Kupovina na rate redovna stvar

Za građane RS kupovina na rate postala je normalna pojava. Visoke cijene, a niska mjesečna primanja uticala su na to da je sve više porodica koje žive život na odgođeno plaćanje. Ekonomisti ističu da se stanje može mijenjati samo ukoliko se smanje opterećenja na isplaćene lične dohotke.

Republika Srpska 16.08.2018 | 19:59
Kupovina na rate redovna stvar
Zbog niskih plata i penzija građani RS sve više su primorani da osnovne stvari za život nabavljaju na rate. Skromna mjesečna primanja mnogima su život pretvorila u dugogodišnje vraćanje dugova zbog odlaska na putovanja.  Ima i onih koji se odlučuju na ovaj vid preživljavanja zbog kupovine odjeće, obuće, pa čak i medicinskih proizvoda. 

„ Ide se na more na rate, u banju, namirnice se kupuju na rate. Male su plate, male su penzije“, ističu nezadovoljni građani.

Iz Udruženja potrošača „Reakcija“ ističu da oni vrše evidenciju svih potrošačkih prigovora, na osnovu kojih se jasno vidi da građani robu kupuju na odgođeno plaćanje, odnosno na rate.

 „Vidi se da potrošači ovu opciju plaćanja koriste za turističke aranžmane i tehničke aparate, koje nisu u mogućnosti da plate odmah, već su primorani da kupe na rate“, istakao je Slaviša Kajkut iz Udruženja potrošača „Reakcija“.

Kupovina na rate, smatra ekonomista Zoran Pavlović samo je kratkoročno rješenje.  Zaduživanje zbog polaska djece u školu samo predstavlja dodatno opterećenje na ionako niska primanja.

„ Jedino rješenje koje građani mogu da naprave jeste da odu na godišnji odmor na rate ili da ne idu nikako. Ono što moraju da ispune roditelji prema djeci je nešto što je veliko opterećenje i zato izlaz nalaze u kreditnim karticama koje omogućavaju da platite u deset rata“, naveo je ekonomista Zoran Pavlović.

Prema riječima Pavlovića ovakva situacija može se promijeniti ukoliko dođe do smanjenja opterećenja na isplaćene lične dohotke, budući da je  samo tako moguće razvijati ekonomiju i privredu u RS.



BN TV

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Ja

16.08.2018 18:28

Svi kupuju na rate... i ko ima i ko nema...

ODGOVORITE
Name

Realno

16.08.2018 18:50

Ali to je samo jedna strana medalje, druga strana je duzi zivotni vijek 4 godine i struja jeftinija 113% tako da imamo mogucnost da izaberemo duzi period otplate kredita a da dionovca koji ustedimo zbog nize cijene struje usmjerimo u kredit za ljetovanje od 4 dana u Igalu i veš mašinu iz prodavnice polovne robe! Pa to je istorijski napredak u sferi ekonomije vlade gđe Cvijanović o kojem će se učiti na prestižnim visokoškolskim ustanovama tipa Aperion, NUBL i sl... FUJ GDJE I SA KIM ŽIVIMO... OKTOBARSKI IZBORI I PROMJENA VLASTI JE JEDINA ŠANSA DA SE OVO PROPADANJE SVAKOG SEGMENTA DRUŠTVA POKUŠA ZAUSTAVITI!

ODGOVORITE
Name

drrr mrrr

16.08.2018 18:56

Sta je tu cudno uvjek je se zivilo na rate i prije rata i posle.

ODGOVORITE
Name

M.M.

16.08.2018 19:01

Naši ljudi kad pojedu pečeni kukuruz jadni objave na fejzbuku dok dok naši vlastodršci pljačkaši vozaju poršee i kupuju vile po italijanskim ostrvima. Pretužno.

ODGOVORITE
Name

Mile

17.08.2018 07:07

I dalje glasajte za baju i njegovu hajdučiju, gledajte RTRS i vjerujte u njihove nebuloze, kad hvale ovog... E, moj narode glupi i gladni...

ODGOVORITE