Najava: Sudar titana - 46. čin!

Novakov sedmi pokušaj skidanja prokletstva! Srbin izgubio prethodnih šest finala Mastersa u Sinsinatiju, jedinog koji mu nedostaje kako bi kompletirao Zlatni Masters.  Đoković - Federer posle dve i po godine! Da li će najbolji srpski teniser uspeti da prekine fenomenalni niz Švajcarca na turniru u Sinsinatiju (nedelja, 22. 00)?

Tenis 19.08.2018 | 16:30
Najava: Sudar titana - 46. čin!
Sudar titana, 46. čin - Novak Đoković - Rodžer Federer (22.00, TV Sportklub 1).

Jedno od najvećih rivalstava u istoriji belog sporta obeležiće finalni obračun prestižnog turnira u Sinsinatiju, jedinog Mastersa koji nedostaje srpskom asu u bogatoj riznici trofeja. Podsetimo, Fedeks je bio ujedno i poslednji dželat u Ohaju našem teniseru, pošto ga je u borbi titulu 2015. godine dobio rezultatom 2:0 (7:6, 6:3). Od tog trenutka, pa u narednih godinu i po dana, Đoković i Federer ukrstili su rekete još četiri puta. Novaku su pripala tri susreta (finale US Opena 2015, finale Završnog mastersa 2016. i polufinale Australijan Opena 2016), Rodžeru jedan (Završni masters 2015).

Pomenuti neuspeh u Sinsinatiju 2015. bio je Đokovićev šesti poraz u finalima jednog od devet turnira iz Serije 1000, tako da je večerašnji dvoboj sa Federerom, uzimajući u obzir godine (31) možda i poslednja prilika da Novak kompletira Zlatni Masters.

Otežavajuća okolnost za Srbina jeste i činjenica da je na terenu proveo znatno više vremena, budući da je samo protiv Džonsona na startu igrao dva seta, mada je i taj meč igran više od dva sata. U ostalim duelima padali su Manarino, Dimitrov, Raonić i Čilić, a ne treba zaboraviti ni da je Novak zbog kišpe i odlaganja mečeva morao dva puta na teren u petak, protiv Dimitrova i Raonića.

Sa druge strane, Federer se jedino namučio sa Vavrinkom u četvrtfinalu, dok je Gojovčika i Majera obarao na kolena za nešto više od jednog časa na terenu. Pritom mu  je David Gofan u polufinalu nakon izgubljenog prvog seta u taj-brejku i nerešenog rezultata na startu drugog (1:1) predao meč.

"Sjajno je biti u finalu,naročito protiv Novaka i 'osvežiti' rivalstvo koje smo imali godinama ranije. Lepo je videti da se vratio. Osvojio je Vimbldon, sada je ponovo u finalu značajnog turnira. Biće uzbudljivo", rekao je Federer.



Rodžer Federer plasirao se u finale mastersa u Sinsinatiju, pošto mu je Belgijanac David Gofan početkom drugog seta predao meč zbog povrede ramena.

Švajcarski as je u trenutku prekida vodio rezultatom 7:6 (7:3), 1:1.

Za Federera je to, posle pauze od dve godine, nastavak serije dobrih rezultata na ovom turniru, s obzirom na to da u polufinalima i finalima ne zna za poraz. Svih sedam puta kada bi došao do završne predstave, uspevao je da osvoji trofej!

Bilo je to 2005, kada mu je protivnik bio Endi Rodik, a onda i 2007. (Džejms Blejk), 2009. (Novak Đoković - 6:1, 7:5), 2010. (Mardi Fiš), 2012. (Đoković - 6:0, 7:6), 2014. (David Ferer) i 2015. (Đoković - 7:6, 6:3).

Osmim plasmanom u finale Sinsinatija izjednačio je sopstveni rekord što se tiče masters turnira, postavljen sa osam finala u Indijan Velsu. Apsolutni rekorder ATP Tura je Rafael Nadal sa 12 nastupa u finalu mastersa u Monte Karlu, dok je Novak osam puta bio akter finala u Rimu.

Rodžer i Novak u nedelju oko 22 časa će početi svoj 46. okršaj, a minimalnu prednost u tom rivalstvu ima Srbin - 23:22!

Đoković je rešio u svoju korist poslednja dva meča. U novembru 2015. savladao je verovatno najvećeg tenisera svih vremena u finalu ATP šampionata u Londonu, a početkom 2016. i u polufinalu Australijan opena.

Nakon toga su obojica imala problema sa povredama, Federer je pravio pauze i kako bi u poznim igračkim godinama sačuvao svežinu za njemu važne turnire, tako da je pomalo neverovatno, ali istinito, da će im ovo biti prvi duel posle više od dve i po godine.

Izvor: mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

horde

19.08.2018 15:31

Samo da izgubi Djokovic da Dodik ne salje pismo i ne reklamira se pred izbore? p.s. kompleksas opozicionar

ODGOVORITE