Evolucija modernog fudbala...!

Real i Barsa od danas igraju i za Amerikance! Primera se seli preko okeana. . .

Fudbal 18.08.2018 | 17:00
Evolucija modernog fudbala...!
Španska Primera je načinila danas revolucionarni korak i odlučila da neke utakmice možda već ove sezone organizuje na teritoriji SAD. Motiv je jasan - veća zarada od tamošnje publike, pa će velikani poput Barselone, Reala, Valensije ili Atletika putovati preko okeana kako bi igrali svoje prvenstvene mečeve.

To je rezultat sporazuma koji su potpisali predsednik La Lige Havijer Tebas i milijarder Stiven Ros, gazda NFL kluba Majami Dolfinsa i glavni promoter Primere na američkom tržištu. Tako će se ukupni prihodi španskog prvenstva značajno uvećati, a Primera krenuti stopama Premijer lige koja je takođe povećala popularnost u SAD organizujući samo prijateljske utakmice.

Još uvek nije poznato koji će timovi igrati utakmice u SAD, niti koji će ih gradovi ugostiti i koliko će mečeva biti na programu. Plan je da bar jedna utakmica Primere bude organoizovana u što kraćem roku, ove ili početkom sledeće sezone.  

Zanimljivo da su Primera i njeni promoteri potpisali 15-godišnji ugovor po kojem profit dele 50-50. Španska liga je u sezoni 2016/17. zaradila preko 2.650.000.000 evra, a procenjuje se da će posle američke avanture ta cifra biti gotovo duplirana.

Takođe, Primera će preteći englesku Premijer ligu, koja se svojevremeno zaustavila samo na prijateljskim mečevima u SAD. Iako je još 2008. postojala ideja da utakmice elitnog engleskog ranga budu organizovane u Americi, pristisak navijača, javnosti i klubova oborio je tu odluku, pa je sada španskoj ligi pripala čast da započne novu fudbalsku eru, jer su do sada u drugim zemljama igrane samo utakmice Superkupova, nikad prvenstava.

Izvor: mozzartsport

Foto: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar