Двојни пасош је легално добијен?

Босна и Херцеговина је по ко зна који пут показала своју неозбиљност тиме што је у одговорима на европски упитник дала два потпуно различита одговора на питање има ли са Хрватском билатерални споразум о двојном држављанству.

Босна и Херцеговина 18.08.2018 | 08:57
Двојни пасош је легално добијен?
Наиме, на неколико мјеста институције БиХ су одговориле да споразум постоји, док је у одговору на 496. питање у поглављу о политичким критеријумима одговорено да БиХ и Хрватска немају потписан споразум о двојном држављанству.

Да конфузија буде већа, у том одговору тврди се и да сви држављани БиХ који имају хрватско држављанство немају за то правни основ. Другим ријечима, тврди се да сви држављани БиХ с хрватским држављанством тај статус имају илегално, односно противзаконито.

У Министарству цивилних послова БиХ децидно тврде да БиХ и Хрватска имају важећи споразум о двојном држављанству, који је потписан 2007, а ратифициран у Предсједништву БиХ 2011. у мандату Небојше Радмановића, Жељка Комшића и Бакира Изетбеговића. Тврде и да грађани БиХ с двојним држављанством не треба да страхују за свој правни статус.

На питање како је онда могао овакав одговор отићи у Брисел, правдају се да тај одговор нису ни видјели када је упитник послан јер су они били задужени у радним групама за друга поглавља, а да поглавље 23 о политичким критеријумима нису покривали. Они тврде да је такав одговор стигао из МУП-а РС.

"Зашто су они то написали - ми то заиста не знамо. Можда су се збунили, можда су имали неке примједбе или имају неко мишљење с којим ми нисмо упознати. Најбоље би било да њих питате и да вам објасне шта их је мотивисало да дају овакав одговор", рекли су нам у Министарству.

Иако смо се МУП-у РС обратили с молбом да нам појасне шта су тиме мислили, до закључења овог броја "Независних" нам нису послали одговор, правдајући се сезоном годишњих одмора.

Експерт за област билатералних споразума нам је у незваничном разговору рекао да постоји конфузија везано за саму примјену Споразума о двојном држављанству Хрватске и БиХ, те да је вјероватно то мотив зашто је РС послала овакав одговор.

"Хрватска од држављана БиХ тражи да се одрекну бх. држављанства. И сад, знате, то је помало чудно и нелогично јер сам назив Споразум о двојном држављанству подразумијева да грађани имају двојно држављанство", рекао нам је наш саговорник.

Истиче да је Хрватској у више наврата скретана пажња на ту чињеницу, али да се они правдају својим позитивним законским прописима у којима је наведено да се особа која се прима у хрватско држављанство, осим у специфичним ситуацијама попут оне кад се ради о држављанству брачног друга, мора одрећи другог држављанства, осим у случају ЕУ земље.

"У Хрватској се позивају на одредбу споразума да ће се примјењивати постојећи законски прописи, а законски пропис у Хрватској је да се морате одрећи држављанства. И сад БиХ једино преостаје реципроцитет, односно да тражи од хрватских држављана да се одрекну хрватског држављанства на начин како то сад чини Хрватска", каже наш саговорник.

Истиче да би такав поступак БиХ више штетио Хрватима јер су они конститутивни народ у БиХ па онда, ако би одлучили да задрже хрватско и одрекну се бх. држављанства, не би могли да се кандидују за важне државне позиције, чиме би им била ускраћена политичка права.

Додатну конфузију изазива објашњење које смо добили у Конзуларном одјељењу хрватске амбасаде, гдје негирају да траже одрицање бх. држављанства лицима која траже хрватско држављанство, али су нам обећали одговорити писменим путем јер се "ради о сложеном питању", што до закључења овог броја нису учинили.

Било како било, сазнајемо да је Европска комисија одмах након добијања два контрадикторна одговора тражила од бх. институција појашњење, те да је у припреми допунски одговор у којем ће ово питање бити појашњено. На који начин - није нам познато, па остаје да се види кад буду објављени допунски одговори када ће и двојни држављани коначно сазнати да ли су неким случајем илегални грађани БиХ.

(Независне новине) 

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

Ха Ха Ха

18.08.2018 07:13

Па просто је, попуњавали хрвати једна а муслимани друга питања, сви писали ста им мило

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

18.08.2018 07:20

Хрватима и Србима из БиХ не траба босански пасош, јер "своју" земљу свакако не воле, имају они Србијански и Хрватски пасош.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хазарска мафија

18.08.2018 10:40

Тзв. "БиХ" је заоставштина аустро-угарске окупације и као таква она никада у историји није постојала. Постојала је Херцеговина (која је била већа него ова данас; титоисти су припојили добар дио ње - онај на коме су већински живјели Срби - "авнојевској" Црној Гори), постојала је област Босна (од врела Бријеке Босне до Врандука), постојала је Усора, постојале су Соли (данашњи Тузлански крај) итд... А све те области су биле дио Србије. Ако неко треба да тражи пасош, нека га тражи од Турске или Саудијске Арабије.

