Austrijska računica: Prođu Zvezdu i eto 30 miliona!

U Salcburgu su veoma svesni koliki ulog donosi predstojeći dvomeč plej-ofa Lige šampiona.

Fudbal 20.08.2018 | 21:15
Austrijska računica: Prođu Zvezdu i eto 30 miliona!
Austrijski fudbalski šampion Red Bul Salcburg, ukoliko eliminiše Crvenu zvezde u plej-ofu za palsman u Ligu šampiona, zaradiće najmanje 30 miliona evra, prenose lokalni mediji.

Pored startne premije od UEFA za mesto u grupnoj fazi od 15,25 miliona evra, Salcburg će zahvaljujući rang listi koeficijanata inkasirati dodatnih 8,8 miliona, a kada se tome dodaju prihodi od marketinga i ulaznica dolazi se do sume oko 30 miliona.

Kompanija Red Bul, koju vodi austrijski milioner hrvatskog porekla Diter Matešić, kupila je 2005. godine klub koji se zvao Austrija Salcburg i promenila mu ime zbog čega je deo navijača iz revolta osnovao novi klub starog imena (koji nije stigao dalje od regionalne lige).

Na tri titule s početka 90-ih pod imenom Austrija, klub kojem je Matešić "dao krila" osvojio je devet titula u prethodnih 13 sezone uz četiri druga mesta, ali apsolutnu dominaciju u nacionalnim okvirima nije uspeo nikada da nadogradi plasmanom u Ligu šampiona.

Ovo će biti 11. pokušaj "crvenih bikova" da se domognu elite, za šta bi vlasnik verovatno "odrešio kesu" iako je u poslednje vreme često kritikovan u Austriji i Salcburgu zbog odluke da uporedo "uđe" i u nemački fudbal.

Red Bul je 2009. godine kupio klub po imenu Markranštad, koji se takmičio u regionalnoj ligi (peti nivo), nazvan je Red Bul Lajpcig, ubrzo je sagrađen i moderan stadion istog imena, a ekipi je bilo potrebno svega šest sezona da stigne do Bundeslige i jedna sezona u njoj da izbori plasman u Ligu šampiona.

I to direktan, sa druge pozicije u debitantskoj sezoni u najjačem rangu takmičenja u Nemačkoj.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar