Bh. državljanin na čelu kriminala

Sud u Berlinu osudio je nepravosnažnom presudom na sedam godina zatvora četrdesetsedmogodišnjeg državljana BiH kao vođu najveće kriminalne grupe u Njemačkoj koja se bavila finansijskim malverzacijama tokom uvoza bakra u tu zemlju iz Srbije.

Svijet 17.08.2018 | 21:02
Bh. državljanin na čelu kriminala
Kako pišu njemački mediji, uz državljanina BiH, kojem je zaplijenjena imovina nastala krivičnim djelom, vrijedna čak 25 miliona evra, u poreskim malverzacijama učestvovalo je više od 50 okrivljenih i 50 firmi.

Ukupna šteta procjenjuje se na više od sto miliona evra, a nastala je prilikom uvoza više od 100.000 tona bakra u Njemačku preko fiktivnih firmi koje su služile da se lažnim fakturama njemačka država ošteti na ime neuplaćenog poreza.

Državljanina BiH Okružni sud u Berlinu osudio je zbog neuplaćenih 68,2 miliona evra poreza od 2010. do 2014. godine, a identifikovano je 31 krivično djelo koje mu je stavljeno na teret.

Iako se radi o djelima od prije nekoliko godina, njemačka televizija n-TV, koja je objavila priču, ističe da je sud tek sada obavijestio javnost o ovom slučaju, koji je do sada bio tajan Zbog zakona o tajnosti u poreskim prijavama.

Kako je rekao Martin Šteltner, portparol Državnog tužilaštva, istraga je trajala više godina, a obuhvatala je prikrivene istražioce, poreske stručnjake, prisluškivanje telefona i druge operativne radnje.

Nije ovo prvi put da se bh. državljani nađu u centru višemilionskog kriminala u Njemačkoj.

Podsjetimo, prošlog mjeseca na berlinskom okružnom sudu počeo je proces protiv šefova dvije građevinske firme, koji su optuženi za milionske utaje poreza i prevare socijalnih fondova, a među optuženima je i bh. državljanin Zoran Z. (65), koji je jedan od trojice izvršnih direktora tih kompanija.

Tužilaštvo smatra da su prevare izvedene od 2006. do oktobra 2009. godine u jednoj građevinskoj firmi u berlinskoj opštini Rajnikendorf, a od 2010. do oktobra 2013. godine u drugoj firmi u Vedingu.

U optužnici se, između ostalog, spominje da nisu uplaćivali sredstva u Fond za penzijsko osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti i nezgoda te Fond socijalne sigurnosti građevinske industrije u Berlinu.

Podsjetimo, jedan bh. državljanin je na udaru njemačke policije bio i zimus. U januaru je oko 1.100 policajaca, uključujući i specijalce te njemačke carinike, učestvovalo u Njemačkoj u razbijanju bande, čiji je jedan član iz BiH, a koju terete za ilegalne poslove sa građevinskim firmama.

(Nezavisne)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

blbl

17.08.2018 21:08

Sada su drzavljani BiH kada je kriminal u pitanju.

ODGOVORITE
Name

Virus

18.08.2018 07:42

Pa nisu bas svi srbi ima i tvoih zelembaca

Name

MILAN

17.08.2018 21:19

Ne prolaze tamo te malverzacije koje ovdje ,,Glat,, idu uz podrsku svih tih koji treba da sprijece te radnje.

ODGOVORITE
Name

bl

17.08.2018 22:00

Ima li takve pravne drzave kod nas,koliko bi nasih biznismena zavrsilo u corci,onda bi to drzava bila.

ODGOVORITE