Еволуција модерног фудбала...!

Реал и Барса од данас играју и за Американце! Примера се сели преко океана. . .

Фудбал 18.08.2018 | 17:00
Еволуција модерног фудбала...!
Шпанска Примера је начинила данас револуционарни корак и одлучила да неке утакмице можда већ ове сезоне организује на територији САД. Мотив је јасан - већа зарада од тамошње публике, па ће великани попут Барселоне, Реала, Валенсије или Атлетика путовати преко океана како би играли своје првенствене мечеве.

То је резултат споразума који су потписали председник Ла Лиге Хавијер Тебас и милијардер Стивен Рос, газда НФЛ клуба Мајами Долфинса и главни промотер Примере на америчком тржишту. Тако ће се укупни приходи шпанског првенства значајно увећати, а Примера кренути стопама Премијер лиге која је такође повећала популарност у САД организујући само пријатељске утакмице.

Још увек није познато који ће тимови играти утакмице у САД, нити који ће их градови угостити и колико ће мечева бити на програму. План је да бар једна утакмица Примере буде органоизована у што краћем року, ове или почетком следеће сезоне.  

Занимљиво да су Примера и њени промотери потписали 15-годишњи уговор по којем профит деле 50-50. Шпанска лига је у сезони 2016/17. зарадила преко 2.650.000.000 евра, а процењује се да ће после америчке авантуре та цифра бити готово дуплирана.

Такође, Примера ће претећи енглеску Премијер лигу, која се својевремено зауставила само на пријатељским мечевима у САД. Иако је још 2008. постојала идеја да утакмице елитног енглеског ранга буду организоване у Америци, пристисак навијача, јавности и клубова оборио је ту одлуку, па је сада шпанској лиги припала част да започне нову фудбалску еру, јер су до сада у другим земљама игране само утакмице Суперкупова, никад првенстава.

Извор: моззартспорт

Фото: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар