Priča: Partizan kuca na velika vrata Lige Evrope!

Eliminisati Bešiktaš je jezivo teško, ali ne i nemoguće. Pred crno-belima je ispit generacije.

Fudbal 21.08.2018 | 23:00
Priča: Partizan kuca na velika vrata Lige Evrope!
Partizan je srpski klub sa ubedljivo najviše učešća u grupnim fazama dva klupska UEFA takmičenja. Crno-beli su, od kada je evropska "kuća fudbala" odlučila da umesto kup sistema uvede ligaški u prvoj fazi takmičenja, deset puta proveli "jesen" u Evropi, a od toga dva puta uspeli da stignu i do "proleća".

Partizan u svojoj kolekciji ima osam učešća u Ligi Evrope i dva u Ligi šampiona. Pored toga, "parni valjak" je ubedljivo najuspešniji srpski klub u evro-kupovima, jer je u poslednjih 15 godina sakupio više bodova nego svi ostali zajedno.

Ali...

Crno-beli pamte i kikseve poput Šamroka, Makabija Petah Tikve, Tuna, Zaglembija... Upravo su oni sprečili da Beograđani na evropskoj sceni imaju konstantu i lepe nizove, a možda i više prezimljavanja u Evropi.

Pred Partizanom je ove sezone definitivno najteži izazov. Tako jakog protivnika u borbi za grupnu fazu Lige Evrope crno-beli do sada nisu imali.

Padali su pred Partizanom u plej-ofu Dinamo Bukurešt, Groningen, temišvarska Politehnika, Žilina, Tromso, Nefči i Videoton. I nijedan od navedenih klubova nije imao snagu kao što je danas ima Bešiktaš.

Višestruki prvak Turske, ekipa kojoj je prošle sezone titula izmakla posle poraza u dva gradska derbija protiv Galatasaraja i Fenerbahčea, u svojim redovima ima preiskusne i preskupe fudbalere, od kojih su mnogi godinama bili deo evropske elite. O tome svedoči i odlično prošlogodišnje izdanje istanbulskih crno-belih u Ligi šampiona, kada su u grupi zauzeli prvo mesto bez poraza, pobedivši Porto, RB Lajpcig dva puta i Monako. Bajern je, ipak, bio preveliki zalogaj u osmini finala.

Zvezde Bešiktaša su sve bivši i sadašnji reprezentativci. Adrijano, Pepe, Medel, Kvarežma, Babel, Negredo, Roko, Lens, Kanađani Hatčinson, Larin, Hrvat Vida... Tu je i prekaljeni borac Vagner Lov, uz more sjajnih turskih fudbalera poput Gokana Gonula, Kanera Erkina, Oguzana Ozjakupa, iskusnog golmana Tolge Zengina, koji teško da će lako prepustiti mesto Lorisu Karijusu.

Nema šta, ekipa za svaki respekt! Ipak...

Zajedničko za beogradske i istanbulske crno-bele je to što su obe ekipe dosta "štucale" na početku ove sezone. Partizan više u Superligi Srbije, a Bešiktaš u Evropi.

Šenola Guneša i njegov tim minuti su delili od eliminacije iz Evrope prošlog četvrtka u Lincu. LASK je imao 2:0 sve do 90. minuta, ali je onda zablistao Alvaro Negredo i golom odveo Bešiktaš na megdan Partizanu. Na sreću po Partizan, Španac je nedugo posle gola dobio crveni karton i neće moći u četvrtak da igra u Humskoj. Pričalo se i o njegovom odlasku, ali je Negredo te glasine (za sada) demantovao za vikend golom u 2. kolu turskog prvenstva, postigavši pogodak u pobedi protiv Erzumuspora (3:1).

Bešiktaš je bio loš u prvih 45 minuta, a po izveštajima turskih medija čak i katastrofalan. Međutim, u drugom poluvremenu pokazao je moć, koja je sevala iz nogu Rikarda Kvarežme. Sjajni krilni napadač bio je neuhvatljiv za odbranu novog prvoligaša. Portugalac je dva puta asistirao i na kraju odličnu partiju krunisao golom iz penala.

Guneš još uvek luta u pronalaženju idealne postave. U odnosu na poslednji evropski i prvenstveni meč, promenio je čak petoricu, menjao im mesta, tražio dobitnu kombinaciju...

Upravo to bi mogla da bude šansa za Partizan, kao i činjenica da najmoćniji turski klubovi poslednjih godina ne mare mnogo za Ligu Evrope. Jedonstvano, na prvom mestu su im Liga šampiona i borba za titulu.

Partizan je povukao konkretan potez, promenio trenera i umesto Miroslava Đukića doveo Zorana Mirkovića. Ekipa je, čini se, stabilizovana, nazire se "kostur" tima, smanjena je rotacija, evidentna je bolja forma, veća borbenost, ali i nedostak koncentracije u finišu. "Parni valjak" će već u četvrtak morati nešto da preduzme po tom pitanju, jer su i mnogo slabiji timovi od Bešiktaša lagano koristili padove u igri srpskog vicešampiona.

Motiva ima na pretek, biće i velike podrške sa tribina stadiona u Humskoj. Na crno-belima je da odigraju najbolje što mogu u ovom trenutku i da u Istanbul odnesu što bolji rezultat, a to bi bio svaki bez primljenog gola. Ukoliko budu eliminisani, malo ko će im zameriti, ali ako prođu postaće heroji puni samopouzdanja za naredne mnogobrojne bitke koje ih očekuju ove sezone.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Partizanovac

23.08.2018 15:21

Nemoze nam ni bog pomoci sa ovom klupskom politikom.

ODGOVORITE