Јанковић је као нов! И искрен је: Вријеме је да одем!

Са крилним везистом Партизана причали смо о могућности да напусти Хумску, евентуалном останку, двомечу са Данцима, препороду под палицом Зорана Мирковића. . .

Фудбал 18.08.2018 | 20:00
Јанковић је као нов! И искрен је: Вријеме је да одем!
Партизан као ниједном од почетка сезоне. ’Ајде што је био ефикасан (први пут још од априлског сусрета са Борцем дао три гола у првом полувремену), него што је рука тренерског почетника Зорана Мирковићапоказала како би овај клуб – без обзира на имена у свом и(ли) туђем саставу – морао да игра. Увек напред. Макар то коштало живаца навијаче, али кад се онако јури напред-назад, уклизава, пуца, па и маши, опростиће Гробари све док је енергетска потрошања максимална.

Заавршних 20-минута реванша са Нордсјиландом никако не могу, нити би смели, да пониште одважно издање јединог шпреосталог српског представника у квалификацијама за Лигу Европе, на чијем би концу могао да остане без – Марка Јанковића. Дефинитивно најучинковитији фудбалер двомеча са Данцима (три асистенције и један гол, притом слабијом, десном ногом) признао је да је дошло време за растанак, да кад се окончају дуели са Бешикташем постоји реална могућност да напусти Хумску у фото-финишу прелазног рока.

„Мислим да јесте. Искрено вам кажем. Ако останем, није смак свет, али требало би много ствари да се поклопи да се оде у неки клуб. Посебено ако мислите да је тај неко вашег ранга и у коме можете да напредујете. Далеко до тога да желим да идем на силу. Уколико останем, нема проблема, даћу све од себе за Партизан, али постоји опција да до краја прелазног рока одем“, отворено је, неколико минута после поноћи предочио Јанковић новинарима, пошто се дуже од сата задржао на допинг контроли, заједно саМарком Валијентеом.

Претходних дана помињало се да би могао и он да настави миграцију Партизанових фудбалера у Турску (Милан Митровић потписао за Адану, а Марко Јевтовић за Коњу), наводно је Бурса понудила 1.500.000 евра (делило би се на равне части са Олимпијкосом, јер је такав договор склопљен приликом откупа уговор), међутим...

„Ништа о томе не знам. У Партизану сам, спремам се за наредне изазове и двомеч са Бешикташем а да ли ће нешто бити у међувремену – не знам“.

Зимус је био актуелан Амијен, шушкало се даће се Французи до краја августа вратити по Јанковића, мада је питање да ли он сам жели да иде у клуб који припада доњем дому Лиге 1.

„Жеља ми је да се опробам у некој од „Лига петица“. Не желим да навијачи помисле да сам нереалан, већ желим да одем – кад се то буде десило – у средину која негује фудбал, где може да се напредује“.

Јанковић одскаче у последње време. Неко ће приметити и да би стагнирао евентуалним останком на Топчидерском брду, јер у овдашњем фудбалу нема, руку на срце, више никаквих изазова.

„После неког периода играч се засити. Дешава се и врхунским фудбалерима, траје одређени период, а ако сте довољно јаки у глави схватите да то само може да шкоди, па морате да превазиђете кризу. Ако кренете да падате, тешко ћете у бољу средину. Мора глава да се намести да се пружи све од себе“.

Е, сад: ако би још једном партитуром помогао Парном ваљку да буде бржи од Бешикташа можда пласман у Лигу Европе промени угла гледања, натера момка са Цетиња да проведе још који месец у Беогрду, одигра додатних бар шест међународних утакмица.

„Нисам оптерећен да морам да одем на силу. За две сезоне сам урадио много, учествовао у добрим резултатима, што значи да остаје иза мене траг, одем ли. Испунио сам себе, остварио жеље. Опет, останем ли, нема проблема. Даћу све за Партизан“.

Колико може да буде значајан за игру видело се и у реваншу са Нордсјиландом. Генералном променом тренера, живнуо је, под палицом Зорана Мирковића игра слободније, па су две асистенције и гол у четвртак вече директан последица тог приступа.

„Увек причам исто. Најважније је да смо остварили добар резултат и испунили примарни циљ, а из квалитетне игре екипе увек излети појединац. Синоћ их је било више, да не кажем цео тим. Сви момци су били одлични, драго ми је што подижем форму и попуњавам статистичке колоне. Некад иде боље, некад лошије, али се увек трудим да будем у служби тима“.

Осим Јанковића, Бата је пробудио и другог рептрезентативца Црне Горе, с којим је сарађивао у селекцијиЉубише Тумбаковића. Реч је о Небојши Косовићу, чија партија са Данцима наговештава да су црно-бели добили јаког адута пред наставак сезоне.

„Био је Кића одличан, пун енергије, елана и жеље за доказивањем. То му је потребно. Сви знамо какви су му играчки квалитети, а ако то буде упражњавао током каријере за њега неће бити проблема. Имали смо за противника екипу за дивљење. Године нису тачан показатељ квалитета Нордсјиланда, делују на терену као много искуснији састав. Знали смо да нас чека тежак посао, упркос предности донетој из Данске. Искрено, уплашио сам се кад су нам дали гол. Но, узвратили смо из прекида, што је јако битну у оваквим утакмицама. Кад се линија подвуче, прекиди су и одлучили двомеч“.

А шта је рецепт за наредни? Један црно-бели тим ће испасти. Који?

„Да не трошим речи каква је екипа Бешикташ... Мада, рањива је, показали су то и Аустријанци. Имамо пример од прошлог лета и двомеча са Олимпијакосом, још једом фудбалском величином, беше густо, видело се да можемо да играмо са Пирејцима. Далеко од тога да ћемо се предати. Плус, прва утакмица је у Београду, а традиција показује да је Партизан у групну фазу УЕФА такмичења углавном пролазимо после реванша у гостима“.

Можда буде лакше пошто Владимиру Стојковићу неће претити Алваро Негредо, јер одлази у Монако?

„У таквим клубовима, један играч превише не значи. Осим ако није Лео Меси...“, завршила је „десетка“ Партизана, Марко Јанковић, од милоште у „Земунело“ звани – Меско.



Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар