Најава: Судар титана - 46. чин!

Новаков седми покушај скидања проклетства! Србин изгубио претходних шест финала Мастерса у Синсинатију, јединог који му недостаје како би комплетирао Златни Мастерс.  Ђоковић - Федерер после две и по године! Да ли ће најбољи српски тенисер успети да прекине феноменални низ Швајцарца на турниру у Синсинатију (недеља, 22. 00)?

Тенис 19.08.2018 | 16:30
Најава: Судар титана - 46. чин!
Судар титана, 46. чин - Новак Ђоковић - Роџер Федерер (22.00, ТВ Спортклуб 1).

Једно од највећих ривалстава у историји белог спорта обележиће финални обрачун престижног турнира у Синсинатију, јединог Мастерса који недостаје српском асу у богатој ризници трофеја. Подсетимо, Федекс је био уједно и последњи џелат у Охају нашем тенисеру, пошто га је у борби титулу 2015. године добио резултатом 2:0 (7:6, 6:3). Од тог тренутка, па у наредних годину и по дана, Ђоковић и Федерер укрстили су рекете још четири пута. Новаку су припала три сусрета (финале УС Опена 2015, финале Завршног мастерса 2016. и полуфинале Аустралијан Опена 2016), Роџеру један (Завршни мастерс 2015).

Поменути неуспех у Синсинатију 2015. био је Ђоковићев шести пораз у финалима једног од девет турнира из Серије 1000, тако да је вечерашњи двобој са Федерером, узимајући у обзир године (31) можда и последња прилика да Новак комплетира Златни Мастерс.

Отежавајућа околност за Србина јесте и чињеница да је на терену провео знатно више времена, будући да је само против Џонсона на старту играо два сета, мада је и тај меч игран више од два сата. У осталим дуелима падали су Манарино, Димитров, Раонић и Чилић, а не треба заборавити ни да је Новак због кишпе и одлагања мечева морао два пута на терен у петак, против Димитрова и Раонића.

Са друге стране, Федерер се једино намучио са Вавринком у четвртфиналу, док је Гојовчика и Мајера обарао на колена за нешто више од једног часа на терену. Притом му  је Давид Гофан у полуфиналу након изгубљеног првог сета у тај-брејку и нерешеног резултата на старту другог (1:1) предао меч.

"Сјајно је бити у финалу,нарочито против Новака и 'освежити' ривалство које смо имали годинама раније. Лепо је видети да се вратио. Освојио је Вимблдон, сада је поново у финалу значајног турнира. Биће узбудљиво", рекао је Федерер.



Роџер Федерер пласирао се у финале мастерса у Синсинатију, пошто му је Белгијанац Давид Гофан почетком другог сета предао меч због повреде рамена.

Швајцарски ас је у тренутку прекида водио резултатом 7:6 (7:3), 1:1.

За Федерера је то, после паузе од две године, наставак серије добрих резултата на овом турниру, с обзиром на то да у полуфиналима и финалима не зна за пораз. Свих седам пута када би дошао до завршне представе, успевао је да освоји трофеј!

Било је то 2005, када му је противник био Енди Родик, а онда и 2007. (Џејмс Блејк), 2009. (Новак Ђоковић - 6:1, 7:5), 2010. (Марди Фиш), 2012. (Ђоковић - 6:0, 7:6), 2014. (Давид Ферер) и 2015. (Ђоковић - 7:6, 6:3).

Осмим пласманом у финале Синсинатија изједначио је сопствени рекорд што се тиче мастерс турнира, постављен са осам финала у Индијан Велсу. Апсолутни рекордер АТП Тура је Рафаел Надал са 12 наступа у финалу мастерса у Монте Карлу, док је Новак осам пута био актер финала у Риму.

Роџер и Новак у недељу око 22 часа ће почети свој 46. окршај, а минималну предност у том ривалству има Србин - 23:22!

Ђоковић је решио у своју корист последња два меча. У новембру 2015. савладао је вероватно највећег тенисера свих времена у финалу АТП шампионата у Лондону, а почетком 2016. и у полуфиналу Аустралијан опена.

Након тога су обојица имала проблема са повредама, Федерер је правио паузе и како би у позним играчким годинама сачувао свежину за њему важне турнире, тако да је помало невероватно, али истинито, да ће им ово бити први дуел после више од две и по године.

Извор: моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

хорде

19.08.2018 15:31

Само да изгуби Дјоковиц да Додик не саље писмо и не рекламира се пред изборе? п.с. комплексас опозиционар

ОДГОВОРИТЕ