Не остављајте дјецу и љубимце у колима

У ризичне групе које моду да подлегну сунчаници спадају најпре деца, старији људи, хронични болесници, као и они који су због посла често напољу. Носите прозрачну одећу и не напрежите се физички.

Здравље 20.08.2018 | 14:35
Не остављајте дјецу и љубимце у колима
Сунчаница настаје током директног излагања тела, посебно главе, сунцу, па се сматра блажим обликом топлотног удара. 

У лакшим случајевима долази до главобоље, поспаности, вртоглавице и проблема са видом, али у случају да се ови симптоми игноришу, даљим излагањем сунцу може да дође до малаксалости, зујања у ушима, проширења зеница, несвестице, коме, па и смрти. 

При појави првих симптома важно је да брзо реагујете. Оболелог треба да сместите у хладну и мрачну просторију, скинете му вишак одеће, направите му хладне облоге или га ставите под хладан туш, али никако не ледени. 

“Симптоми сунчанице су пораст телесне температуре, главобоља, убрзање пулса, црвенило у лицу, слабост, сува кожа, вртоглавица и грчеви”, каже др Тања Пекез Павлишко. 

Она каже да је, у случају да се појаве ови симптоми, потребно да преместите човека у хлад и дате му течност да пије. 

“Треба га хладити вентилатором, климом или туширањем, односно оним што је у том тренутку доступно, а у случају већих тегоба потребно је да позовете хитну службу. Ако се не предузму одговарајуће мере, може доћи до губитка свести”, упозорава докторка. 

У случају несвестице особу пребаците на бок и позовите хитну помоћ. 

Надокнада изгубљене течности и електролита је главни циљ ако је човека погодила сунчаница. Притом, бирајте негазирана пића богата минералима (средства за рехидрацију). 

Течност је потребно узимати у малим гутљајима. За опоравак је потребно неколико дана, а за то време неопходно је да се избегава боравак на сунцу. Треба да бирате лако пробављиве намирнице, као и оне које ће да надокнаде течност и електролите, попут сезонског воћа и поврћа. 

“Ако не морате, немојте да излазите на сунце између 11 и 18 сати. У супротном, са собом понесите довољну количину течности. Избегавајте алкохолна и газирана пића, као и она која садрже кофеин. Најбоље је да пијете обичну воду или воћне сокове без додатка шећера”, истиче докторка.
Као једноставну превенцију сунчанице она предлаже ношење прозрачне одеће светлијих боја израђене од природних материјала, попут памука. 

Одећа никако не би смела да буде припијена уз тело, а добро је да имате и покривач за главу. Нарочит ризик јавља се код деце, старијих и болесних и оних који раде напољу. 

“Хронични болесници морају редовно да узимају лекове и да се не излажу претераном телесном напору. Старији људи и деца морају да буду посебно опрезни, а било би добро да послодавци размисле о одговарајућем радном времену за људе који морају да раде напољу”, саветује она и додаје да људи треба да се пазе и од прегрејавања аутомобила. 

“Никад не остављајте децу или кућне љубимце у аутомобилу како бисте брже обавили куповину или сличне активности. Температура у возилу брзо се пење до нивоа који могу да изазову смрт”, упозорава др Пекез Павлишко. 

Намирнице које треба да једете за што бржи опоравак од сунчанице 

Лубеница 

Првих неколико дана кључ је да бирате намирнице и оброке који су богати течностима и веома су лагани, попут лубеница. Како се симптоми смирују, полако уведите јела из медитеранске исхране. 

Банана или супа 

Како бисте телу омогућили да надокнади губитак електролита, једите сланију храну. Супа је такође добар одабир, било да је реч о оној са поврћем или пилећој супи. Банана ће да надокнади преко потребни калијум. 

Без кофеина и алкохола 

Док се у потпуности не опоравите, избегавајте кофеинске и алкохолне напитке. Они ће да узрокују даљу дехидрацију. Такође, шећер у пићима извлачи воду из организма. 

Напитак за опоравак организма 

Ако имате при руци, помешајте 40 грама багремовог или ливадског меда, сок од пола или мањег лимуна и додајте четвртину кашичице соли у пола литре хладније воде. Пијте напитак у мањим гутљајима.

Б 92
фото:интернет
 

 

Коментари / 0

Оставите коментар