Priča: Ponestalo La Bombi...!

Kraj jedne ere. . .

Košarka 19.08.2018 | 22:45
Priča: Ponestalo La Bombi...!
Protivnici ga nisu voleli, a navijači su ga obožavali. Najbolji je strelac i šuter u istoriji španske košarke. Huan Karlos Navaro je otišao u penziju i tako označio kraj jedne ere košarke. A kako postoje brojke koje uvek bolje objasne stvari od reči, pređimo na njih:

8 Liga Endesa
7 Kupova Kralja
5 Superkupova Španije
2 Evrolige
1 Kup Koraća
1 Svetsko prvenstvo
2 srebra na Olimpijskim igrama
1 bronza na Olimpijskim igrama
2 Evropska prvenstva
2 srebra na Evropskom prvenstvu
2 bronze na Evropskom prvenstvu
1 put MVP Evropskog prvenstva
1 put MVP Evrolige
1 put MVP Fajnal fora Evrolige
1 put najbolji strlac Endese i Evrolige (2007)
1 put MVP Endesa lige
3 puta MVP finala Endesa lige
3 puta MVP Superkupa Španije
1.139 utakmica za Barselonu
13.609 poena za Barselonu

Legenda.

Tim rečima je omaž Navaru dao Luka Dončić. Dirk Novicki je istakao da je Navaro imao "sjajnu karijeru". Svi španski košarkaši, nebitno da li su bliži Realu ili Barsi, pozdravili su odlazak legende u penziju. Od Rudija Fernandeza i Felipe Rejesa, do Pabla Lasa, Rikija Rubija, Mirotića, Mumbrua...

Huan Karlos Navaro, popularno nazvan La bomba, bio je jedan od najubitačnijih strelaca u istoriji evropske košarke. Zajedno sa Pau Gasolom, stvorio je renesansu španske košarke. Ceo život je bio veran jednom klubu, Barseloni, ne računajući kratku prevaru sa Memfisom. Ali, morao je da proba i preko Atlantika.

Od 1997. do 2018. godine. Istinska legenda Barselone. Bila je mogućnost da odigra i ovu sezonu, ali je ipak klub rešio da je bolje da Navaro pređe u upravu kluba gde ga čeka fotelja. I to na duže staze. Moraće ponovo da baca Bombe, samo sada iz druge pozicije.

Radi se o najboljem strelcu u istoriji moderne ere Evrolige. Sigurno će biti na visini zadatka na novoj funkciji.

Dočekali smo ranije penzionisanje Teodorasa Papalukasa, pa Dimitrisa Dijamantidisa. Sada je patike o klin okačio i Navaro, dok su pri kraju Rejes, Spanulis… Čitava generacija šampiona je stigla, ili se približila svom igračkom kraju.

Sećaćemo se svi kako je Navaro dao 32 poena Žalgirisu 2006. godine, kako je iste godine dao 20 poena u polufinalu SP, 21 poen u finalu Evrolige 2010. u Parizu, ili kada je strpao 35 Makedoniji u polufinalu EP 2011. godine. U finalu je potom dao 27. Prošle godine je prešao brojku od 4.000 datih poena u Evroligi što niko nikada nije uradio.

Ukupno ih je dao 4.152. To je rekord moderne ere Evrolige. Odigrao je najviše utakmica (341), dao je najviše trojki (623), imao ukupan indeks od 3.890. Treći je u istoriji u iznuđenim faulovima i pogođenim slobodnim bacanjima, šesti je u ukradenim loptama, deveti u asistencijama...

Šta reći...



Nego, pomenusmo više puta La Bombu. Čuveni šut koji je bio i ostaće uvek njegov glavni “trejdmark”. Visok luk, majstorski flouter s jedne noge kakav mnogi pokušavaju da kopiraju.

Kako je on nastao?

„Kad sam bio klinac, uvek sam igrao protiv većih i jačih igrača od sebe. Često su me blokirali, a niko normalan ne voli da mu udaraju rampe. Morao sam da smislim način da to izbegnem i počeo sam, umesto klasičnog polaganja, da bacam loptu jednom rukom visoko u vazduh. Zahvaljujući tom šutu sam preživeo mlađe kategorije“.

I živeće večno njegovo ime u košarkaškim klubovima. Kada se za 10, 20 ili 50 godina bude video takav šut na košarkaškim terenima, svima će u glavi biti lik Navara.

Ali, sigurni smo da ga niko neće izvesti kao što je to radio La Bomba.



Izvor: mozzartsport

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Za Istinu

20.08.2018 10:33

Al nikad necemo zaboraviti kako ga je legendarni Pera Bozic stavio u dzep ;)

ODGOVORITE