Суперкуп: Реал се тотално распао - Атлетику трофеј!

Чолови адути с клупе прекинули краљевску доминацију! Прво велико финале и први пораз за Ђулена Лопетегија - 4:2.  Два преокрета и спектакл у Талину – Атлетику Суперкуп Европе! Фудбалери Атлетико Мадрида победили су Реал Мадрид са 4:2 и освојили Суперкуп Европе у Талину после продужетака.  Нема Роналда - нема Суперкупа: Пехар је Атлетиков! У борби за први трофеј у сезони екипа Дијега Симеонеа нанела опомињући ударац шампиону Европе.

Фудбал 15.08.2018 | 23:40
Суперкуп: Реал се тотално распао - Атлетику трофеј!
Реал је током 90. минута био боља екипа, али је Атлетико искористио неколико грешака одбране "краљевића" па је после регуларног дела меча било 2:2.

Голове за Реал су Атлетико су давали Коста (два), Саул и Коке, а за Реал су стрелци били Серхио Рамос и Карим Бензема.

Вероватно нико у Атлетико Мадриду није могао да замисли да ће Дијего Коста већ у 49. секунди затрести мрежу градског ривала. 

Дијего Годин је послао лопту високо, Коста је примио главом па кренуо да трчи ка голу Реала, прошао је поред двојице играча и онда из мртвог угла шпицем закуцао лопту милиметарски прецизно за 1:0. 

Реал је тада на препад примио гол, али се након тога консолидовао и већ до 15. минута успоставио контролу игре, док се Атлетико повукао. 

Марсело је играо добро и у 18. минуту је умало асистирао Марку Асенсију за гол. Прошао је по боку, убацио лопту, а Асенсио вешто петом са прве стативе пробао да превари Облака. 

Облак се брзо бацио и врховима прстију скренуо лопту.

Реал је био бољи и то је показао у 27. минуту када је десном страном "пролетео" Гарет Бејл и центрирао до друге стативе. Тамо је иза леђа Савићу утрчао Бензема и главом поравнао на 1:1. 

Тек што је Реал дао први гол, Асенсио је могао да постигне и други. Сам је ушао у казнени простор, нико од четворице дефанзиваца Атлетика га није ни дирнуо и само је срећа била на страни црвено-белих па лопта није отишла тек неки центиметар лево и у мрежу по други пут. 

Шутирао је са дистанце и Бејл након тога, али Реал до полувремена није успео да постигне гол иако је био бољи ривал. 

Атлетико је покушао да нападне у првих седам, осам минута наставка, али није успевао ни да приђе голу Реала. 

Више прекида и незанимљива игра обележили су период до 60. минута када ни једни ни други нису играли добро. 

Реал у 63. успева да преокрене. Хуанфран је руком играо у свом казненом простору после високог центаршута и судија је показао на белу тачку, а Рамос био неумољив. 

Атлетико није успео да створи ни полушансу до 75. минута, а Реал је имао тек једну преко Рафаела Варана.

И када је најмање деловало да ће се нешто десити, десио се гол Атлетико Мадрида. Марсело је поред свог казненог простора успео да спречи лопту да не оде у аут, али је тиме "поклонио" погодак ривалу. 

Лопта је дошла до Хуанфрана који се добро снашао, додао до Корее, а овај је са гол-аут линије вратио у петерац до Косте који је под пречку гађао за 2:2. 

Резултат је остао на снази до краја и ушло се у продужетке у којима је Реал био нешто бољи. 

У продужецима је Атлетико са два спектакуларна гола, казнио нове грешке одбране. Прво је Варан "продао" лопту, Коста је украо и пропустио Лемару а овај вратио Саулу за невероватан волеј у 99. минуту и нови преокрет. 

Три минута касније нови шок су обезбедили Коста, Витоло и Коке. Последњи наведени је био реализатор и Атлетико Мадрид је успео да савлада великог ривала.



Почело је поразом првака континента!

Атлетико Мадрид трећи пут је у клупској историји освојио УЕФА Суперкуп, трофеј о коме уочи сваке сезоне одлучују освајач Лиге шампиона и освајач Лиге Европе.

Сва три трофеја "јорганџије" су освојиле под вођством Дијега Симеонеа, иако он вечерас у финском граду Талин није био на свом месту крај терена, због познате казне коју "вуче" од прошле сезоне. У његовом одсуству, а на челу са Херманом Бургосом, црвено-бели из Мадрида су учинили да Реал своју нову еру почне непријатним неуспехом.

После продужетака,

РЕАЛ - АТЛЕТИКО 2:4 (1:1, 2:2)

"Краљевски клуб" отворио је прву страницу од одласка Кристијана Роналда поразом од градског ривала. Голове за освајача Суперкупа Европе постигли су Дијего Кошта у првом и 79. минуту, као и Саул у 98. и Коке у 104. 

Реал је на дебију новог тренера Ђулена Лопетегија лоше почео, па преокренуо резултат головима Карима Бенземе у 27. и Серхија Рамоса из пенала у 63. минуту, Међутим, после продужетака "краљевићи" су морали да честитају великом ривалу, а за то су најзаслужнији дефанзивци Лопетегијевог тима, који су правили велике грешке и показали да им је потребно још времена да се освеже и припреме за нову сезону.

То се посебно односи на штоперски тандем, у којем је на Рафаелу Варану било веома приметно да је пре месец дана играо у финалу Светског првенства и да је у међувремену био на одмору.

Дијего Симеоне сишао је после меча да честита играчима леп почетак сезоне, у вечери у којој је и на трибинама ушао у историју као први Атлетиков тренер који је победио Реал у три различита финала - Купа краља, Суперкупу Шпаније и УЕФА Суперкупу.

