Dvojni pasoš je legalno dobijen?

Bosna i Hercegovina je po ko zna koji put pokazala svoju neozbiljnost time što je u odgovorima na evropski upitnik dala dva potpuno različita odgovora na pitanje ima li sa Hrvatskom bilateralni sporazum o dvojnom državljanstvu.

Bosna i Hercegovina 18.08.2018 | 08:57
Dvojni pasoš je legalno dobijen?
Naime, na nekoliko mjesta institucije BiH su odgovorile da sporazum postoji, dok je u odgovoru na 496. pitanje u poglavlju o političkim kriterijumima odgovoreno da BiH i Hrvatska nemaju potpisan sporazum o dvojnom državljanstvu.

Da konfuzija bude veća, u tom odgovoru tvrdi se i da svi državljani BiH koji imaju hrvatsko državljanstvo nemaju za to pravni osnov. Drugim riječima, tvrdi se da svi državljani BiH s hrvatskim državljanstvom taj status imaju ilegalno, odnosno protivzakonito.

U Ministarstvu civilnih poslova BiH decidno tvrde da BiH i Hrvatska imaju važeći sporazum o dvojnom državljanstvu, koji je potpisan 2007, a ratificiran u Predsjedništvu BiH 2011. u mandatu Nebojše Radmanovića, Željka Komšića i Bakira Izetbegovića. Tvrde i da građani BiH s dvojnim državljanstvom ne treba da strahuju za svoj pravni status.

Na pitanje kako je onda mogao ovakav odgovor otići u Brisel, pravdaju se da taj odgovor nisu ni vidjeli kada je upitnik poslan jer su oni bili zaduženi u radnim grupama za druga poglavlja, a da poglavlje 23 o političkim kriterijumima nisu pokrivali. Oni tvrde da je takav odgovor stigao iz MUP-a RS.

"Zašto su oni to napisali - mi to zaista ne znamo. Možda su se zbunili, možda su imali neke primjedbe ili imaju neko mišljenje s kojim mi nismo upoznati. Najbolje bi bilo da njih pitate i da vam objasne šta ih je motivisalo da daju ovakav odgovor", rekli su nam u Ministarstvu.

Iako smo se MUP-u RS obratili s molbom da nam pojasne šta su time mislili, do zaključenja ovog broja "Nezavisnih" nam nisu poslali odgovor, pravdajući se sezonom godišnjih odmora.

Ekspert za oblast bilateralnih sporazuma nam je u nezvaničnom razgovoru rekao da postoji konfuzija vezano za samu primjenu Sporazuma o dvojnom državljanstvu Hrvatske i BiH, te da je vjerovatno to motiv zašto je RS poslala ovakav odgovor.

"Hrvatska od državljana BiH traži da se odreknu bh. državljanstva. I sad, znate, to je pomalo čudno i nelogično jer sam naziv Sporazum o dvojnom državljanstvu podrazumijeva da građani imaju dvojno državljanstvo", rekao nam je naš sagovornik.

Ističe da je Hrvatskoj u više navrata skretana pažnja na tu činjenicu, ali da se oni pravdaju svojim pozitivnim zakonskim propisima u kojima je navedeno da se osoba koja se prima u hrvatsko državljanstvo, osim u specifičnim situacijama poput one kad se radi o državljanstvu bračnog druga, mora odreći drugog državljanstva, osim u slučaju EU zemlje.

"U Hrvatskoj se pozivaju na odredbu sporazuma da će se primjenjivati postojeći zakonski propisi, a zakonski propis u Hrvatskoj je da se morate odreći državljanstva. I sad BiH jedino preostaje reciprocitet, odnosno da traži od hrvatskih državljana da se odreknu hrvatskog državljanstva na način kako to sad čini Hrvatska", kaže naš sagovornik.

Ističe da bi takav postupak BiH više štetio Hrvatima jer su oni konstitutivni narod u BiH pa onda, ako bi odlučili da zadrže hrvatsko i odreknu se bh. državljanstva, ne bi mogli da se kandiduju za važne državne pozicije, čime bi im bila uskraćena politička prava.

Dodatnu konfuziju izaziva objašnjenje koje smo dobili u Konzularnom odjeljenju hrvatske ambasade, gdje negiraju da traže odricanje bh. državljanstva licima koja traže hrvatsko državljanstvo, ali su nam obećali odgovoriti pismenim putem jer se "radi o složenom pitanju", što do zaključenja ovog broja nisu učinili.

Bilo kako bilo, saznajemo da je Evropska komisija odmah nakon dobijanja dva kontradiktorna odgovora tražila od bh. institucija pojašnjenje, te da je u pripremi dopunski odgovor u kojem će ovo pitanje biti pojašnjeno. Na koji način - nije nam poznato, pa ostaje da se vidi kad budu objavljeni dopunski odgovori kada će i dvojni državljani konačno saznati da li su nekim slučajem ilegalni građani BiH.

(Nezavisne novine) 

Komentari / 24

Ostavite komentar
Name

Ha Ha Ha

18.08.2018 07:13

Pa prosto je, popunjavali hrvati jedna a muslimani druga pitanja, svi pisali sta im milo

ODGOVORITE
Name

RS

18.08.2018 07:20

Hrvatima i Srbima iz BiH ne traba bosanski pasoš, jer "svoju" zemlju svakako ne vole, imaju oni Srbijanski i Hrvatski pasoš.

ODGOVORITE
Name

Хазарска мафија

18.08.2018 10:40

Тзв. "БиХ" је заоставштина аустро-угарске окупације и као таква она никада у историји није постојала. Постојала је Херцеговина (која је била већа него ова данас; титоисти су припојили добар дио ње - онај на коме су већински живјели Срби - "авнојевској" Црној Гори), постојала је област Босна (од врела Бријеке Босне до Врандука), постојала је Усора, постојале су Соли (данашњи Тузлански крај) итд... А све те области су биле дио Србије. Ако неко треба да тражи пасош, нека га тражи од Турске или Саудијске Арабије.

Name

Ni

18.08.2018 20:22

Ja bih ne priznjem ,zivim u Republici Srpskoj zaboli me doko za bih..

Name

re NI

18.08.2018 21:41

Pogledaj u svoj pasos, bice ti sve jasno!

Name

Re

19.08.2018 20:41

Kako mozete takve gluposti nositi u glavi a da ne obolite.

Name

Bitno Ga Je Imati

18.08.2018 07:31

Oni koji imaju HR pasos sretni su jer sa njim su vec u EU.

ODGOVORITE
Name

Za bitno

18.08.2018 15:21

Imam ga ja, i šta imam od njega? Gdje god dodješ isto s*anje! Isto s*anje, drugo pakovanje!

Name

Trt

18.08.2018 07:41

A i ovim stvarima jednom treba stati u kraj.. vise se ne zna ni koliko pasosa ko ima. Svi bi da zive ovdje a da imaju i druga drzavljanstva. Normalno da je konfuzija.

ODGOVORITE
Name

Carinik

18.08.2018 07:50

Narod treba izaći na ulice i tražiti ukidanje dvojnog državljanstva sa Hrvatskom i Srbijom. Ona služe isključivo za održavanje trenutnih kriminalaca na vlasti, desetine hiljada "dvojnika" dolazi u kilometarskim kolonama na dan izbora da za pare i po instrukciji glasaju za vladajuće lopove. Od Čovićevih ustaša iz kurvaCke, Dodikovih lojavih mekinjaša iz Vojvodine i Bakirovih mongoloidnih sandžačkih švercera iz Tutina i Sjenice!

ODGOVORITE
Name

CARINIKU X

18.08.2018 08:16

PRETJERO SI.PUSTI IH JOS PAR GODINA,SVAKAKO SE SPREMA KATASTROFA PA IM NECE TREBAT.OVU BOSNU PONOSNU MUZU VJEKOVIMA ALI IM ONA PRKOSI.SJETI SE 93.GOD.NAPALI JE IZ SRBIJE,CRNE GORE I HRVATSKE,TKZ.VRS I HVO HB.NEBRINI IDE 2020.GODINA,KUCA IM NA VRATA.

Name

Bosan@c Srbin

18.08.2018 08:16

Svaka Ti čast. Sto prije, to bolje.

Name

Za Carinik

18.08.2018 15:24

Sa Cro nema dvojnog državljanstva, ko je htio uzeti njihovo, morao se odreći ovog!

Name

Profesor

18.08.2018 08:05

Bilateralni sporazum izmedju BiH i Hrvatske ima jaču pravnu snagu i predstavlja lex specialis u odnosu na nacionalne zakone Hrvatske. Nemoguće je da hrvatski pravnici to ne znaju. Uostalom, šta se BiH tiče kako Hrvati tumače svoje propise. Za BiH je taj sporazum obavezujući i moralo bi se pokrenuti pitanje primene sporazuma od strane organa koji su nadležni za njegovo sporvođenje, jer ge Hravtska očigledno ne izvršava.

ODGOVORITE
Name

Iurist

19.08.2018 16:11

Radeći svojevremeno na poslovima građanskih stanja u jednoj opštini na granici sa HR, obrađivao sam zahtjeve za sticanje BiH/RS državljanstva kao dvojnog, po zahtjevima državljana HR koji imaju prebivalište u BiH/RS. Svi su državljanstvo BiH/RS dobili, u skladu sa Sporazumom o dvojnom državljanstvu zaključenog između BiH i HR. Međutim, obzirom da sam na granici, imam tamo prijatelje koji su BiH državljani a tamo im je prebivalište, kada su podnosili zahtjev za HR državljanstvo, između ostalog traže otpust ili odricanje od BiH državljanstva. Dakle, mi sa HR nemamo sporazum već smo u teškom nesporazumu, jer mi njihovim državljanima dajemo BiH državljanstvo kao dvojno, a oni našima traže da se odreknu BiH državljanstva? Pa onda to nije dvojno, već samo jedno državljanstvo. Suština kod sporazuma o dvojnom državljanstvu je da svaka država potpisnica zadržava sopstvene procedure sticanja državljanstva, osim što se dodaje klauzula da se neće tražiti odricanje od državljanstva druge strane potpisnice. O ovome su upoznati Predsjedništvo BiH koje nikad nije zatražilo od Ministarstva civilnih poslova BiH informaciju o sprovođenju ovog sporazuma sa HR. Ako sam dobro shvatio tumačenje iz HR, doduše nezvanično, taj Sporazum služi da samo legalizuje "zatečena stanja" odnosno da se državljanstva HR koja su stekli državljani BiH (Hercegovina, Cazinska krajina) smatraju legalnim, a ne da se mogu ubuduće sticati HR državljanstva po tom Sporazumu. Pravni nonsens na koji BiH vlasti ne reaguju. Tako da se može djelomično i opravdati stav da sa HR nemamo sporazum o dvojnom državljanstvu....

Name

Iurist

19.08.2018 16:11

Radeći svojevremeno na poslovima građanskih stanja u jednoj opštini na granici sa HR, obrađivao sam zahtjeve za sticanje BiH/RS državljanstva kao dvojnog, po zahtjevima državljana HR koji imaju prebivalište u BiH/RS. Svi su državljanstvo BiH/RS dobili, u skladu sa Sporazumom o dvojnom državljanstvu zaključenog između BiH i HR. Međutim, obzirom da sam na granici, imam tamo prijatelje koji su BiH državljani a tamo im je prebivalište, kada su podnosili zahtjev za HR državljanstvo, između ostalog traže otpust ili odricanje od BiH državljanstva. Dakle, mi sa HR nemamo sporazum već smo u teškom nesporazumu, jer mi njihovim državljanima dajemo BiH državljanstvo kao dvojno, a oni našima traže da se odreknu BiH državljanstva? Pa onda to nije dvojno, već samo jedno državljanstvo. Suština kod sporazuma o dvojnom državljanstvu je da svaka država potpisnica zadržava sopstvene procedure sticanja državljanstva, osim što se dodaje klauzula da se neće tražiti odricanje od državljanstva druge strane potpisnice. O ovome su upoznati Predsjedništvo BiH koje nikad nije zatražilo od Ministarstva civilnih poslova BiH informaciju o sprovođenju ovog sporazuma sa HR. Ako sam dobro shvatio tumačenje iz HR, doduše nezvanično, taj Sporazum služi da samo legalizuje "zatečena stanja" odnosno da se državljanstva HR koja su stekli državljani BiH (Hercegovina, Cazinska krajina) smatraju legalnim, a ne da se mogu ubuduće sticati HR državljanstva po tom Sporazumu. Pravni nonsens na koji BiH vlasti ne reaguju. Tako da se može djelomično i opravdati stav da sa HR nemamo sporazum o dvojnom državljanstvu....

Name

ne poznajem pravo

18.08.2018 08:30

Osoba X je U Njemačkoj od 1993. i tamo stalno živi i radi teško kako Nijemci zahtijevaju i od svojih. Rođena je u BiH a ima HR putovnicu. Razmišlja da uzme njemačko državljanstvo. Ali kažu da ne može imati sva tri navedena državljanstva istovremeno nego samo dva od njih i da su te procedure jako skupe. Nijemci i drugi domaćini vole doseljenike koji bi kod njih vjerno i puno radili. E kad je tako trebalo bi usvojiti zakone i sporazume da se može imati i tri i više državljanstava istovremeno ko bi pošteno i puno radio po svijetu.

ODGOVORITE
Name

Ex Zvornicanin

18.08.2018 08:40

POD HITNO ukinuti dvojna drzavljanstva....Ljudi-to je samo osnovica za organizovani kriminal i NISTA VISE.To nigdje na svijetu nema.....Pocini se krivicno djelo,pa se bjezi u drugu drzavu....Razne druge finsnsijsko ekonomsko pravne mulje rade se tako. A da ne govorimo o glasanju.......To nema nigdje na svijetu da iz susjednih zemalja dodju bukvalno zivi botovi i glasaju.....Nikakve veze sa nasom zemljom nemaju,zive u Srbiji ili Hrvatskoj,prijavljeni budu na fiktivnim adresama ovdje i dodju i svojim nadglasavsnjem skroje zlu sudbinu ovdasnjem stanovnistvu.....TO MORA DA SE PREKINE!!!Evo pouzdano znam,da pola Loznice se sprema da za saku evra zagorca zivot gradjanima Zvornika....U Loznici se uvjerenja o drzsvljanstvu BiH stancaju kao tiketi u kladionici......Fonesed rodni list i oni te prijave na adresu u ZV.....

ODGOVORITE
Name

.

18.08.2018 12:02

Ne treba ukidati.

Name

smijesno

18.08.2018 12:14

Ukinuti BiH ba necete imati nikakvih problema

Name

Italianski Jezik

18.08.2018 09:04

Pitaj te profu talijanskog jezika u sluzbi ministra Lukaca.

ODGOVORITE
Name

svercer

18.08.2018 21:40

I Duduk ima dvojno drzavjanstvo, BiH i Srbije!

ODGOVORITE
Name

BOBA

19.08.2018 07:58

MOGU ONI DA PIŠU ŠTA HOĆE PAPIR TRPI SVE .AKO TO BUDE PRO FORME KAO ŠTO NAM JE SVE POSLIJE RATA ONDA NIŠTA.

ODGOVORITE
Name

Fz

19.08.2018 08:11

j..alo vas drzavljanstvo i EU upitnik.Šta je sa narodom i zaposljavanjem,da narod ima kruva da se najede i od čega da živi.

ODGOVORITE