Priča: Pozovi Švajcarca da ti riješi problem...

Kako je i zašto advokat iz Berna, Tomas Grin postao prvi čovek ukrajinske Premijer lige koja polako, ali sigurno gubi snagu koju je imala do 2014. i sukoba sa Rusijom?

Fudbal 18.08.2018 | 23:30
Priča: Pozovi Švajcarca da ti riješi problem...
U legendarnom filmu "Petparačke priče", genijalnoj akcionoj komediji genijalnog Kventina Tarantina, postoji lik koji se zove Vulf (Vuk), a kojeg glumi maestralni Harvi Kajtel. On je stručnjak da za velike pare izvuče ljude iz problema. Školovan je, iskusan, moćan, brz i jasan. I za sobom uvek ostavlja srećne, presrećne saradnike.

Istina, gospodin Vulf radi za kriminalce, a heroj naše priče za ukrajinski fudbal. Neko bi rekao - to je isto, ali mi ipak ne. Fudbal je i dalje ona igra u koju smo se svi zaljubili možda i pre nego što smo dobili prvu loptu, odabrali, uglavnom uz oca svoj tim i idole. Nada se da je tako i Tomas Grim, Švajcarac koji je 6. aprila postao prvi čovek ukrajinke Premijer lige. Vest koja je mnoge šokirala, ali kako im je tamo krenulo, teško će im i ovaj "gospodin Vulf" sa Alpa pomoći. No, pokušaće.

Pravnik iz Berna, kome je 59 godine proveo je karijeru uz fudbal, od početaka u sportskim agencijama, pa sve do rada na statutu FIFA, vođenja Jang Bojsa i švajcarske fudbalske lige, to jest Super lige, rada u UEFA itd. U Ukrajinu je došao kao pravni savetnik njihove reprezentacije pred Evropsko prvenstvo 2016. godine, da bi dve godine kasnije većinom glasova seo u fotelju u kojoj je sada.

Jer situacija u ukrajinskom fudbalu je sve gora. Do pre samo nekoliko sezona par klubova, ali pre svih Šahtjor i Dinamo su bili ozbiljni evropski takmaci, a onda je došao "Majdan".

Proevropska "revolucija" koja je sa vlasti zbacila autoritativnog Sergeja Janukoviča, vezanog za velesilu sa Istoka i dovela na vlast Petra Porošenka. Nekadašnji ministar u vladi Janukoviča podržan sa Zapada nije bio po meri Rusije koja ovaj puč, koji se bukvalno odigravao pred vratima Kremlja nije gledala skršetnih ruku već je anektirala Krim i stala uz pobunjeni istok Ukrajine. Da ne ulazimo dublje u ovaj sukob koji traje već četiri godine, jer je njegov učinak na tamošnji fudbal (da ne pričamo o ekonomiji i slobodi ljudi) jednom rečju - razarajući. Nešto slično gledali smo i mi šta se dešava i sa našom "najvažnijom sporednom stvari na svetu" tamo poslednje decenije prošlog veka. Bili smo prvaci sveta i Evrope, a pali smo skoro pa na dno.

Istina, Ukrajina nije pod sankcijama UN, ali joj nije lako, nimalo. A tako je i fudbalu koji je doživeo veliki sunovrat, što najbolje govori prosečna poseta stadionima koja je sa oko 12.000 pala na samo 3.000! Razlog za to je propast klubova koji su godinama finansirali razni tamošnji oligarsi predvođeni gazdom Šahtjora, Rinatom Ahmetovim koji se sve ređe pojavljuje u javnosti u Ukrajini. Njegov klub je 2009. osvojio Uefa kup, pre svega zahvaljujući odličnim Brazilcima koji su kupovani za relativno male pare, ali je zbog rata morao da preseli tim na sam zapad Ukrajine, u Harkov. Samim tim  ostao je bez navijača. Grad koji je našao i svoje mesto u Bajaginom legendarnom "Ruskom vozu" nije doneo sreću Šahtjoru koji jeste šampion Ukrajine, ali zato sa Evropom polako gubi korak. Mada ne tako brzo kao cela liga koja je zbog velikih problema sada smanjena na 12 klubova. A taj kolektivni pad je, čini se nazaustavljiv.

Možda vam je sada malo jasnije zašto je Ukrajincima trebao "gospodin Vulf", čovek za kojeg ne postoji paklen zadatak i koji rašćišćava situaciju. Ali, da li će tako biti, veliko je pitanje. Prvo, Grim i dalje najviše vremena provodi u domovini gde i dalje vodi konsultantsku firmu, mada Ukrajinu obilazi što više može. Osim oblasti u kojima kontrolu drže proruski separatisti, kao što je Donjeck.

"Ne idem tamo suviše je opasno!", iskren je Grim, "A što je najzanimljivije UEFA, ali i ostale institucije ovaj rat smatraju unutrašnjim problemom Ukrajine. Rusiju i Putina niko ne pominje..."

Švajcarac je, očigledno lako prihvatio retoriku svojih domaćina koji za sve krive moćnog komšiju, kao što su nama NATO ili EU glavni krivci. To je očigledno dobar recept za odlično plaćen posao. Jer, ako ne prođe ono što je zamislio i liga nastavi da propada, ima ko da se okrivi. Ali ako krene kako valja, zna se ko je zaslužan. Prvi čovek Premijer lige javno hvali tamošnje ultrase koji su se ujedinili u borbi za domovinu i koji su, po njemu najsvetlija luč u tamošnjoj fudbalskoj tami. Ali je zaboravio da kaže šta su sve radili an frontu i tokom sukoba...

Svakodnevni haos u ovoj nesrećnoj državi već je, čini se počeo da zamara Grima koji je dobio mandat do 2020.

Zadatak mu je da zaustavi pad lige koja sada vredi 256 miliona evra, a za sada pokušava da joj pre svega vrati kredibilitet, pošto su se u poslednj vreme tamo pojavila i očigledna "nameštanja".  Čini se da je ukrajinski fudbal,  a i liga sa njim pokupio ono najgore sa ovih prostora i dodao mu još svoju dimenziju.

"Gospodin Vulf" je na zadatku još dve godine kada će proceniti šta je učinio za prvog mandata. Nažalost, teško da će se tu ista promeniti na bolje. Sve deluje kao da će zlatni period Premijer lige ostati samo lepo sećanje.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar