Аустријска рачуница: Прођу Звезду и ето 30 милиона!

У Салцбургу су веома свесни колики улог доноси предстојећи двомеч плеј-офа Лиге шампиона.

Фудбал 20.08.2018 | 21:15
Аустријска рачуница: Прођу Звезду и ето 30 милиона!
Аустријски фудбалски шампион Ред Бул Салцбург, уколико елиминише Црвену звезде у плеј-офу за палсман у Лигу шампиона, зарадиће најмање 30 милиона евра, преносе локални медији.

Поред стартне премије од УЕФА за место у групној фази од 15,25 милиона евра, Салцбург ће захваљујући ранг листи коефицијаната инкасирати додатних 8,8 милиона, а када се томе додају приходи од маркетинга и улазница долази се до суме око 30 милиона.

Компанија Ред Бул, коју води аустријски милионер хрватског порекла Дитер Матешић, купила је 2005. године клуб који се звао Аустрија Салцбург и променила му име због чега је део навијача из револта основао нови клуб старог имена (који није стигао даље од регионалне лиге).

На три титуле с почетка 90-их под именом Аустрија, клуб којем је Матешић "дао крила" освојио је девет титула у претходних 13 сезоне уз четири друга места, али апсолутну доминацију у националним оквирима није успео никада да надогради пласманом у Лигу шампиона.

Ово ће бити 11. покушај "црвених бикова" да се домогну елите, за шта би власник вероватно "одрешио кесу" иако је у последње време често критикован у Аустрији и Салцбургу због одлуке да упоредо "уђе" и у немачки фудбал.

Ред Бул је 2009. године купио клуб по имену Маркранштад, који се такмичио у регионалној лиги (пети ниво), назван је Ред Бул Лајпциг, убрзо је саграђен и модеран стадион истог имена, а екипи је било потребно свега шест сезона да стигне до Бундеслиге и једна сезона у њој да избори пласман у Лигу шампиона.

И то директан, са друге позиције у дебитантској сезони у најјачем рангу такмичења у Немачкој.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар