Бх. држављанин на челу криминала

Суд у Берлину осудио је неправоснажном пресудом на седам година затвора четрдесетседмогодишњег држављана БиХ као вођу највеће криминалне групе у Њемачкој која се бавила финансијским малверзацијама током увоза бакра у ту земљу из Србије.

Свијет 17.08.2018 | 21:02
Бх. држављанин на челу криминала
Како пишу њемачки медији, уз држављанина БиХ, којем је заплијењена имовина настала кривичним дјелом, вриједна чак 25 милиона евра, у пореским малверзацијама учествовало је више од 50 окривљених и 50 фирми.

Укупна штета процјењује се на више од сто милиона евра, а настала је приликом увоза више од 100.000 тона бакра у Њемачку преко фиктивних фирми које су служиле да се лажним фактурама њемачка држава оштети на име неуплаћеног пореза.

Држављанина БиХ Окружни суд у Берлину осудио је због неуплаћених 68,2 милиона евра пореза од 2010. до 2014. године, а идентификовано је 31 кривично дјело које му је стављено на терет.

Иако се ради о дјелима од прије неколико година, њемачка телевизија н-ТВ, која је објавила причу, истиче да је суд тек сада обавијестио јавност о овом случају, који је до сада био тајан Због закона о тајности у пореским пријавама.

Како је рекао Мартин Штелтнер, портпарол Државног тужилаштва, истрага је трајала више година, а обухватала је прикривене истражиоце, пореске стручњаке, прислушкивање телефона и друге оперативне радње.

Није ово први пут да се бх. држављани нађу у центру вишемилионског криминала у Њемачкој.

Подсјетимо, прошлог мјесеца на берлинском окружном суду почео је процес против шефова двије грађевинске фирме, који су оптужени за милионске утаје пореза и преваре социјалних фондова, а међу оптуженима је и бх. држављанин Зоран З. (65), који је један од тројице извршних директора тих компанија.

Тужилаштво сматра да су преваре изведене од 2006. до октобра 2009. године у једној грађевинској фирми у берлинској општини Рајникендорф, а од 2010. до октобра 2013. године у другој фирми у Ведингу.

У оптужници се, између осталог, спомиње да нису уплаћивали средства у Фонд за пензијско осигурање и осигурање од незапослености и незгода те Фонд социјалне сигурности грађевинске индустрије у Берлину.

Подсјетимо, један бх. држављанин је на удару њемачке полиције био и зимус. У јануару је око 1.100 полицајаца, укључујући и специјалце те њемачке царинике, учествовало у Њемачкој у разбијању банде, чији је један члан из БиХ, а коју терете за илегалне послове са грађевинским фирмама.

(Независне)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

блбл

17.08.2018 19:08

Сада су дрзављани БиХ када је криминал у питању.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вирус

18.08.2018 05:42

Па нису бас сви срби има и твоих зелембаца

Name

МИЛАН

17.08.2018 19:19

Не пролазе тамо те малверзације које овдје ,,Глат,, иду уз подрску свих тих који треба да спријеце те радње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бл

17.08.2018 20:00

Има ли такве правне дрзаве код нас,колико би насих бизнисмена заврсило у цорци,онда би то дрзава била.

ОДГОВОРИТЕ