Криза у Турској не кочи радове

Изградња аутопута Сарајево - Београд није угрожена због тренутних економских дешавања у Турској, рекао је "Независним" Исмир Јуско, министар транспорта и комуникација БиХ.

Босна и Херцеговина 17.08.2018 | 08:05
Криза у Турској не кочи радове
Подсјећања ради, Реџеп Тајип Ердоан, предсједник Турске, приликом неколико посјета региону у посљедњих неколико мјесеци истакао је да је Турска заинтересована да повеже Београд и Сарајево аутопутем, али је пројекат дијелом успорио прво због неслагања унутар БиХ о могућој траси, а након тога због ванредних избора у Турској на којима је Ердоан побиједио. У посљедњих мјесец дана Турска је ушла у економске проблеме, а турска национална валута изгубила је скоро четвртину своје вриједности.

Јуско каже да нема информацију која би указивала на то да је овај пројекат под знаком питања због свих тренутних дешавања у Турској.

"Хтио сам се видјети са амбасадором Турске у току сљедеће седмице, али је он на одмору, тако да сам састанак с њим договорио крајем мјесеца, а тема нашег састанка је управо овај пројекат", рекао је он.

Подсјећања ради, Зорана Михајловић, потпредсједница Владе Србије, потписала је у мају меморандум с турским представницима о изградњи тог аутопута и истакла да је он важан за Србију.

"Србија је спремна за градњу аутопута, како за правац преко Сремске Митровице, тако и за правац преко Пожеге, Ужица и Котромана. Зато сматрам да је меморандум с турском компанијом 'Ташјапи' још један добар корак у том правцу. Очекујемо да током посете Турској разговарамо и о моделима финансирања изградње тог аутопута", изјавила је она.

Такође, Министарство саобраћаја и веза РС инсистира да се рута изгради преко Вишеграда јер Саобраћајна стратегија РС не предвиђа руту преко Бијељине коју жели ФБиХ. У Министарству кажу да подржавају реализацију инфраструктурних пројеката, али да ће РС, с обзиром на то да су ентитети надлежни за транспортну инфраструктуру, у складу са усвојеним планским и стратешким документима одлучивати о изградњи и реализацији свих пројеката на својој територији.

"Подсјећамо, Стратегијом транспорта РС коју је усвојила Народна скупштина РС, а која је и саставни дио Оквирне транспортне стратегије БиХ, предвиђена је  изградња брзог пута на траси Источно Сарајево - Соколац - Рогатица - Устипрача - Вишеград - граница Републике Србије као спој коридора 5ц и коридора 10, као и изградња аутопута Добој - Вукосавље - Брчко  - Бијељина - граница са Републиком Србијом, те изградња брзог пута преко Бијељине, Зворника и Сокоца, који ће се спајати са брзим путем Сарајево - Вардиште", истакли су они.

С обзиром на то да је Јуско прије два мјесеца рекао да очекује долазак делегације из Турске, чека се да се види какав модел финансирања ће понудити Турци, с обзиром на то да је Ердоан рекао да је његова земља спремна и за руту коју тражи РС, као и за ону која иде преко Бијељине, а коју желе представници ФБиХ.

(Независне новине)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

дзоо

17.08.2018 07:23

Јој па то је царство није то нека земљица од пар милиона п је криза сахвата кад блокирају увоз лубеница.То је игр Амера и цифут али неда Катар а Амери несмију ниста Катру јер покусали су просле године са Саудијом али Таиб реце Саудији пазите и готово заврси се прица јер Америцке компаније владају Катром а једини Турци имају војну базу у Емиратима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Висеград

17.08.2018 09:08

Поправљали су овде Турци Цуприју! Од поправке , која је требала да врати аутентицан изглед Цуприје и да санира остецења на нацин и у духу традиоционалне Отоманске градње , Турци направисе неко угладјено цудо на Дрини. Мост је попримио ретро-техно изглед из 20 вијека. Ни налик оном мосту који је некада био на Дрини. Поред тога , постављањем нове путне поврсине , оборинске воде су каналисали на мјеста на мосу која директно подривају и ослабљују вец оронулу мостну конструкцију. Нека нам је свима бог на помоци , ово цудо Отоманске империјалистицке архитектуре це се једног дана свалити све са пјесацима у Дрину. Зато, памет у главу . Турци су никакви градитељи и струцњаци. Немојмо дозволити да нам тудја неструцна радна снага прави Потемкинова села по дрзави а да за то ми скупо плацамо а елита нам се масно "уградјује" у те пројекте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боље је да ниста није рекао

17.08.2018 17:15

Глупости Турска лира се бори да одрзи своју стабилност а Ердоган трази од градјана да мијењају злато и остале валуте како би се лира одрзала. Немогу да разумијем да це неко помоци БиХ а сам се бори да презиви??? У БиХ има људи којима глава слузи само за сисање .Назалост неки сједе у влади а прицају такве глупости . Турска би да гради а ко би да то плати нек нам неко из владе казе. Турси квалитет је врло низак тако да би то био цист губитак.