Борковић поново на крову Европе!

Најбољи српски аутомобилиста Душан Борковић поново је избио на чело генералног пласмана ТЦР Европа шампионата.

Остали спортови 19.08.2018 | 08:30
Борковић поново на крову Европе!
Он је до овог успеха дошао пошто је на првој трци петог тркачког викенда у Холандији заузео шесто место и освојио нових осам бодова.

Борковић је на првом месту престигао досадашњег лидера Микела Аскону и сада са 119 бодова има три више од другопласираног Нађа и пет од трећепласираног Шпанца Асконе.

Возач НИС Петрол тима у сарадњи са Таргет Цомпетитион тимом у свом аутомобилу Хyундаи и30 Н са бројем 62, први пут у каријери такмичио се на стази у Асену у Холандији. У првом делу квалификација био је шести чиме је изборио право учешћа у другој рунди. 

Нажалост, добио је казну због наводне вожње ван стазе, па му је поништен најбољи круг и додељена му је 11. позиција на старту. Дуциним мукама ту није крај, пошто је због казне с прошле трке у Мађарској померен за још три места, па је по распореду на првој трци требало да стартује као 14, у конкуренцији 22 возача.

Ипак, након уложених приговора, организатор је признао да је панчевачки ас остварио седмо најбрже време и донео коначну одлуку да Борковић прву трку, због казне с Хунгароринга започне с 10. места, а недељну, због инверзивног поретка, са четврте позиције 

Буран старт и снажан ударац који је претрпео од Кроеса, онемогућио је Дуцу да се пробије напред и изгубио је две позиције. Пуних пет минута Борковића је кочио Дени Кроес, што је довело до тога да се група водећих такмичара поприлично одвоји. 

Међутим, до изражаја је дошло Борковићево стрпљење, а када је напокон прескочио првог конкурента, кренула је савршена трка за нашег јединог представника у престижном планетарном шампионату. 

Није много прошло када је Борковић фантастичним маневром иза себе оставио још два конкурента, међу којима и водећег у генералном пласману Микела Аскону. Није се ту зауставио српски шампион, који је недуго затим обишао и Паулсена и избије на осмо место.

На мање од пет минута до краја трке Борковић је престигао још једног великог ривала у борби за титулу, Џоша Фајлса и тако поново поправио пласман. Ушло се у последњи круг, а Борковић је кренуо у последњу потеру за Максимом Потијем, кога је величанственом вожњом пре проласка кроз циљ обишао и тако дошао до шестог места. 

"Знао сам да ће бити изузетно тешко, јер су ме пред квалификације заплашили казном због скраћивања стазе, па сам возио пажљивије, али и спорије на квалификацијама. На крају су ме и казнили, али када сам тражио доказ, нису имали куд него да признају моје седмо место, односно десето због казне из прошле трке. Срећан сам и изменадјен што су увазили нашу жалбу. На старту стварно нисам имао среће, ударили су ме двојица возача, али сам после ушао у одличан ритам и по вожњи сам имао резултат за прва три места. Нажалост, на овако тешкој стази где сам био спорији од других на правцима, нисам успео све да их обиђем. Водим у генералном пласману, али сада ми је Нађ пришао на три бода, а Аскона је на минус пет, па шампионат постаје све занимљивији. У недељу стартујем са четвртог места и било би јако лепо да се попнем на подијум и учврстим се на челу шампионата. Мотив ће ми бити огромна подршка навијача широм Европе, пре свега из моје Србије и мог Панчева. Уз помоћ спонзора и целог тима, верујем у још лепше вести из Холандије", рекао је Борковић после прве трке. 

Друга трка петог викенда шампионата ТЦР Европа биће вожена у недељу у 11 сати, уз директан пренос на РТС 2 и Спорт клубу 1. Борковић стартује са четвртог места чиме умногоме повећава изгледе да учврсти прву позицију у ТЦР Европа шампионату. 

Последња два тркачка викенда на програму су у септембру у Монци, односно октобру у Барселони.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар