FRA - Šou: Gengan je vodio 1:0 kada je Mbape ušao u igru!

U prvom nastupu od finala Svetskog prvenstva u Rusiji, i to tek od početka drugog poluvremena, Kilijan Mbape nagovestio je šta ćemo gledati ove sezone.  Zbog ovoga je došao: Bufon jednim čudom ublažio nalete Gengana, a onda je ušao Mbape. . . ! Iskusni čuvar mreže sprečio ubedljivije vođstvo Gengana u prvih 45 minuta, posle čega je sve došlo na svoje mesto.

Fudbal 19.08.2018 | 09:15
FRA - Šou: Gengan je vodio 1:0 kada je Mbape ušao u igru!
Fudbaleri Gengana imali su prednost na poluvremenu prve utakmice 2. kola Lige 1, nakon što su Markus Koko i strelac Nolan Ru u 20. minutu vešto izigrali odbranu šampiona, ali je trener gostiju Tomas Tuhel poslao Kilijana Mbapea na teren u drugom delu i bio nagrađen golovima za potpuni preokret.

Pogocima "vunderkinda" francuskog fudbala u svom prvom izlasku na teren od finala Svetskog prvenstva u Rusiji, na "Stad du Ruduruu" postavljen je konačan rezultat: Gengan - Pari Sen Žermen 1:3 (1:0).

Mbape je prvi put "poentirao" posle prave tika-taka akcije u 82. minutu meča, u kojoj je učestvovao veliki broj igrača, a koju je savršenim pasom u prostor (i to na malom prostoru) rešio Anhel Di Marija.

Još lepši i tehnički zahtevniji gol postigao je u 90. minutu, kada se "grogirani" domaćin otvorio u nadi da će izboriti izjednačenje. Stradao je brzo potom, posle kontre u kojoj je Nejmar odigrao za Mbapea, ovaj prijemom dao sebi "for" u prostor, ubacio u šestu brzinu i iskosa sa leve strane uspeo da lobije Šveđanina "kao na malom fudbalu".

Pre toga, nakon što je prodao "skup" dribling asistentu kod vođstva domaćina, Kokou, Nejmar je u 52. minutu iznudio najstrožu kaznu i autoritativno namestio loptu "na kreč" odakle je švedskog čuvara mreže Karl-Johana Jonsona za izjednačenje.

Tuhel je na neki način priznao da se zaleteo kada je za teško gostovanje odredio startnu postavu sa četvoricom "poletaraca", od kojih su trojica i dalje tinejdžeri: Timoti Vea (19), Kolin Dagba (19), Antoan Bernad (19), Kristofer Nkunku, utoliko što je u periodu između Nejmarovog i Mbapeovog prvog gola izveo još dvojicu, ali treba reći da je tada uz iskusnijeg Đovanija Lo Selsa (22) šansu dobio i još jedan tinejdžer, Musa Dijabi (19).

Taj sastav "svetaca", s Mbapeom na levom krilu, rutinski je otvorio inače čvrstu odbranu domaćina za treću pobedu od starta sezone: 4:0 u Superkupu protiv Monaka, pa 3:0 u prvom kolu protiv Kaena.

Mbape je prošle sezone, kao pozajmljen fudbaler iz Monaka, postigao 13 golova u Ligi 1, četiri u Kupu Francuske i još četiri u Ligi šampiona. Ove sezone, nastupaće kao fudbaler PSŽ-a nakon što je kompletiran njegov 185 miliona evra skup transfer iz Monte Karla.

Nije bilo lako, ali bi bilo mnogo teže bez Đanluiđija Bufona. To je sada svima i definitivno jasno u Parizu i čitavoj Francuskoj. Iskusni čuvar mreže bio je jedan od ključnih faktora večerašnje utakmice u Genganu, bez obzira što je meč sa dva pogotka u finišu utakmice prelomio Kilijan Mbape - 1:3 (1:0).

Bufon je svoje odradio u prvih 45 minuta, kada je odličnim intervencijama uspeo da spreči domaćina da sa većom zalihom ode na odmor. Italijan je najsvetliji trenutak večerašnje utakmice doživeo u 13. minutu, kada je sjajnom reakcijom zaustavio udarac strelca vodećeg gola za Gengan, Nolana Rua. Ipak, ništa nije mogao sedam minuta kasnije kada je Ru realizovao kontru dva na jedan nakon kardinalne greške mladog Kolina Dagbe.

Tokom prvih 45 minuta ništa nije išlo za nogom Timotiju Vei, pa ga je Tuhel ostavio na klupi i uveo Mbapea, a ovaj ubrzo pokazao razliku u klasi u odnosu na sve domaće, ali i brojne gostujuće fudbalere.

Posao Pari Sen Žermenu značajno je olakšao jedanaesterac koji je skrivio Ikoko nad Nejmarom u 53. minutu. Za Brazilca je to bila rutina, a za ceo gostujući tim dodatna motivacija za završnicu utakmice. Otpor domaćina konačno je pao u 82. minutu. Mbape je prvo postigao gol na asistenciju Di Marije, dok je u poslednjim trenucima zatresao mrežu domaćina na dodavanje Nejmara. Bila je to prava majstorija Franuza, koji je bocnuo loptu preko golmana domaćih.

Falkao sve promašio, Monpelje pokidao! Kneževi nisu uspeli da slome otop Lila – 0:0.

Nije bilo ovo veče Kneževa, ni Radamela Falkaa. Kolumbijski napadač direktan je krivac zbog blagog kiksa Monaka u sudaru sa Lilom. Pitanje je koliko je to kiks, ali na talonu su bila tri boda. Nije vredelo. U odsusdnom trenutku zadrhtala je noga kolubijskom superstaru koji je promašio jedanesterac – 0:0.

Sjajanu ofanzivu postavu izveo je na teren  Leonardo Žardim. Iza Radamela Falkaa dejstovali su Roni Lopez i Stevan Jovetić. Međutim, nije to bio Monako iz prethodnih godina. Ofanzivna je bila blaga. Ali i takvi Kneževi bi stigli do trijumfa da je Falkao iskoristio penal.

Važan trijumf na gostovanju Amijenu ostvario je Monpelje. Klub na čijoj klupi su sedeli Petar Škuletić i Damijan Le Talek odigrao je prilično autoritativno. Golovima Moleta i Škirija stigli su do velike prednosti. Amijen je uspeo da smanji rezultatom pogotkom Konatea iz penala. Bilo je to sve-

Ren je iskoristio prednost domaćeg terena u sudaru sa Anžeom. Bilo je vrlo gusto, ali je finiš za domaćina bio plodonosan. Strelac je bio Sar.   

Dižon je trenutno najveće iznenađenje Lige 1, ekipa koja pored PSŽ-a i Rena ima dva trijumfa. Večeras su bili bolji od Nanta – 2:0.

FRANCUSKA 1 - 2. KOLO

Petak
Rems - Lion 1:0 (1:0)
/Čavarija 32/

Subota
Gengan - Pari Sen Žermen 1:3 (1:0)
/Ru 20 - Nejmar 53, Mbaše 82, 90/
Amijen - Monpelje 1:2 (0:0)
Dižon - Nant 2:0 (1:0)
Kaen - Nica 1:1 (0:0)
Monako - Lil 0:0
Ren - Anže 1:0 (0:0)

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar