Прича: Понестало Ла Бомби...!

Крај једне ере. . .

Кошарка 19.08.2018 | 22:45
Прича: Понестало Ла Бомби...!
Противници га нису волели, а навијачи су га обожавали. Најбољи је стрелац и шутер у историји шпанске кошарке. Хуан Карлос Наваро је отишао у пензију и тако означио крај једне ере кошарке. А како постоје бројке које увек боље објасне ствари од речи, пређимо на њих:

8 Лига Ендеса
7 Купова Краља
5 Суперкупова Шпаније
2 Евролиге
1 Куп Кораћа
1 Светско првенство
2 сребра на Олимпијским играма
1 бронза на Олимпијским играма
2 Европска првенства
2 сребра на Европском првенству
2 бронзе на Европском првенству
1 пут МВП Европског првенства
1 пут МВП Евролиге
1 пут МВП Фајнал фора Евролиге
1 пут најбољи стрлац Ендесе и Евролиге (2007)
1 пут МВП Ендеса лиге
3 пута МВП финала Ендеса лиге
3 пута МВП Суперкупа Шпаније
1.139 утакмица за Барселону
13.609 поена за Барселону

Легенда.

Тим речима је омаж Навару дао Лука Дончић. Дирк Новицки је истакао да је Наваро имао "сјајну каријеру". Сви шпански кошаркаши, небитно да ли су ближи Реалу или Барси, поздравили су одлазак легенде у пензију. Од Рудија Фернандеза и Фелипе Рејеса, до Пабла Ласа, Рикија Рубија, Миротића, Мумбруа...

Хуан Карлос Наваро, популарно назван Ла бомба, био је један од најубитачнијих стрелаца у историји европске кошарке. Заједно са Пау Гасолом, створио је ренесансу шпанске кошарке. Цео живот је био веран једном клубу, Барселони, не рачунајући кратку превару са Мемфисом. Али, морао је да проба и преко Атлантика.

Од 1997. до 2018. године. Истинска легенда Барселоне. Била је могућност да одигра и ову сезону, али је ипак клуб решио да је боље да Наваро пређе у управу клуба где га чека фотеља. И то на дуже стазе. Мораће поново да баца Бомбе, само сада из друге позиције.

Ради се о најбољем стрелцу у историји модерне ере Евролиге. Сигурно ће бити на висини задатка на новој функцији.

Дочекали смо раније пензионисање Теодораса Папалукаса, па Димитриса Дијамантидиса. Сада је патике о клин окачио и Наваро, док су при крају Рејес, Спанулис… Читава генерација шампиона је стигла, или се приближила свом играчком крају.

Сећаћемо се сви како је Наваро дао 32 поена Жалгирису 2006. године, како је исте године дао 20 поена у полуфиналу СП, 21 поен у финалу Евролиге 2010. у Паризу, или када је стрпао 35 Македонији у полуфиналу ЕП 2011. године. У финалу је потом дао 27. Прошле године је прешао бројку од 4.000 датих поена у Евролиги што нико никада није урадио.

Укупно их је дао 4.152. То је рекорд модерне ере Евролиге. Одиграо је највише утакмица (341), дао је највише тројки (623), имао укупан индекс од 3.890. Трећи је у историји у изнуђеним фауловима и погођеним слободним бацањима, шести је у украденим лоптама, девети у асистенцијама...

Шта рећи...



Него, поменусмо више пута Ла Бомбу. Чувени шут који је био и остаће увек његов главни “трејдмарк”. Висок лук, мајсторски флоутер с једне ноге какав многи покушавају да копирају.

Како је он настао?

„Кад сам био клинац, увек сам играо против већих и јачих играча од себе. Често су ме блокирали, а нико нормалан не воли да му ударају рампе. Морао сам да смислим начин да то избегнем и почео сам, уместо класичног полагања, да бацам лопту једном руком високо у ваздух. Захваљујући том шуту сам преживео млађе категорије“.

И живеће вечно његово име у кошаркашким клубовима. Када се за 10, 20 или 50 година буде видео такав шут на кошаркашким теренима, свима ће у глави бити лик Навара.

Али, сигурни смо да га нико неће извести као што је то радио Ла Бомба.



Извор: моззартспорт

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

За Истину

20.08.2018 10:33

Ал никад нецемо заборавити како га је легендарни Пера Бозиц ставио у дзеп ;)

ОДГОВОРИТЕ