ФРА - Шоу: Генган је водио 1:0 када је Мбапе ушао у игру!

У првом наступу од финала Светског првенства у Русији, и то тек од почетка другог полувремена, Килијан Мбапе наговестио је шта ћемо гледати ове сезоне.  Због овога је дошао: Буфон једним чудом ублажио налете Генгана, а онда је ушао Мбапе. . . ! Искусни чувар мреже спречио убедљивије вођство Генгана у првих 45 минута, после чега је све дошло на своје место.

Фудбал 19.08.2018 | 09:15
ФРА - Шоу: Генган је водио 1:0 када је Мбапе ушао у игру!
Фудбалери Генгана имали су предност на полувремену прве утакмице 2. кола Лиге 1, након што су Маркус Коко и стрелац Нолан Ру у 20. минуту вешто изиграли одбрану шампиона, али је тренер гостију Томас Тухел послао Килијана Мбапеа на терен у другом делу и био награђен головима за потпуни преокрет.

Погоцима "вундеркинда" француског фудбала у свом првом изласку на терен од финала Светског првенства у Русији, на "Стад ду Рудуруу" постављен је коначан резултат: Генган - Пари Сен Жермен 1:3 (1:0).

Мбапе је први пут "поентирао" после праве тика-така акције у 82. минуту меча, у којој је учествовао велики број играча, а коју је савршеним пасом у простор (и то на малом простору) решио Анхел Ди Марија.

Још лепши и технички захтевнији гол постигао је у 90. минуту, када се "грогирани" домаћин отворио у нади да ће изборити изједначење. Страдао је брзо потом, после контре у којој је Нејмар одиграо за Мбапеа, овај пријемом дао себи "фор" у простор, убацио у шесту брзину и искоса са леве стране успео да лобије Швеђанина "као на малом фудбалу".

Пре тога, након што је продао "скуп" дриблинг асистенту код вођства домаћина, Кокоу, Нејмар је у 52. минуту изнудио најстрожу казну и ауторитативно наместио лопту "на креч" одакле је шведског чувара мреже Карл-Јохана Јонсона за изједначење.

Тухел је на неки начин признао да се залетео када је за тешко гостовање одредио стартну поставу са четворицом "полетараца", од којих су тројица и даље тинејџери: Тимоти Веа (19), Колин Дагба (19), Антоан Бернад (19), Кристофер Нкунку, утолико што је у периоду између Нејмаровог и Мбапеовог првог гола извео још двојицу, али треба рећи да је тада уз искуснијег Ђованија Ло Селса (22) шансу добио и још један тинејџер, Муса Дијаби (19).

Тај састав "светаца", с Мбапеом на левом крилу, рутински је отворио иначе чврсту одбрану домаћина за трећу победу од старта сезоне: 4:0 у Суперкупу против Монака, па 3:0 у првом колу против Каена.

Мбапе је прошле сезоне, као позајмљен фудбалер из Монака, постигао 13 голова у Лиги 1, четири у Купу Француске и још четири у Лиги шампиона. Ове сезоне, наступаће као фудбалер ПСЖ-а након што је комплетиран његов 185 милиона евра скуп трансфер из Монте Карла.

Није било лако, али би било много теже без Ђанлуиђија Буфона. То је сада свима и дефинитивно јасно у Паризу и читавој Француској. Искусни чувар мреже био је један од кључних фактора вечерашње утакмице у Генгану, без обзира што је меч са два поготка у финишу утакмице преломио Килијан Мбапе - 1:3 (1:0).

Буфон је своје одрадио у првих 45 минута, када је одличним интервенцијама успео да спречи домаћина да са већом залихом оде на одмор. Италијан је најсветлији тренутак вечерашње утакмице доживео у 13. минуту, када је сјајном реакцијом зауставио ударац стрелца водећег гола за Генган, Нолана Руа. Ипак, ништа није могао седам минута касније када је Ру реализовао контру два на један након кардиналне грешке младог Колина Дагбе.

Током првих 45 минута ништа није ишло за ногом Тимотију Веи, па га је Тухел оставио на клупи и увео Мбапеа, а овај убрзо показао разлику у класи у односу на све домаће, али и бројне гостујуће фудбалере.

Посао Пари Сен Жермену значајно је олакшао једанаестерац који је скривио Икоко над Нејмаром у 53. минуту. За Бразилца је то била рутина, а за цео гостујући тим додатна мотивација за завршницу утакмице. Отпор домаћина коначно је пао у 82. минуту. Мбапе је прво постигао гол на асистенцију Ди Марије, док је у последњим тренуцима затресао мрежу домаћина на додавање Нејмара. Била је то права мајсторија Франуза, који је боцнуо лопту преко голмана домаћих.

Фалкао све промашио, Монпеље покидао! Кнежеви нису успели да сломе отоп Лила – 0:0.

Није било ово вече Кнежева, ни Радамела Фалкаа. Колумбијски нападач директан је кривац због благог кикса Монака у судару са Лилом. Питање је колико је то кикс, али на талону су била три бода. Није вредело. У одсусдном тренутку задрхтала је нога колубијском суперстару који је промашио једанестерац – 0:0.

Сјајану офанзиву поставу извео је на терен  Леонардо Жардим. Иза Радамела Фалкаа дејстовали су Рони Лопез и Стеван Јоветић. Међутим, није то био Монако из претходних година. Офанзивна је била блага. Али и такви Кнежеви би стигли до тријумфа да је Фалкао искористио пенал.

Важан тријумф на гостовању Амијену остварио је Монпеље. Клуб на чијој клупи су седели Петар Шкулетић и Дамијан Ле Талек одиграо је прилично ауторитативно. Головима Молета и Шкирија стигли су до велике предности. Амијен је успео да смањи резултатом поготком Конатеа из пенала. Било је то све-

Рен је искористио предност домаћег терена у судару са Анжеом. Било је врло густо, али је финиш за домаћина био плодоносан. Стрелац је био Сар.   

Дижон је тренутно највеће изненађење Лиге 1, екипа која поред ПСЖ-а и Рена има два тријумфа. Вечерас су били бољи од Нанта – 2:0.

ФРАНЦУСКА 1 - 2. КОЛО

Петак
Ремс - Лион 1:0 (1:0)
/Чаварија 32/

Субота
Генган - Пари Сен Жермен 1:3 (1:0)
/Ру 20 - Нејмар 53, Мбаше 82, 90/
Амијен - Монпеље 1:2 (0:0)
Дижон - Нант 2:0 (1:0)
Каен - Ница 1:1 (0:0)
Монако - Лил 0:0
Рен - Анже 1:0 (0:0)

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар