ИТА: Волеј Џека за тријумф “вучице"! Пао Интер!

Еврогол Џека у 89' за победу Роме у Торину.  Фудбалери Рома победили су на гостовању Торино са 1:0, у првом колу Серије А. Интер изгубио од Сасуола, реми Парме и Удинезеа.  Фудбалери Сасуола победили су на свом терену Интер са 1:0, док су повратник у лигу Парма и Удинезе играли нерешено 2:2 у првом колу италијанске Серије А. Рома побједом отворила сезону захваљујући поготку Едина Џека у 89. минуту.  Дошао је пун аутобус играча - али Џеко је Џеко! Реновирана Рома до тријумфа у 89. минуту! Извукла се Вучица. . .

Фудбал 20.08.2018 | 09:00
ИТА: Волеј Џека за тријумф “вучице"! Пао Интер!
Капитен репрезентације Србије Александар Коларов одиграо је свих 90 минута за "Вучицу", док су Адем Љајић и Саша Лукић били на клупи "Бикова".

Изабраници Еузебија ди Франческа стартовали су победом у новој сезони италијанског шампионата, а све захваљујући голом Едина Џека у 89. минуту.

Млади Џастин Клајверт одлично је прошао по десној страни, центрирао као нападачу из Босне и Херцеговине, а овај волејом са неких 10-так метара савладао Сиригуа. 

Рома је била много бољи противник на овом мечу, да Сиригу није бранио феноменално могли су да постигну и више од три гола, пошто су имали чак 13 удараца у оквир.

Имао је и Торино своје шансе, али је Рома на крају заслужено однела три бода у Рим. У наредном колу Рома чека Аталанту, док Торино гостује Интеру.

Утакмица између два тима почела је минутом ћутања због трагедије која се десила у Ђенои, када се срушио мост након чега је погинуло 39 људи. Због велике несреће одложени су мечеви Сампдорије и Ђеное у првом колу Серије А.

Три пута “вучица” је погађала оквир гола против Торина, али гол на стадиону Комунале чекао се до 89. минута.

Млади Холанђанин Џастин Клајверт ушао је са клупе и пробио по десној страни, а послије његовог убацивања Един Џеко је волејом послао лопту иза Сиригуа за велику побједу Роме на старту сезоне.

Рома је тако трећу годину заредом започела сезону тријумфом, иако ће начин на који је то учинила можда и забринути навијаче, јер није то био ниво игре довољан за борбу за Скудето.

Два пута Џеко је прије тога погађао оквир гола, једном и српски репрезентативац Александар Коларов, али чинио је то и на другој страни Томас Ринкон, а голман “вучице” Робин Олсен у неколико наврата спашавао је своју мрежу, а домаћим фудбалерима поништен је и погодак.
 
Играо се 46. минут, када је Јаго Фалке матирао Олсена, али је судија Марко Ди Бело послије прегледања снимка поништио гол због офсајда у којем се нашао Шпанац.

Главни арбитар, међутим, није желио да користи ВАР у узбудљивом финишу утакмице, послије спорне ситуације у шеснаестерцу Роме.

Само неколико секунди након што је Џеко у 80. минуту погодио стативу Олсен је на другој страни послије контранапада одбранио зицер Андреу Белотију, а Ринкон је у наставку акције пао у шеснаестерцу.

Играчи Торина тражили су једанаестерац, као и тренер Валтер Мацари, који је због бурног протеста послат на трибине.

Фудбалери Торина били су близу тога да прекину низ од три првенствена пораза у дуелу са Ромом, која у појединим тренуцима није имала идеју како пробитy одбрану “бикова”.

Тренер вучице Еузебио Ди Франческо, осим голмана Олсена, од новајлија је на терен послао само Аргентинца Хавијера Пастореа, који није много учинио, док су на клупи остали Ћорић, Кристанте, Сантон и Клајверт, а тек пристигли Н’Зонзи није био ни у протоколу.

Ипак, повукао је потез који се исплатио. Син некадашњег голгетера Патрика Клајверта ушао је у игру у другом полувремену и на свом дебију асистирао Џеку за побједоносни погодак.

Било би потребно прилично времена да вам испишемо и кажемо кога је све то Рома довела овога лета, али када толико измените тим, потребно је времена да га уиграте. То је Еузебио ди Франческо могао данас да осети на својој кожи, али је његов тим опет могао да се ослони на стару кајлу и играча који му је донео толико радости - Едина Џека! Босанац је постигао гол у 89. минуту на асистенцију Џастина Клајверта и тако донео велику радост навијачима Вучице - 0:1 (0:0)!

Рома је све само не блистала, али три бода су најважнија! Фантастичан потез Џека је све решио против тврдоглавих Бикова. Сјајна реакција и волеј левом ногом.

