Прича: Позови Швајцарца да ти ријеши проблем...

Како је и зашто адвокат из Берна, Томас Грин постао први човек украјинске Премијер лиге која полако, али сигурно губи снагу коју је имала до 2014. и сукоба са Русијом?

Фудбал 18.08.2018 | 23:30
Прича: Позови Швајцарца да ти ријеши проблем...
У легендарном филму "Петпарачке приче", генијалној акционој комедији генијалног Квентина Тарантина, постоји лик који се зове Вулф (Вук), а којег глуми маестрални Харви Кајтел. Он је стручњак да за велике паре извуче људе из проблема. Школован је, искусан, моћан, брз и јасан. И за собом увек оставља срећне, пресрећне сараднике.

Истина, господин Вулф ради за криминалце, а херој наше приче за украјински фудбал. Неко би рекао - то је исто, али ми ипак не. Фудбал је и даље она игра у коју смо се сви заљубили можда и пре него што смо добили прву лопту, одабрали, углавном уз оца свој тим и идоле. Нада се да је тако и Томас Грим, Швајцарац који је 6. априла постао први човек украјинке Премијер лиге. Вест која је многе шокирала, али како им је тамо кренуло, тешко ће им и овај "господин Вулф" са Алпа помоћи. Но, покушаће.

Правник из Берна, коме је 59 године провео је каријеру уз фудбал, од почетака у спортским агенцијама, па све до рада на статуту ФИФА, вођења Јанг Бојса и швајцарске фудбалске лиге, то јест Супер лиге, рада у УЕФА итд. У Украјину је дошао као правни саветник њихове репрезентације пред Европско првенство 2016. године, да би две године касније већином гласова сео у фотељу у којој је сада.

Јер ситуација у украјинском фудбалу је све гора. До пре само неколико сезона пар клубова, али пре свих Шахтјор и Динамо су били озбиљни европски такмаци, а онда је дошао "Мајдан".

Проевропска "револуција" која је са власти збацила ауторитативног Сергеја Јануковича, везаног за велесилу са Истока и довела на власт Петра Порошенка. Некадашњи министар у влади Јануковича подржан са Запада није био по мери Русије која овај пуч, који се буквално одигравао пред вратима Кремља није гледала скршетних руку већ је анектирала Крим и стала уз побуњени исток Украјине. Да не улазимо дубље у овај сукоб који траје већ четири године, јер је његов учинак на тамошњи фудбал (да не причамо о економији и слободи људи) једном речју - разарајући. Нешто слично гледали смо и ми шта се дешава и са нашом "најважнијом споредном ствари на свету" тамо последње деценије прошлог века. Били смо прваци света и Европе, а пали смо скоро па на дно.

Истина, Украјина није под санкцијама УН, али јој није лако, нимало. А тако је и фудбалу који је доживео велики суноврат, што најбоље говори просечна посета стадионима која је са око 12.000 пала на само 3.000! Разлог за то је пропаст клубова који су годинама финансирали разни тамошњи олигарси предвођени газдом Шахтјора, Ринатом Ахметовим који се све ређе појављује у јавности у Украјини. Његов клуб је 2009. освојио Уефа куп, пре свега захваљујући одличним Бразилцима који су куповани за релативно мале паре, али је због рата морао да пресели тим на сам запад Украјине, у Харков. Самим тим  остао је без навијача. Град који је нашао и своје место у Бајагином легендарном "Руском возу" није донео срећу Шахтјору који јесте шампион Украјине, али зато са Европом полако губи корак. Мада не тако брзо као цела лига која је због великих проблема сада смањена на 12 клубова. А тај колективни пад је, чини се назаустављив.

Можда вам је сада мало јасније зашто је Украјинцима требао "господин Вулф", човек за којег не постоји паклен задатак и који рашћишћава ситуацију. Али, да ли ће тако бити, велико је питање. Прво, Грим и даље највише времена проводи у домовини где и даље води консултантску фирму, мада Украјину обилази што више може. Осим области у којима контролу држе проруски сепаратисти, као што је Доњецк.

"Не идем тамо сувише је опасно!", искрен је Грим, "А што је најзанимљивије УЕФА, али и остале институције овај рат сматрају унутрашњим проблемом Украјине. Русију и Путина нико не помиње..."

Швајцарац је, очигледно лако прихватио реторику својих домаћина који за све криве моћног комшију, као што су нама НАТО или ЕУ главни кривци. То је очигледно добар рецепт за одлично плаћен посао. Јер, ако не прође оно што је замислио и лига настави да пропада, има ко да се окриви. Али ако крене како ваља, зна се ко је заслужан. Први човек Премијер лиге јавно хвали тамошње ултрасе који су се ујединили у борби за домовину и који су, по њему најсветлија луч у тамошњој фудбалској тами. Али је заборавио да каже шта су све радили ан фронту и током сукоба...

Свакодневни хаос у овој несрећној држави већ је, чини се почео да замара Грима који је добио мандат до 2020.

Задатак му је да заустави пад лиге која сада вреди 256 милиона евра, а за сада покушава да јој пре свега врати кредибилитет, пошто су се у последњ време тамо појавила и очигледна "намештања".  Чини се да је украјински фудбал,  а и лига са њим покупио оно најгоре са ових простора и додао му још своју димензију.

"Господин Вулф" је на задатку још две године када ће проценити шта је учинио за првог мандата. Нажалост, тешко да ће се ту иста променити на боље. Све делује као да ће златни период Премијер лиге остати само лепо сећање.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар