Куповина на рате редовна ствар

За грађане РС куповина на рате постала је нормална појава. Високе цијене, а ниска мјесечна примања утицала су на то да је све више породица које живе живот на одгођено плаћање. Економисти истичу да се стање може мијењати само уколико се смање оптерећења на исплаћене личне дохотке.

Република Српска 16.08.2018 | 19:59
Куповина на рате редовна ствар
Због ниских плата и пензија грађани РС све више су приморани да основне ствари за живот набављају на рате. Скромна мјесечна примања многима су живот претворила у дугогодишње враћање дугова због одласка на путовања.  Има и оних који се одлучују на овај вид преживљавања због куповине одјеће, обуће, па чак и медицинских производа. 

„ Иде се на море на рате, у бању, намирнице се купују на рате. Мале су плате, мале су пензије“, истичу незадовољни грађани.

Из Удружења потрошача „Реакција“ истичу да они врше евиденцију свих потрошачких приговора, на основу којих се јасно види да грађани робу купују на одгођено плаћање, односно на рате.

 „Види се да потрошачи ову опцију плаћања користе за туристичке аранжмане и техничке апарате, које нису у могућности да плате одмах, већ су приморани да купе на рате“, истакао је Славиша Кајкут из Удружења потрошача „Реакција“.

Куповина на рате, сматра економиста Зоран Павловић само је краткорочно рјешење.  Задуживање због поласка дјеце у школу само представља додатно оптерећење на ионако ниска примања.

„ Једино рјешење које грађани могу да направе јесте да оду на годишњи одмор на рате или да не иду никако. Оно што морају да испуне родитељи према дјеци је нешто што је велико оптерећење и зато излаз налазе у кредитним картицама које омогућавају да платите у десет рата“, навео је економиста Зоран Павловић.

Према ријечима Павловића оваква ситуација може се промијенити уколико дође до смањења оптерећења на исплаћене личне дохотке, будући да је  само тако могуће развијати економију и привреду у РС.



БН ТВ

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Ја

16.08.2018 18:28

Сви купују на рате... и ко има и ко нема...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

16.08.2018 18:50

Али то је само једна страна медаље, друга страна је дузи зивотни вијек 4 године и струја јефтинија 113% тако да имамо могуцност да изаберемо дузи период отплате кредита а да дионовца који устедимо због низе цијене струје усмјеримо у кредит за љетовање од 4 дана у Игалу и веш машину из продавнице половне робе! Па то је историјски напредак у сфери економије владе гђе Цвијановић о којем ће се учити на престижним високошколским установама типа Аперион, НУБЛ и сл... ФУЈ ГДЈЕ И СА КИМ ЖИВИМО... ОКТОБАРСКИ ИЗБОРИ И ПРОМЈЕНА ВЛАСТИ ЈЕ ЈЕДИНА ШАНСА ДА СЕ ОВО ПРОПАДАЊЕ СВАКОГ СЕГМЕНТА ДРУШТВА ПОКУША ЗАУСТАВИТИ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дррр мррр

16.08.2018 18:56

Ста је ту цудно увјек је се зивило на рате и прије рата и после.

ОДГОВОРИТЕ
Name

М.М.

16.08.2018 19:01

Наши људи кад поједу печени кукуруз јадни објаве на фејзбуку док док наши властодршци пљачкаши возају поршее и купују виле по италијанским острвима. Претужно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

17.08.2018 07:07

И даље гласајте за бају и његову хајдучију, гледајте РТРС и вјерујте у њихове небулозе, кад хвале овог... Е, мој народе глупи и гладни...

ОДГОВОРИТЕ