Многи су очекивали потпуну доминацију тима који је Монћи овога лета накрцао занимљивим именима, али је тај састав тек на махове показивао за какве домете је спреман. Било је ту игре кратких додавања и лепих акција, али је завршница била лоша. То ће Ди Франческо морати да среди и исполира.

Иначе, Торино је могао и до бода да су судије признале гол Јага Фалкеа у другом полувремену. 

Рома је данас играла у формацији: Олсен - Флоренци, Манолас, Фацио, Коларов - Пасторе, Де Роси, Стротман - Ундер, Џеко, Ел Шарави. У другом полувремену су шансу добили Брајан Кристанте, Патрик Шик и Џастин Клајверт. Овај последњи је сјајно центрирао код јединог гола на мечу.

Прву већу шансу на утакмици имао је Хавијер Пасторе у 17. минуту. Нашао се у шеснаестерцу, примио је одличан пас, али је био изблокиран. Потом је два минута касније Александар Коларов могао да постигне изузетно битан гол, али је погодио стативу. Није имао среће. На то се надовезао и Џеко, али ни он није погодио два минута касније.

Торинова највећа прилика била је у 40. минуту када је Томас Ринкон пробао, али је погодио пречку. У другом полувремену је чак Торино стигао до гола. Постигао је Јаго Фалке, али је он поништен због офсајда.

Рома је потом покушала да контролише утакмице, покушавао је Ундер (а бранио Салваторе Сиригу), а Пасторе је изблокиран у 73. минуту. Није то била лоша шанса. Торино се није предавао, а то је могло да му донесе сва три бода да је Белоти успео да матира Олсена у 80. минуту. Голман Роме се врло добро показао вечерас.

Била је то добра утакмица, било је шанси барем за један гол, у најмању руку, а на крају га је постигао Џеко. 

Стигло је 12 играча на Олимпико овога лета, Монћи је радио пуном паром, али је староседелац направио кључну разлику!  Џеко је пресудио Торину!

Сасуоло је "бабарога" за Интер. "Неразури" поражени од Сасуола пети пут у посљедњих седам мечева. Раде Крунић стријелац у тријумфу Емполија против Каљарија. Парма се "вратила" ремијем против Удинезеа.

Интер овог љета није крио шампионске амбиције.

Кинески власници су задржали окосницу тима из прошле сезоне и њој придодали Рађу Нанголана, Лаутара Мартинеза, Стефана де Фраја, Квадва Асамоу, Кеиту Балдеа, Матеа Политана...али се силно појачана екипа Лућана Спалетија саплела већ на првој препреци.

"Интеристи" су на "Мапеи" стадиону имали иницијативу, поготово у другом полувремену, али до поготка нису могли.

САСУОЛО - ИНТЕР 1:0 (1:0)

Од само старта меча видјело се да ово неће бити ноћ коју ће "црно-плави" дио Милана памтити по добром пошто је Самир Хандановић своје "другове" морао да спашава већ у 3. минуту када је крајњим напором зауставио ударац Мехдија Бурабије.

Интер је у наставку успио да се консолидује и запријети преко Маура Икардија, али је "моментум" свом тиму "убио" Жао Марио. Португалац је у шеснаестерцу оборио Федерика Ди Франческа, а најстрожу казну је у вођство претводио Доменико Берарди у 27. минуту иако је Хандановић био "близу" да још једном сачува своју мрежу.

Икарди одмах покушао да узврати. Аргентинац је са ивице казненог простора окрзнуо оквир гола, а само неколико минута послије тога Квадво Асамоа је пао у шеснаестерцу али је судија Маурицио Маријани показао да се игра настави.

Спалети је у другом полувремену на терен послао Ивана Перишића и Кеиту Балдеа, али су домаћини по веома тешком терену који није дозвољавао Интеру да развије брзу пас игру стајали дубоко у својој половини док је једино Кевин Принс Боатенг био лишен задатака у одбрани.

Фудбалери Интера нису успијевали да "извуку" госте из дефанзивног блока од који се одбијао скоро сваки центаршут или шут из даљине. Икарди је у 67. минуту успио да пронађе простор у шеснаестерцу али, иначе "смртоносни" Аргентинац вечерас није пронашао мету.

Гости су до краја меча чак и добро прошли пошто се Боатенг нашао у "очи у очи" са Хандановићем, али је Словенац изашао као побједник.

Ако је овакав Интер на папиру највећи такмац Јувентусу - онда Стара дама из Торина не мора много да брине у овој сезони Серије А. Сасуоло му је вечерас показао све мане и славио је против Неразура осми пут на последњих девет окршаја! Веровали или не. Сада је било 1:0 (1:0).

Сасуоло је до гола стигао у 27. минуту када је Миранда закаснио и направио пенал. Берарди је то искористио и сигурно казни Неразуре.

Интер је овај меч почео у саставу: Хандановић - Дамброзио, Де Фрај, Миранда, Далберт - Весино, Брозовић - Политано, Мартинез, Асамоа - Икарди. 

Нисмо много видели од Интера у првом полувремену. Тек неколико претња после прекида, један шут Икардија, али то је заиста било танко за екипу којој се предвиђа борба за трофеј са Јувентусом. Везни ред није баш најбоље функционисао, посебно Весино и Брозовић који се нису баш најбоље разумели. Можда би све било боље уз Раџу Најнголана, али ово вечерас није било репрезентативно.

Лучано Спалети је морао на полувремену нешто да мења и решио је да у игру убаци Ивана Перишића и то уместо Далберта. И Хрват је унео мало живости у игру Неразура, имао је и један шут, Интер је деловао мало боље на терену. Касније је на терен ушао и Кеита Балде.

Генерално су играчи Спалетија превише компликовали и играли потпуно без маште. Толико је Сасуоло играо једноставнији фудбал, па је из контри био константна претња по противника.

Као што су се Јувентус и Рома извукли у својим премијерним дуелима, тако су многи очекивали да се Интер тргне из летаргије, да Икарди или Лаутаро покажу мало магије, али тога пуних сат времена није било. Како је у нападу било танко, тако је Сасуоло и на другој страни лако долазио у прилику да угрози гол Интера.

Управо у том периоду Боатенг је погодио стативу, а потом је у наредном нападу Икарди имао добру шансу, али нисмо видели гол. Како је који минут протицао, нервоза код играча, али и навијача Интера бивала је све већа. Свима је било јасно да се назире ужасан старт сезоне.

Било је ту покушаја до краја, није деловао Интер лоше у неким моментима, као код шансе Де Фраја када је Консиљи добро одреаговао у самој завршници, али ова нула на семафору говори више од хиљаду речи.

Интер је у проблему. А сезона тек што је почела.

У осталим мечевима који су одиграни вечерас вриједи споменути побједу Емполија код куће против Каљарија у којој се у листу стријелаца уписао повремени бх. репрезентативац Раде Крунић. СПАЛ је у гостима изненадио Болоњу, док је повратник у Серију А екипа Парме испустила два гола предности против Удинезеа и тако након четири године и повратка из четврте лиге дошла до првог бода у Серији А.

Емполи и Раде Крунић на врху Серије А! После четири године поново се играо елитни фудбал на стадиону Енио Тардини у Парми.

После четири године прволигашки фудбал поново се играо на стадиону Ернио Тардини у Парми. Повратник у елитно друштво, међутим, није успео да освоји више од бода (2:2) против жилавог Удинезеа, иако је имао два поготка предности у премијерном колу Серије А.

Храбро је кренула Парма у нову авантуру, иако када се све сабере, Удинезе је био тим са више прилика за погодак.

Ипак, Крсташи су повели два минута пре краја првог полувремена када је Роберто Инглезе затресао мрежу после додавања Ди Гаудија.

А када је у 59. минуту Антонино Бариља дуплирао предност домаћина, вероватно је већина навијача на стадиону помислила да су три бода у џепу.

Тако нису сматрали фудбалери Удинезеа. За само четири минута успели су гости да се потпуно врате у живот. Најпре је у 65. минуту Родриго де Пол из пенала смањио на 2:1, а у 69. је изједначио Секо Фофана.

Ипак, када се све сабере, с обзиром на околности, навијачи Парме могу да буду углавном задовољни оваквим исходом.

Још један повратник у Серију А, Емполи, пружио је добру партију, али је за разлику од Парме, освојио три бода и то против гостујућег Каљарија - 2:0.

А стрелац првог поготка за Емполи био је српски интернационалац Раде Крунић у 14. минуту, док је коначан резултат поставио Капуто у 52. минуту.

СПАЛ је сезону почео победом и то на гостовању код деветоструког шампиона Болоње – 1:0. Стрелац јединог поготка на утакмици био је Јасмин Куртић у 71. минуту.

Два минута пре поготка гостију на терен у тиму СПАЛ-а ушао је Евертон Луиз уместо Симонеа Мисиролија.

Серија А, прво коло:

Торино – Рома 0:1 (0:0)
Џеко

Болоња – СПАЛ 0:1 (0:0)
Куритћ 71

Емполи – Каљари 2:0 (1:0)
Крунић 14, Капуто 52

Парма – Удинезе 2:2 (1:0)
Инглесе 43, Браиља 59 – Де Паул 65, Фофана 69 

Сасуоло – Интер 1:0 (1:0)
Берарди 27

понедељак:

20.30 Аталанта – Фрозиноне

субота:

Кјево – Јувентус 2:3 (1:1)
Степински 38, Ђакерини 56п – Кедира 3, Бани 75аг, Бернардески 90+3

Лацио – Наполи 1:2 (1:1)
Имобиле 25 – Милик 45+2. Инсиње 59

Одложено:

Милан – Ђеноа
Сампдорија – Фиорентина

Извор: Б92/мондо.ба/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар