ITA: Volej Džeka za trijumf “vučice"! Pao Inter!

Evrogol Džeka u 89' za pobedu Rome u Torinu.  Fudbaleri Roma pobedili su na gostovanju Torino sa 1:0, u prvom kolu Serije A. Inter izgubio od Sasuola, remi Parme i Udinezea.  Fudbaleri Sasuola pobedili su na svom terenu Inter sa 1:0, dok su povratnik u ligu Parma i Udineze igrali nerešeno 2:2 u prvom kolu italijanske Serije A. Roma pobjedom otvorila sezonu zahvaljujući pogotku Edina Džeka u 89. minutu.  Došao je pun autobus igrača - ali Džeko je Džeko! Renovirana Roma do trijumfa u 89. minutu! Izvukla se Vučica. . .

Fudbal 20.08.2018 | 09:00
ITA: Volej Džeka za trijumf “vučice"! Pao Inter!
Kapiten reprezentacije Srbije Aleksandar Kolarov odigrao je svih 90 minuta za "Vučicu", dok su Adem Ljajić i Saša Lukić bili na klupi "Bikova".

Izabranici Euzebija di Frančeska startovali su pobedom u novoj sezoni italijanskog šampionata, a sve zahvaljujući golom Edina Džeka u 89. minutu.

Mladi Džastin Klajvert odlično je prošao po desnoj strani, centrirao kao napadaču iz Bosne i Hercegovine, a ovaj volejom sa nekih 10-tak metara savladao Sirigua. 

Roma je bila mnogo bolji protivnik na ovom meču, da Sirigu nije branio fenomenalno mogli su da postignu i više od tri gola, pošto su imali čak 13 udaraca u okvir.

Imao je i Torino svoje šanse, ali je Roma na kraju zasluženo odnela tri boda u Rim. U narednom kolu Roma čeka Atalantu, dok Torino gostuje Interu.

Utakmica između dva tima počela je minutom ćutanja zbog tragedije koja se desila u Đenoi, kada se srušio most nakon čega je poginulo 39 ljudi. Zbog velike nesreće odloženi su mečevi Sampdorije i Đenoe u prvom kolu Serije A.

Tri puta “vučica” je pogađala okvir gola protiv Torina, ali gol na stadionu Komunale čekao se do 89. minuta.

Mladi Holanđanin Džastin Klajvert ušao je sa klupe i probio po desnoj strani, a poslije njegovog ubacivanja Edin Džeko je volejom poslao loptu iza Sirigua za veliku pobjedu Rome na startu sezone.

Roma je tako treću godinu zaredom započela sezonu trijumfom, iako će način na koji je to učinila možda i zabrinuti navijače, jer nije to bio nivo igre dovoljan za borbu za Skudeto.

Dva puta Džeko je prije toga pogađao okvir gola, jednom i srpski reprezentativac Aleksandar Kolarov, ali činio je to i na drugoj strani Tomas Rinkon, a golman “vučice” Robin Olsen u nekoliko navrata spašavao je svoju mrežu, a domaćim fudbalerima poništen je i pogodak.
 
Igrao se 46. minut, kada je Jago Falke matirao Olsena, ali je sudija Marko Di Belo poslije pregledanja snimka poništio gol zbog ofsajda u kojem se našao Španac.

Glavni arbitar, međutim, nije želio da koristi VAR u uzbudljivom finišu utakmice, poslije sporne situacije u šesnaestercu Rome.

Samo nekoliko sekundi nakon što je Džeko u 80. minutu pogodio stativu Olsen je na drugoj strani poslije kontranapada odbranio zicer Andreu Belotiju, a Rinkon je u nastavku akcije pao u šesnaestercu.

Igrači Torina tražili su jedanaesterac, kao i trener Valter Macari, koji je zbog burnog protesta poslat na tribine.

Fudbaleri Torina bili su blizu toga da prekinu niz od tri prvenstvena poraza u duelu sa Romom, koja u pojedinim trenucima nije imala ideju kako probity odbranu “bikova”.

Trener vučice Euzebio Di Frančesko, osim golmana Olsena, od novajlija je na teren poslao samo Argentinca Havijera Pastorea, koji nije mnogo učinio, dok su na klupi ostali Ćorić, Kristante, Santon i Klajvert, a tek pristigli N’Zonzi nije bio ni u protokolu.

Ipak, povukao je potez koji se isplatio. Sin nekadašnjeg golgetera Patrika Klajverta ušao je u igru u drugom poluvremenu i na svom debiju asistirao Džeku za pobjedonosni pogodak.

Bilo bi potrebno prilično vremena da vam ispišemo i kažemo koga je sve to Roma dovela ovoga leta, ali kada toliko izmenite tim, potrebno je vremena da ga uigrate. To je Euzebio di Frančesko mogao danas da oseti na svojoj koži, ali je njegov tim opet mogao da se osloni na staru kajlu i igrača koji mu je doneo toliko radosti - Edina Džeka! Bosanac je postigao gol u 89. minutu na asistenciju Džastina Klajverta i tako doneo veliku radost navijačima Vučice - 0:1 (0:0)!

Roma je sve samo ne blistala, ali tri boda su najvažnija! Fantastičan potez Džeka je sve rešio protiv tvrdoglavih Bikova. Sjajna reakcija i volej levom nogom.

Mnogi su očekivali potpunu dominaciju tima koji je Monći ovoga leta nakrcao zanimljivim imenima, ali je taj sastav tek na mahove pokazivao za kakve domete je spreman. Bilo je tu igre kratkih dodavanja i lepih akcija, ali je završnica bila loša. To će Di Frančesko morati da sredi i ispolira.

Inače, Torino je mogao i do boda da su sudije priznale gol Jaga Falkea u drugom poluvremenu. 

Roma je danas igrala u formaciji: Olsen - Florenci, Manolas, Facio, Kolarov - Pastore, De Rosi, Strotman - Under, Džeko, El Šaravi. U drugom poluvremenu su šansu dobili Brajan Kristante, Patrik Šik i Džastin Klajvert. Ovaj poslednji je sjajno centrirao kod jedinog gola na meču.

Prvu veću šansu na utakmici imao je Havijer Pastore u 17. minutu. Našao se u šesnaestercu, primio je odličan pas, ali je bio izblokiran. Potom je dva minuta kasnije Aleksandar Kolarov mogao da postigne izuzetno bitan gol, ali je pogodio stativu. Nije imao sreće. Na to se nadovezao i Džeko, ali ni on nije pogodio dva minuta kasnije.

Torinova najveća prilika bila je u 40. minutu kada je Tomas Rinkon probao, ali je pogodio prečku. U drugom poluvremenu je čak Torino stigao do gola. Postigao je Jago Falke, ali je on poništen zbog ofsajda.

Roma je potom pokušala da kontroliše utakmice, pokušavao je Under (a branio Salvatore Sirigu), a Pastore je izblokiran u 73. minutu. Nije to bila loša šansa. Torino se nije predavao, a to je moglo da mu donese sva tri boda da je Beloti uspeo da matira Olsena u 80. minutu. Golman Rome se vrlo dobro pokazao večeras.

Bila je to dobra utakmica, bilo je šansi barem za jedan gol, u najmanju ruku, a na kraju ga je postigao Džeko. 

Stiglo je 12 igrača na Olimpiko ovoga leta, Monći je radio punom parom, ali je starosedelac napravio ključnu razliku!  Džeko je presudio Torinu!

Sasuolo je "babaroga" za Inter. "Nerazuri" poraženi od Sasuola peti put u posljednjih sedam mečeva. Rade Krunić strijelac u trijumfu Empolija protiv Kaljarija. Parma se "vratila" remijem protiv Udinezea.

Inter ovog ljeta nije krio šampionske ambicije.

Kineski vlasnici su zadržali okosnicu tima iz prošle sezone i njoj pridodali Rađu Nangolana, Lautara Martineza, Stefana de Fraja, Kvadva Asamou, Keitu Baldea, Matea Politana...ali se silno pojačana ekipa Lućana Spaletija saplela već na prvoj prepreci.

"Interisti" su na "Mapei" stadionu imali inicijativu, pogotovo u drugom poluvremenu, ali do pogotka nisu mogli.

SASUOLO - INTER 1:0 (1:0)

Od samo starta meča vidjelo se da ovo neće biti noć koju će "crno-plavi" dio Milana pamtiti po dobrom pošto je Samir Handanović svoje "drugove" morao da spašava već u 3. minutu kada je krajnjim naporom zaustavio udarac Mehdija Burabije.

Inter je u nastavku uspio da se konsoliduje i zaprijeti preko Maura Ikardija, ali je "momentum" svom timu "ubio" Žao Mario. Portugalac je u šesnaestercu oborio Federika Di Frančeska, a najstrožu kaznu je u vođstvo pretvodio Domeniko Berardi u 27. minutu iako je Handanović bio "blizu" da još jednom sačuva svoju mrežu.

Ikardi odmah pokušao da uzvrati. Argentinac je sa ivice kaznenog prostora okrznuo okvir gola, a samo nekoliko minuta poslije toga Kvadvo Asamoa je pao u šesnaestercu ali je sudija Mauricio Marijani pokazao da se igra nastavi.

Spaleti je u drugom poluvremenu na teren poslao Ivana Perišića i Keitu Baldea, ali su domaćini po veoma teškom terenu koji nije dozvoljavao Interu da razvije brzu pas igru stajali duboko u svojoj polovini dok je jedino Kevin Prins Boateng bio lišen zadataka u odbrani.

Fudbaleri Intera nisu uspijevali da "izvuku" goste iz defanzivnog bloka od koji se odbijao skoro svaki centaršut ili šut iz daljine. Ikardi je u 67. minutu uspio da pronađe prostor u šesnaestercu ali, inače "smrtonosni" Argentinac večeras nije pronašao metu.

Gosti su do kraja meča čak i dobro prošli pošto se Boateng našao u "oči u oči" sa Handanovićem, ali je Slovenac izašao kao pobjednik.

Ako je ovakav Inter na papiru najveći takmac Juventusu - onda Stara dama iz Torina ne mora mnogo da brine u ovoj sezoni Serije A. Sasuolo mu je večeras pokazao sve mane i slavio je protiv Nerazura osmi put na poslednjih devet okršaja! Verovali ili ne. Sada je bilo 1:0 (1:0).

Sasuolo je do gola stigao u 27. minutu kada je Miranda zakasnio i napravio penal. Berardi je to iskoristio i sigurno kazni Nerazure.

Inter je ovaj meč počeo u sastavu: Handanović - Dambrozio, De Fraj, Miranda, Dalbert - Vesino, Brozović - Politano, Martinez, Asamoa - Ikardi. 

Nismo mnogo videli od Intera u prvom poluvremenu. Tek nekoliko pretnja posle prekida, jedan šut Ikardija, ali to je zaista bilo tanko za ekipu kojoj se predviđa borba za trofej sa Juventusom. Vezni red nije baš najbolje funkcionisao, posebno Vesino i Brozović koji se nisu baš najbolje razumeli. Možda bi sve bilo bolje uz Radžu Najngolana, ali ovo večeras nije bilo reprezentativno.

Lučano Spaleti je morao na poluvremenu nešto da menja i rešio je da u igru ubaci Ivana Perišića i to umesto Dalberta. I Hrvat je uneo malo živosti u igru Nerazura, imao je i jedan šut, Inter je delovao malo bolje na terenu. Kasnije je na teren ušao i Keita Balde.

Generalno su igrači Spaletija previše komplikovali i igrali potpuno bez mašte. Toliko je Sasuolo igrao jednostavniji fudbal, pa je iz kontri bio konstantna pretnja po protivnika.

Kao što su se Juventus i Roma izvukli u svojim premijernim duelima, tako su mnogi očekivali da se Inter trgne iz letargije, da Ikardi ili Lautaro pokažu malo magije, ali toga punih sat vremena nije bilo. Kako je u napadu bilo tanko, tako je Sasuolo i na drugoj strani lako dolazio u priliku da ugrozi gol Intera.

Upravo u tom periodu Boateng je pogodio stativu, a potom je u narednom napadu Ikardi imao dobru šansu, ali nismo videli gol. Kako je koji minut proticao, nervoza kod igrača, ali i navijača Intera bivala je sve veća. Svima je bilo jasno da se nazire užasan start sezone.

Bilo je tu pokušaja do kraja, nije delovao Inter loše u nekim momentima, kao kod šanse De Fraja kada je Konsilji dobro odreagovao u samoj završnici, ali ova nula na semaforu govori više od hiljadu reči.

Inter je u problemu. A sezona tek što je počela.

U ostalim mečevima koji su odigrani večeras vrijedi spomenuti pobjedu Empolija kod kuće protiv Kaljarija u kojoj se u listu strijelaca upisao povremeni bh. reprezentativac Rade Krunić. SPAL je u gostima iznenadio Bolonju, dok je povratnik u Seriju A ekipa Parme ispustila dva gola prednosti protiv Udinezea i tako nakon četiri godine i povratka iz četvrte lige došla do prvog boda u Seriji A.

Empoli i Rade Krunić na vrhu Serije A! Posle četiri godine ponovo se igrao elitni fudbal na stadionu Enio Tardini u Parmi.

Posle četiri godine prvoligaški fudbal ponovo se igrao na stadionu Ernio Tardini u Parmi. Povratnik u elitno društvo, međutim, nije uspeo da osvoji više od boda (2:2) protiv žilavog Udinezea, iako je imao dva pogotka prednosti u premijernom kolu Serije A.

Hrabro je krenula Parma u novu avanturu, iako kada se sve sabere, Udineze je bio tim sa više prilika za pogodak.

Ipak, Krstaši su poveli dva minuta pre kraja prvog poluvremena kada je Roberto Ingleze zatresao mrežu posle dodavanja Di Gaudija.

A kada je u 59. minutu Antonino Barilja duplirao prednost domaćina, verovatno je većina navijača na stadionu pomislila da su tri boda u džepu.

Tako nisu smatrali fudbaleri Udinezea. Za samo četiri minuta uspeli su gosti da se potpuno vrate u život. Najpre je u 65. minutu Rodrigo de Pol iz penala smanjio na 2:1, a u 69. je izjednačio Seko Fofana.

Ipak, kada se sve sabere, s obzirom na okolnosti, navijači Parme mogu da budu uglavnom zadovoljni ovakvim ishodom.

Još jedan povratnik u Seriju A, Empoli, pružio je dobru partiju, ali je za razliku od Parme, osvojio tri boda i to protiv gostujućeg Kaljarija - 2:0.

A strelac prvog pogotka za Empoli bio je srpski internacionalac Rade Krunić u 14. minutu, dok je konačan rezultat postavio Kaputo u 52. minutu.

SPAL je sezonu počeo pobedom i to na gostovanju kod devetostrukog šampiona Bolonje – 1:0. Strelac jedinog pogotka na utakmici bio je Jasmin Kurtić u 71. minutu.

Dva minuta pre pogotka gostiju na teren u timu SPAL-a ušao je Everton Luiz umesto Simonea Misirolija.

Serija A, prvo kolo:

Torino – Roma 0:1 (0:0)
Džeko

Bolonja – SPAL 0:1 (0:0)
Kuritć 71

Empoli – Kaljari 2:0 (1:0)
Krunić 14, Kaputo 52

Parma – Udineze 2:2 (1:0)
Inglese 43, Brailja 59 – De Paul 65, Fofana 69 

Sasuolo – Inter 1:0 (1:0)
Berardi 27

ponedeljak:

20.30 Atalanta – Frozinone

subota:

Kjevo – Juventus 2:3 (1:1)
Stepinski 38, Đakerini 56p – Kedira 3, Bani 75ag, Bernardeski 90+3

Lacio – Napoli 1:2 (1:1)
Imobile 25 – Milik 45+2. Insinje 59

Odloženo:

Milan – Đenoa
Sampdorija – Fiorentina

Izvor: B92/mondo.ba/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar