Електронске цигарете су штетније него што се мисли

Удисање паре из електронских цигарета може да оштети ћелије које су од кључног значаја за наш имуни систем. Е-цигарете тако могу да буду штетније него што се мислило, открива нова студија Универзитета у Бирмингему.

Здравље 16.08.2018 | 12:12
Електронске цигарете су штетније него што се мисли
Истраживачи су открили да пара из електронских цигарета онемогућава рад ћелија важних за имуни систем, које се налазе у плућима и подстичу упалу. Ово истраживање баца сенку на широко распрострањена мишљења да су е-цигарете сигурне, пише магазин Тораx.

Неке здравствене институције и даље тврде да су оне мање штетне од пушења стандардних цигарета, али и да не би требало да се користе као замена за цигарете.

Претходне студије фокусирале су се на хемијски састав течности електронских цигарета пре него што испаре. Ова студија се фокусирала управо на пару. Тестирана је на осам особа које нису пушачи.

Утврђено је да пара изазива упалу и оштећује активност алвеоларних макрофага, ћелија које уклањају потенцијално штетне честице прашине, бактерија и алергена.

Неке од последица су исте као код пушача стандардних цигарета и људи који имају хроничне плућне болести.

Промене су уочене након 48 сати посматрања у лабораторијским условима.

"Не верујем да су електронске цигарете штетније од обичних, али треба да одбацимо мишљење да су сигурне, као што су нас навели да верујемо", каже професор Дејвид Тикет са Универзитета Бирмингем.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар