Janković je kao nov! I iskren je: Vrijeme je da odem!

Sa krilnim vezistom Partizana pričali smo o mogućnosti da napusti Humsku, eventualnom ostanku, dvomeču sa Dancima, preporodu pod palicom Zorana Mirkovića. . .

Fudbal 18.08.2018 | 20:00
Janković je kao nov! I iskren je: Vrijeme je da odem!
Partizan kao nijednom od početka sezone. ’Ajde što je bio efikasan (prvi put još od aprilskog susreta sa Borcem dao tri gola u prvom poluvremenu), nego što je ruka trenerskog početnika Zorana Mirkovićapokazala kako bi ovaj klub – bez obzira na imena u svom i(li) tuđem sastavu – morao da igra. Uvek napred. Makar to koštalo živaca navijače, ali kad se onako juri napred-nazad, uklizava, puca, pa i maši, oprostiće Grobari sve dok je energetska potrošanja maksimalna.

Zaavršnih 20-minuta revanša sa Nordsjilandom nikako ne mogu, niti bi smeli, da ponište odvažno izdanje jedinog špreostalog srpskog predstavnika u kvalifikacijama za Ligu Evrope, na čijem bi koncu mogao da ostane bez – Marka Jankovića. Definitivno najučinkovitiji fudbaler dvomeča sa Dancima (tri asistencije i jedan gol, pritom slabijom, desnom nogom) priznao je da je došlo vreme za rastanak, da kad se okončaju dueli sa Bešiktašem postoji realna mogućnost da napusti Humsku u foto-finišu prelaznog roka.

„Mislim da jeste. Iskreno vam kažem. Ako ostanem, nije smak svet, ali trebalo bi mnogo stvari da se poklopi da se ode u neki klub. Posebeno ako mislite da je taj neko vašeg ranga i u kome možete da napredujete. Daleko do toga da želim da idem na silu. Ukoliko ostanem, nema problema, daću sve od sebe za Partizan, ali postoji opcija da do kraja prelaznog roka odem“, otvoreno je, nekoliko minuta posle ponoći predočio Janković novinarima, pošto se duže od sata zadržao na doping kontroli, zajedno saMarkom Valijenteom.

Prethodnih dana pominjalo se da bi mogao i on da nastavi migraciju Partizanovih fudbalera u Tursku (Milan Mitrović potpisao za Adanu, a Marko Jevtović za Konju), navodno je Bursa ponudila 1.500.000 evra (delilo bi se na ravne časti sa Olimpijkosom, jer je takav dogovor sklopljen prilikom otkupa ugovor), međutim...

„Ništa o tome ne znam. U Partizanu sam, spremam se za naredne izazove i dvomeč sa Bešiktašem a da li će nešto biti u međuvremenu – ne znam“.

Zimus je bio aktuelan Amijen, šuškalo se daće se Francuzi do kraja avgusta vratiti po Jankovića, mada je pitanje da li on sam želi da ide u klub koji pripada donjem domu Lige 1.

„Želja mi je da se oprobam u nekoj od „Liga petica“. Ne želim da navijači pomisle da sam nerealan, već želim da odem – kad se to bude desilo – u sredinu koja neguje fudbal, gde može da se napreduje“.

Janković odskače u poslednje vreme. Neko će primetiti i da bi stagnirao eventualnim ostankom na Topčiderskom brdu, jer u ovdašnjem fudbalu nema, ruku na srce, više nikakvih izazova.

„Posle nekog perioda igrač se zasiti. Dešava se i vrhunskim fudbalerima, traje određeni period, a ako ste dovoljno jaki u glavi shvatite da to samo može da škodi, pa morate da prevaziđete krizu. Ako krenete da padate, teško ćete u bolju sredinu. Mora glava da se namesti da se pruži sve od sebe“.

E, sad: ako bi još jednom partiturom pomogao Parnom valjku da bude brži od Bešiktaša možda plasman u Ligu Evrope promeni ugla gledanja, natera momka sa Cetinja da provede još koji mesec u Beogrdu, odigra dodatnih bar šest međunarodnih utakmica.

„Nisam opterećen da moram da odem na silu. Za dve sezone sam uradio mnogo, učestvovao u dobrim rezultatima, što znači da ostaje iza mene trag, odem li. Ispunio sam sebe, ostvario želje. Opet, ostanem li, nema problema. Daću sve za Partizan“.

Koliko može da bude značajan za igru videlo se i u revanšu sa Nordsjilandom. Generalnom promenom trenera, živnuo je, pod palicom Zorana Mirkovića igra slobodnije, pa su dve asistencije i gol u četvrtak veče direktan posledica tog pristupa.

„Uvek pričam isto. Najvažnije je da smo ostvarili dobar rezultat i ispunili primarni cilj, a iz kvalitetne igre ekipe uvek izleti pojedinac. Sinoć ih je bilo više, da ne kažem ceo tim. Svi momci su bili odlični, drago mi je što podižem formu i popunjavam statističke kolone. Nekad ide bolje, nekad lošije, ali se uvek trudim da budem u službi tima“.

Osim Jankovića, Bata je probudio i drugog reptrezentativca Crne Gore, s kojim je sarađivao u selekcijiLjubiše Tumbakovića. Reč je o Nebojši Kosoviću, čija partija sa Dancima nagoveštava da su crno-beli dobili jakog aduta pred nastavak sezone.

„Bio je Kića odličan, pun energije, elana i želje za dokazivanjem. To mu je potrebno. Svi znamo kakvi su mu igrački kvaliteti, a ako to bude upražnjavao tokom karijere za njega neće biti problema. Imali smo za protivnika ekipu za divljenje. Godine nisu tačan pokazatelj kvaliteta Nordsjilanda, deluju na terenu kao mnogo iskusniji sastav. Znali smo da nas čeka težak posao, uprkos prednosti donetoj iz Danske. Iskreno, uplašio sam se kad su nam dali gol. No, uzvratili smo iz prekida, što je jako bitnu u ovakvim utakmicama. Kad se linija podvuče, prekidi su i odlučili dvomeč“.

A šta je recept za naredni? Jedan crno-beli tim će ispasti. Koji?

„Da ne trošim reči kakva je ekipa Bešiktaš... Mada, ranjiva je, pokazali su to i Austrijanci. Imamo primer od prošlog leta i dvomeča sa Olimpijakosom, još jedom fudbalskom veličinom, beše gusto, videlo se da možemo da igramo sa Pirejcima. Daleko od toga da ćemo se predati. Plus, prva utakmica je u Beogradu, a tradicija pokazuje da je Partizan u grupnu fazu UEFA takmičenja uglavnom prolazimo posle revanša u gostima“.

Možda bude lakše pošto Vladimiru Stojkoviću neće pretiti Alvaro Negredo, jer odlazi u Monako?

„U takvim klubovima, jedan igrač previše ne znači. Osim ako nije Leo Mesi...“, završila je „desetka“ Partizana, Marko Janković, od milošte u „Zemunelo“ zvani – Mesko.



Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar