдске и истанбулске црно-беле је то што су обе екипе доста "штуцале" на почетку ове сезоне. Партизан више у Суперлиги Србије, а Бешикташ у Европи.

Шенола Гунеша и његов тим минути су делили од елиминације из Европе прошлог четвртка у Линцу. ЛАСК је имао 2:0 све до 90. минута, али је онда заблистао Алваро Негредо и голом одвео Бешикташ на мегдан Партизану. На срећу по Партизан, Шпанац је недуго после гола добио црвени картон и неће моћи у четвртак да игра у Хумској. Причало се и о његовом одласку, али је Негредо те гласине (за сада) демантовао за викенд голом у 2. колу турског првенства, постигавши погодак у победи против Ерзумуспора (3:1).

Бешикташ је био лош у првих 45 минута, а по извештајима турских медија чак и катастрофалан. Међутим, у другом полувремену показао је моћ, која је севала из ногу Рикарда Кварежме. Сјајни крилни нападач био је неухватљив за одбрану новог прволигаша. Португалац је два пута асистирао и на крају одличну партију крунисао голом из пенала.

Гунеш још увек лута у проналажењу идеалне поставе. У односу на последњи европски и првенствени меч, променио је чак петорицу, мењао им места, тражио добитну комбинацију...

Управо то би могла да буде шанса за Партизан, као и чињеница да најмоћнији турски клубови последњих година не маре много за Лигу Европе. Једонствано, на првом месту су им Лига шампиона и борба за титулу.

Партизан је повукао конкретан потез, променио тренера и уместо Мирослава Ђукића довео Зорана Мирковића. Екипа је, чини се, стабилизована, назире се "костур" тима, смањена је ротација, евидентна је боља форма, већа борбеност, али и недостак концентрације у финишу. "Парни ваљак" ће већ у четвртак морати нешто да предузме по том питању, јер су и много слабији тимови од Бешикташа лагано користили падове у игри српског вицешампиона.

Мотива има на претек, биће и велике подршке са трибина стадиона у Хумској. На црно-белима је да одиграју најбоље што могу у овом тренутку и да у Истанбул однесу што бољи резултат, а то би био сваки без примљеног гола. Уколико буду елиминисани, мало ко ће им замерити, али ако прођу постаће хероји пуни самопоуздања за наредне многобројне битке које их очекују ове сезоне.

Извор: мондо.рс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Партизановац

23.08.2018 15:21

Немозе нам ни бог помоци са овом клупском политиком.

ОДГОВОРИТЕ