Name

Ни

18.08.2018 20:22

Ја бих не призњем ,зивим у Републици Српској заболи ме доко за бих..

Name

ре НИ

18.08.2018 21:41

Погледај у свој пасос, бице ти све јасно!

Name

Ре

19.08.2018 20:41

Како мозете такве глупости носити у глави а да не оболите.

Name

Битно Га Је Имати

18.08.2018 07:31

Они који имају ХР пасос сретни су јер са њим су вец у ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За битно

18.08.2018 15:21

Имам га ја, и шта имам од њега? Гдје год додјеш исто с*ање! Исто с*ање, друго паковање!

Name

Трт

18.08.2018 07:41

А и овим стварима једном треба стати у крај.. висе се не зна ни колико пасоса ко има. Сви би да зиве овдје а да имају и друга дрзављанства. Нормално да је конфузија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цариник

18.08.2018 07:50

Народ треба изаћи на улице и тражити укидање двојног држављанства са Хрватском и Србијом. Она служе искључиво за одржавање тренутних криминалаца на власти, десетине хиљада "двојника" долази у километарским колонама на дан избора да за паре и по инструкцији гласају за владајуће лопове. Од Човићевих усташа из курваЦке, Додикових лојавих мекињаша из Војводине и Бакирових монголоидних санџачких шверцера из Тутина и Сјенице!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦАРИНИКУ X

18.08.2018 08:16

ПРЕТЈЕРО СИ.ПУСТИ ИХ ЈОС ПАР ГОДИНА,СВАКАКО СЕ СПРЕМА КАТАСТРОФА ПА ИМ НЕЦЕ ТРЕБАТ.ОВУ БОСНУ ПОНОСНУ МУЗУ ВЈЕКОВИМА АЛИ ИМ ОНА ПРКОСИ.СЈЕТИ СЕ 93.ГОД.НАПАЛИ ЈЕ ИЗ СРБИЈЕ,ЦРНЕ ГОРЕ И ХРВАТСКЕ,ТКЗ.ВРС И ХВО ХБ.НЕБРИНИ ИДЕ 2020.ГОДИНА,КУЦА ИМ НА ВРАТА.

Name

Босан@ц Србин

18.08.2018 08:16

Свака Ти част. Сто прије, то боље.

Name

За Цариник

18.08.2018 15:24

Са Цро нема двојног држављанства, ко је хтио узети њихово, морао се одрећи овог!

Name

Професор

18.08.2018 08:05

Билатерални споразум измедју БиХ и Хрватске има јачу правну снагу и представља леx специалис у односу на националне законе Хрватске. Немогуће је да хрватски правници то не знају. Уосталом, шта се БиХ тиче како Хрвати тумаче своје прописе. За БиХ је тај споразум обавезујући и морало би се покренути питање примене споразума од стране органа који су надлежни за његово спорвођење, јер ге Хравтска очигледно не извршава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иурист

19.08.2018 16:11

Радећи својевремено на пословима грађанских стања у једној општини на граници са ХР, обрађивао сам захтјеве за стицање БиХ/РС држављанства као двојног, по захтјевима држављана ХР који имају пребивалиште у БиХ/РС. Сви су држављанство БиХ/РС добили, у складу са Споразумом о двојном држављанству закљученог између БиХ и ХР. Међутим, обзиром да сам на граници, имам тамо пријатеље који су БиХ држављани а тамо им је пребивалиште, када су подносили захтјев за ХР држављанство, између осталог траже отпуст или одрицање од БиХ држављанства. Дакле, ми са ХР немамо споразум већ смо у тешком неспоразуму, јер ми њиховим држављанима дајемо БиХ држављанство као двојно, а они нашима траже да се одрекну БиХ држављанства? Па онда то није двојно, већ само једно држављанство. Суштина код споразума о двојном држављанству је да свака држава потписница задржава сопствене процедуре стицања држављанства, осим што се додаје клаузула да се неће тражити одрицање од држављанства друге стране потписнице. О овоме су упознати Предсједништво БиХ које никад није затражило од Министарства цивилних послова БиХ информацију о спровођењу овог споразума са ХР. Ако сам добро схватио тумачење из ХР, додуше незванично, тај Споразум служи да само легализује "затечена стања" односно да се држављанства ХР која су стекли држављани БиХ (Херцеговина, Цазинска крајина) сматрају легалним, а не да се могу убудуће стицати ХР држављанства по том Споразуму. Правни нонсенс на који БиХ власти не реагују. Тако да се може дјеломично и оправдати став да са ХР немамо споразум о двојном држављанству....

Name

Иурист

19.08.2018 16:11

Радећи својевремено на пословима грађанских стања у једној општини на граници са ХР, обрађивао сам захтјеве за стицање БиХ/РС држављанства као двојног, по захтјевима држављана ХР који имају пребивалиште у БиХ/РС. Сви су држављанство БиХ/РС добили, у складу са Споразумом о двојном држављанству закљученог између БиХ и ХР. Међутим, обзиром да сам на граници, имам тамо пријатеље који су БиХ држављани а тамо им је пребивалиште, када су подносили захтјев за ХР држављанство, између осталог траже отпуст или одрицање од БиХ држављанства. Дакле, ми са ХР немамо споразум већ смо у тешком неспоразуму, јер ми њиховим држављанима дајемо БиХ држављанство као двојно, а они нашима траже да се одрекну БиХ држављанства? Па онда то није двојно, већ само једно држављанство. Суштина код споразума о двојном држављанству је да свака држава потписница задржава сопствене процедуре стицања држављанства, осим што се додаје клаузула да се неће тражити одрицање од држављанства друге стране потписнице. О овоме су упознати Предсједништво БиХ које никад није затражило од Министарства цивилних послова БиХ информацију о спровођењу овог споразума са ХР. Ако сам добро схватио тумачење из ХР, додуше незванично, тај Споразум служи да само легализује "затечена стања" односно да се држављанства ХР која су стекли држављани БиХ (Херцеговина, Цазинска крајина) сматрају легалним, а не да се могу убудуће стицати ХР држављанства по том Споразуму. Правни нонсенс на који БиХ власти не реагују. Тако да се може дјеломично и оправдати став да са ХР немамо споразум о двојном држављанству....

Name

не познајем право

18.08.2018 08:30

Особа X је У Њемачкој од 1993. и тамо стално живи и ради тешко како Нијемци захтијевају и од својих. Рођена је у БиХ а има ХР путовницу. Размишља да узме њемачко држављанство. Али кажу да не може имати сва три наведена држављанства истовремено него само два од њих и да су те процедуре јако скупе. Нијемци и други домаћини воле досељенике који би код њих вјерно и пуно радили. Е кад је тако требало би усвојити законе и споразуме да се може имати и три и више држављанстава истовремено ко би поштено и пуно радио по свијету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еx Зворницанин

18.08.2018 08:40

ПОД ХИТНО укинути двојна дрзављанства....Људи-то је само основица за организовани криминал и НИСТА ВИСЕ.То нигдје на свијету нема.....Поцини се кривицно дјело,па се бјези у другу дрзаву....Разне друге финснсијско економско правне муље раде се тако. А да не говоримо о гласању.......То нема нигдје на свијету да из сусједних земаља додју буквално зиви ботови и гласају.....Никакве везе са насом земљом немају,зиве у Србији или Хрватској,пријављени буду на фиктивним адресама овдје и додју и својим надгласавсњем скроје злу судбину овдасњем становниству.....ТО МОРА ДА СЕ ПРЕКИНЕ!!!Ево поуздано знам,да пола Лознице се спрема да за саку евра загорца зивот градјанима Зворника....У Лозници се увјерења о дрзсвљанству БиХ станцају као тикети у кладионици......Фонесед родни лист и они те пријаве на адресу у ЗВ.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

.

18.08.2018 12:02

Не треба укидати.

Name

смијесно

18.08.2018 12:14

Укинути БиХ ба нецете имати никаквих проблема

Name

Италиански Језик

18.08.2018 09:04

Питај те профу талијанског језика у слузби министра Лукаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сверцер

18.08.2018 21:40

И Дудук има двојно дрзавјанство, БиХ и Србије!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

19.08.2018 07:58

МОГУ ОНИ ДА ПИШУ ШТА ХОЋЕ ПАПИР ТРПИ СВЕ .АКО ТО БУДЕ ПРО ФОРМЕ КАО ШТО НАМ ЈЕ СВЕ ПОСЛИЈЕ РАТА ОНДА НИШТА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фз

19.08.2018 08:11

ј..ало вас дрзављанство и ЕУ упитник.Шта је са народом и запосљавањем,да народ има крува да се наједе и од чега да живи.

ОДГОВОРИТЕ