Kriza u Turskoj ne koči radove

Izgradnja autoputa Sarajevo - Beograd nije ugrožena zbog trenutnih ekonomskih dešavanja u Turskoj, rekao je "Nezavisnim" Ismir Jusko, ministar transporta i komunikacija BiH.

Bosna i Hercegovina 17.08.2018 | 08:05
Kriza u Turskoj ne koči radove
Podsjećanja radi, Redžep Tajip Erdoan, predsjednik Turske, prilikom nekoliko posjeta regionu u posljednjih nekoliko mjeseci istakao je da je Turska zainteresovana da poveže Beograd i Sarajevo autoputem, ali je projekat dijelom usporio prvo zbog neslaganja unutar BiH o mogućoj trasi, a nakon toga zbog vanrednih izbora u Turskoj na kojima je Erdoan pobijedio. U posljednjih mjesec dana Turska je ušla u ekonomske probleme, a turska nacionalna valuta izgubila je skoro četvrtinu svoje vrijednosti.

Jusko kaže da nema informaciju koja bi ukazivala na to da je ovaj projekat pod znakom pitanja zbog svih trenutnih dešavanja u Turskoj.

"Htio sam se vidjeti sa ambasadorom Turske u toku sljedeće sedmice, ali je on na odmoru, tako da sam sastanak s njim dogovorio krajem mjeseca, a tema našeg sastanka je upravo ovaj projekat", rekao je on.

Podsjećanja radi, Zorana Mihajlović, potpredsjednica Vlade Srbije, potpisala je u maju memorandum s turskim predstavnicima o izgradnji tog autoputa i istakla da je on važan za Srbiju.

"Srbija je spremna za gradnju autoputa, kako za pravac preko Sremske Mitrovice, tako i za pravac preko Požege, Užica i Kotromana. Zato smatram da je memorandum s turskom kompanijom 'Tašjapi' još jedan dobar korak u tom pravcu. Očekujemo da tokom posete Turskoj razgovaramo i o modelima finansiranja izgradnje tog autoputa", izjavila je ona.

Takođe, Ministarstvo saobraćaja i veza RS insistira da se ruta izgradi preko Višegrada jer Saobraćajna strategija RS ne predviđa rutu preko Bijeljine koju želi FBiH. U Ministarstvu kažu da podržavaju realizaciju infrastrukturnih projekata, ali da će RS, s obzirom na to da su entiteti nadležni za transportnu infrastrukturu, u skladu sa usvojenim planskim i strateškim dokumentima odlučivati o izgradnji i realizaciji svih projekata na svojoj teritoriji.

"Podsjećamo, Strategijom transporta RS koju je usvojila Narodna skupština RS, a koja je i sastavni dio Okvirne transportne strategije BiH, predviđena je  izgradnja brzog puta na trasi Istočno Sarajevo - Sokolac - Rogatica - Ustiprača - Višegrad - granica Republike Srbije kao spoj koridora 5c i koridora 10, kao i izgradnja autoputa Doboj - Vukosavlje - Brčko  - Bijeljina - granica sa Republikom Srbijom, te izgradnja brzog puta preko Bijeljine, Zvornika i Sokoca, koji će se spajati sa brzim putem Sarajevo - Vardište", istakli su oni.

S obzirom na to da je Jusko prije dva mjeseca rekao da očekuje dolazak delegacije iz Turske, čeka se da se vidi kakav model finansiranja će ponuditi Turci, s obzirom na to da je Erdoan rekao da je njegova zemlja spremna i za rutu koju traži RS, kao i za onu koja ide preko Bijeljine, a koju žele predstavnici FBiH.

(Nezavisne novine)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

dzoo

17.08.2018 07:23

Joj pa to je carstvo nije to neka zemljica od par miliona p je kriza sahvata kad blokiraju uvoz lubenica.To je igr Amera i cifut ali neda Katar a Ameri nesmiju nista Katru jer pokusali su prosle godine sa Saudijom ali Taib rece Saudiji pazite i gotovo zavrsi se prica jer Americke kompanije vladaju Katrom a jedini Turci imaju vojnu bazu u Emiratima.

ODGOVORITE
Name

Visegrad

17.08.2018 09:08

Popravljali su ovde Turci Cupriju! Od popravke , koja je trebala da vrati autentican izgled Cuprije i da sanira ostecenja na nacin i u duhu tradiocionalne Otomanske gradnje , Turci napravise neko ugladjeno cudo na Drini. Most je poprimio retro-tehno izgled iz 20 vijeka. Ni nalik onom mostu koji je nekada bio na Drini. Pored toga , postavljanjem nove putne povrsine , oborinske vode su kanalisali na mjesta na mosu koja direktno podrivaju i oslabljuju vec oronulu mostnu konstrukciju. Neka nam je svima bog na pomoci , ovo cudo Otomanske imperijalisticke arhitekture ce se jednog dana svaliti sve sa pjesacima u Drinu. Zato, pamet u glavu . Turci su nikakvi graditelji i strucnjaci. Nemojmo dozvoliti da nam tudja nestrucna radna snaga pravi Potemkinova sela po drzavi a da za to mi skupo placamo a elita nam se masno "ugradjuje" u te projekte.

ODGOVORITE
Name

Bolje je da nista nije rekao

17.08.2018 17:15

Gluposti Turska lira se bori da odrzi svoju stabilnost a Erdogan trazi od gradjana da mijenjaju zlato i ostale valute kako bi se lira odrzala. Nemogu da razumijem da ce neko pomoci BiH a sam se bori da prezivi??? U BiH ima ljudi kojima glava sluzi samo za sisanje .Nazalost neki sjede u vladi a pricaju takve gluposti . Turska bi da gradi a ko bi da to plati nek nam neko iz vlade kaze. Tursi kvalitet je vrlo nizak tako da bi to bio cist gubitak.