Финале од два преокрета и много чврстих дуела и прекршаја, протекло је без најзвучнијег Реаловог појачања овог лета - голмана Тиба Куртое, који ипак није добио шансу да дебитује против свог бившег тима, иако су се навијачи Атлетика добро припремили и за ту опцију.

Трофеј УЕФА Суперкупа симболично ће бити однет на стадион Ванда Метрополитано, где ће на крају сезоне бити одиграно и финале Лиге шампиона. И док пехар буде полаган на своје место, на Реаловом стадиону сигурно ће озбиљније разматрати даље планове у прелазном року, у којем нису превише појачали тим у односу на претходне, шампионске сезоне.

"Краљевски клуб" растао се са Роналдом, очигледно задржао Луку Модрића (наступио у другом полувремену Суперкупа) и уз Куртоу довео и лево крило Фламенга Винисијуса Жуниора, десног бека Алвара Одриозолу, трећег голмана Андреја Лунина... За вечерашњи меч и за освајање Суперкупа то је ипак било недовољно јер је на другој страни стајао бољи и спремнији тим.

Неко ће рећи да овај трофеј нема превелики значај, али су сузе радоснице навијача Атлетика довољно снажно показале свима колико је бар њима стало да освоје. Подједнако мотивисани били су и њихови љубимци. И зато су и победили.

Трофејна ера Реала дефинитивно је доживела прекид континуитета. Почело је вечерас у Талину у Суперкупу Европе где је Атлетико после две узастопне титуле избио славнијим комшијама трофеј из руку и однео га на свој Метрополитано победом после продужетака од 4:2. На Ванду која ће бити домаћин финала Лиге шампиона следећег маја и која дефинитивно почиње да сања о подизању ушатог пехара! 

Прво велико финале и први велики пораз за Ђулена Лопетегија. Оно што се Зинедину Зидану није десило за две и по године, његовом наследнику је "успело" у првом мечу: да прими четири гола. Али, за то је највише крива и одбрана шампиона Европе која се поптуно распала и ужасним грешкама, пре свих Рафаела Варана, омогућила Атлетику да освоји први трофеј ове сезоне. 

Без обзира што није успевао да их победи у два финала Лиге шампиона, као и у нокаут фазама, Атлетико је вечерас успео да пређе ту чувену границу и савлада Реал у окршају за међународни трофеј. А добро је почело, после 49 секунди Коста је мајсторски изиграо Рамоса и Варана и искоса десницвом мајсторски матирао Кејлора Наваса за 1:0. Био је то најбржи гол икада у финалима Суперкупа и потенцијална најава краха Реала.

Међутим, после доброг покушаја Асенсија из 17. минута и сјајне одбране Облака, Реал је успео да се врати у меч. Герет Бејл је мајсторски прошао по десној страни, заврнуо лопту на петерац, а тамо Бенземарутински главом поравнао на 1:1. Још један добар покушај Асенсија који минут касније замало није резултаирао вођством реала, а у последњој трећини првог дела видели смо обострано грубу игру у којој нико никог није штедео. Предњачили су, а ко други, Коста и Рамос, али је судија Марчињак држао контролу над утакмицом.

Друго полувреме донело је нешто бољу игру Реала на почетку, а несмотреност Хуанфрана после дуела са Бенземом у 63. минуту резултаирала најстрожом казном (чист пенал) који је капитен Серхио Рамоспретворио у вођство од 2:1. Чинило се да су ствари дошле на своје место, да ће Реал контролисати ситуацију до краја и рутински привести меч крају, али је онда дошао 79. минут и још једна показана вежба мајстора Дијега Косте који је мајсторски претворио у изједначења асистенцију резервисте Анхела Корее.

Показао је репрезентативац Шпаније да је и даље голгетер топ класе и право појачање, које би Дијегу Симеонеу (због суспензије меч пратио са трибина) могло да донесе коначно ту Лигу шампиона, а сигрно је и да би рођени Бразилац био убојитији да је имао вечерас уз себе расположеног Антоана Гризамана. Али, један од најбољих фудбалера Јорганџија и даље је мислима на Мундијалу у Русији и биће му потребно још неколико недеља да уђе у праву форму, пошто се вечерас није видео.

Одлично финале у Талину решено је вечерас у продужецима, а Атлетико је за само шест минута казнио две кардиналне грешке одбране Реала. Поново су резервисти спремили поготке Саулу и Кокеу, а посебно ће Лопетеги имати шта да каже Рафаелу Варану који се ноншалантним потезима потрудио да поклони лопту Томасу Партеју, а овај у 98. минуту припремио погодак за 3:2. Тачку на меч стави је Коке после сјајног потеза Косте који је отресао Карвахала "као слину".

У другом продужетку Атлетико је можда био ближи петом него Реал трећем голу, али се резултат није променио и Атлетико је прославио први Суперкуп Европе у клупској историји. Потпуно заслужено.

РЕАЛ МАДРИД - АТЛЕТИКО МАДРИД 2:4 (2:2, 1:1)
/Бензема 27, Рамос 63пен - Коста 1, 79, Саул 98, Коке 104/

Стадион: Ле Кок Арена, Талин
Судија: Шимон Марћињак

РЕАЛ: Навас - Карвахал, Варан, Рамос, Марсело - Каземиро (од 76. Себаљос), Крос (од 102. Мајорал), Иско (од 83. Васкез) - Бејл, Бензема, Асенсио (од 57. Модрић).

АТЛЕТИКО: Облак - Хуанфран, Савић, Годин, Ернандез - Саул, Коке, Родри (од 71. Витоло), Лемар (од 90. Парти) - Коста (од 109. Хименез), Гризман (од 57. Кореа).

Извор: моззартспорт/Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар