Superkup: Real se totalno raspao - Atletiku trofej!

Čolovi aduti s klupe prekinuli kraljevsku dominaciju! Prvo veliko finale i prvi poraz za Đulena Lopetegija - 4:2.  Dva preokreta i spektakl u Talinu – Atletiku Superkup Evrope! Fudbaleri Atletiko Madrida pobedili su Real Madrid sa 4:2 i osvojili Superkup Evrope u Talinu posle produžetaka.  Nema Ronalda - nema Superkupa: Pehar je Atletikov! U borbi za prvi trofej u sezoni ekipa Dijega Simeonea nanela opominjući udarac šampionu Evrope.

Fudbal 15.08.2018 | 23:40
Superkup: Real se totalno raspao - Atletiku trofej!
Real je tokom 90. minuta bio bolja ekipa, ali je Atletiko iskoristio nekoliko grešaka odbrane "kraljevića" pa je posle regularnog dela meča bilo 2:2.

Golove za Real su Atletiko su davali Kosta (dva), Saul i Koke, a za Real su strelci bili Serhio Ramos i Karim Benzema.

Verovatno niko u Atletiko Madridu nije mogao da zamisli da će Dijego Kosta već u 49. sekundi zatresti mrežu gradskog rivala. 

Dijego Godin je poslao loptu visoko, Kosta je primio glavom pa krenuo da trči ka golu Reala, prošao je pored dvojice igrača i onda iz mrtvog ugla špicem zakucao loptu milimetarski precizno za 1:0. 

Real je tada na prepad primio gol, ali se nakon toga konsolidovao i već do 15. minuta uspostavio kontrolu igre, dok se Atletiko povukao. 

Marselo je igrao dobro i u 18. minutu je umalo asistirao Marku Asensiju za gol. Prošao je po boku, ubacio loptu, a Asensio vešto petom sa prve stative probao da prevari Oblaka. 

Oblak se brzo bacio i vrhovima prstiju skrenuo loptu.

Real je bio bolji i to je pokazao u 27. minutu kada je desnom stranom "proleteo" Garet Bejl i centrirao do druge stative. Tamo je iza leđa Saviću utrčao Benzema i glavom poravnao na 1:1. 

Tek što je Real dao prvi gol, Asensio je mogao da postigne i drugi. Sam je ušao u kazneni prostor, niko od četvorice defanzivaca Atletika ga nije ni dirnuo i samo je sreća bila na strani crveno-belih pa lopta nije otišla tek neki centimetar levo i u mrežu po drugi put. 

Šutirao je sa distance i Bejl nakon toga, ali Real do poluvremena nije uspeo da postigne gol iako je bio bolji rival. 

Atletiko je pokušao da napadne u prvih sedam, osam minuta nastavka, ali nije uspevao ni da priđe golu Reala. 

Više prekida i nezanimljiva igra obeležili su period do 60. minuta kada ni jedni ni drugi nisu igrali dobro. 

Real u 63. uspeva da preokrene. Huanfran je rukom igrao u svom kaznenom prostoru posle visokog centaršuta i sudija je pokazao na belu tačku, a Ramos bio neumoljiv. 

Atletiko nije uspeo da stvori ni polušansu do 75. minuta, a Real je imao tek jednu preko Rafaela Varana.

I kada je najmanje delovalo da će se nešto desiti, desio se gol Atletiko Madrida. Marselo je pored svog kaznenog prostora uspeo da spreči loptu da ne ode u aut, ali je time "poklonio" pogodak rivalu. 

Lopta je došla do Huanfrana koji se dobro snašao, dodao do Koree, a ovaj je sa gol-aut linije vratio u peterac do Koste koji je pod prečku gađao za 2:2. 

Rezultat je ostao na snazi do kraja i ušlo se u produžetke u kojima je Real bio nešto bolji. 

U produžecima je Atletiko sa dva spektakularna gola, kaznio nove greške odbrane. Prvo je Varan "prodao" loptu, Kosta je ukrao i propustio Lemaru a ovaj vratio Saulu za neverovatan volej u 99. minutu i novi preokret. 

Tri minuta kasnije novi šok su obezbedili Kosta, Vitolo i Koke. Poslednji navedeni je bio realizator i Atletiko Madrid je uspeo da savlada velikog rivala.



Počelo je porazom prvaka kontinenta!

Atletiko Madrid treći put je u klupskoj istoriji osvojio UEFA Superkup, trofej o kome uoči svake sezone odlučuju osvajač Lige šampiona i osvajač Lige Evrope.

Sva tri trofeja "jorgandžije" su osvojile pod vođstvom Dijega Simeonea, iako on večeras u finskom gradu Talin nije bio na svom mestu kraj terena, zbog poznate kazne koju "vuče" od prošle sezone. U njegovom odsustvu, a na čelu sa Hermanom Burgosom, crveno-beli iz Madrida su učinili da Real svoju novu eru počne neprijatnim neuspehom.

Posle produžetaka,

REAL - ATLETIKO 2:4 (1:1, 2:2)

"Kraljevski klub" otvorio je prvu stranicu od odlaska Kristijana Ronalda porazom od gradskog rivala. Golove za osvajača Superkupa Evrope postigli su Dijego Košta u prvom i 79. minutu, kao i Saul u 98. i Koke u 104. 

Real je na debiju novog trenera Đulena Lopetegija loše počeo, pa preokrenuo rezultat golovima Karima Benzeme u 27. i Serhija Ramosa iz penala u 63. minutu, Međutim, posle produžetaka "kraljevići" su morali da čestitaju velikom rivalu, a za to su najzaslužniji defanzivci Lopetegijevog tima, koji su pravili velike greške i pokazali da im je potrebno još vremena da se osveže i pripreme za novu sezonu.

To se posebno odnosi na štoperski tandem, u kojem je na Rafaelu Varanu bilo veoma primetno da je pre mesec dana igrao u finalu Svetskog prvenstva i da je u međuvremenu bio na odmoru.

Dijego Simeone sišao je posle meča da čestita igračima lep početak sezone, u večeri u kojoj je i na tribinama ušao u istoriju kao prvi Atletikov trener koji je pobedio Real u tri različita finala - Kupa kralja, Superkupu Španije i UEFA Superkupu.

Finale od dva preokreta i mnogo čvrstih duela i prekršaja, proteklo je bez najzvučnijeg Realovog pojačanja ovog leta - golmana Tiba Kurtoe, koji ipak nije dobio šansu da debituje protiv svog bivšeg tima, iako su se navijači Atletika dobro pripremili i za tu opciju.

Trofej UEFA Superkupa simbolično će biti odnet na stadion Vanda Metropolitano, gde će na kraju sezone biti odigrano i finale Lige šampiona. I dok pehar bude polagan na svoje mesto, na Realovom stadionu sigurno će ozbiljnije razmatrati dalje planove u prelaznom roku, u kojem nisu previše pojačali tim u odnosu na prethodne, šampionske sezone.

"Kraljevski klub" rastao se sa Ronaldom, očigledno zadržao Luku Modrića (nastupio u drugom poluvremenu Superkupa) i uz Kurtou doveo i levo krilo Flamenga Vinisijusa Žuniora, desnog beka Alvara Odriozolu, trećeg golmana Andreja Lunina... Za večerašnji meč i za osvajanje Superkupa to je ipak bilo nedovoljno jer je na drugoj strani stajao bolji i spremniji tim.

Neko će reći da ovaj trofej nema preveliki značaj, ali su suze radosnice navijača Atletika dovoljno snažno pokazale svima koliko je bar njima stalo da osvoje. Podjednako motivisani bili su i njihovi ljubimci. I zato su i pobedili.

Trofejna era Reala definitivno je doživela prekid kontinuiteta. Počelo je večeras u Talinu u Superkupu Evrope gde je Atletiko posle dve uzastopne titule izbio slavnijim komšijama trofej iz ruku i odneo ga na svoj Metropolitano pobedom posle produžetaka od 4:2. Na Vandu koja će biti domaćin finala Lige šampiona sledećeg maja i koja definitivno počinje da sanja o podizanju ušatog pehara! 

Prvo veliko finale i prvi veliki poraz za Đulena Lopetegija. Ono što se Zinedinu Zidanu nije desilo za dve i po godine, njegovom nasledniku je "uspelo" u prvom meču: da primi četiri gola. Ali, za to je najviše kriva i odbrana šampiona Evrope koja se poptuno raspala i užasnim greškama, pre svih Rafaela Varana, omogućila Atletiku da osvoji prvi trofej ove sezone. 

Bez obzira što nije uspevao da ih pobedi u dva finala Lige šampiona, kao i u nokaut fazama, Atletiko je večeras uspeo da pređe tu čuvenu granicu i savlada Real u okršaju za međunarodni trofej. A dobro je počelo, posle 49 sekundi Kosta je majstorski izigrao Ramosa i Varana i iskosa desnicvom majstorski matirao Kejlora Navasa za 1:0. Bio je to najbrži gol ikada u finalima Superkupa i potencijalna najava kraha Reala.

Međutim, posle dobrog pokušaja Asensija iz 17. minuta i sjajne odbrane Oblaka, Real je uspeo da se vrati u meč. Geret Bejl je majstorski prošao po desnoj strani, zavrnuo loptu na peterac, a tamo Benzemarutinski glavom poravnao na 1:1. Još jedan dobar pokušaj Asensija koji minut kasnije zamalo nije rezultairao vođstvom reala, a u poslednjoj trećini prvog dela videli smo obostrano grubu igru u kojoj niko nikog nije štedeo. Prednjačili su, a ko drugi, Kosta i Ramos, ali je sudija Marčinjak držao kontrolu nad utakmicom.

Drugo poluvreme donelo je nešto bolju igru Reala na početku, a nesmotrenost Huanfrana posle duela sa Benzemom u 63. minutu rezultairala najstrožom kaznom (čist penal) koji je kapiten Serhio Ramospretvorio u vođstvo od 2:1. Činilo se da su stvari došle na svoje mesto, da će Real kontrolisati situaciju do kraja i rutinski privesti meč kraju, ali je onda došao 79. minut i još jedna pokazana vežba majstora Dijega Koste koji je majstorski pretvorio u izjednačenja asistenciju rezerviste Anhela Koree.

Pokazao je reprezentativac Španije da je i dalje golgeter top klase i pravo pojačanje, koje bi Dijegu Simeoneu (zbog suspenzije meč pratio sa tribina) moglo da donese konačno tu Ligu šampiona, a sigrno je i da bi rođeni Brazilac bio ubojitiji da je imao večeras uz sebe raspoloženog Antoana Grizamana. Ali, jedan od najboljih fudbalera Jorgandžija i dalje je mislima na Mundijalu u Rusiji i biće mu potrebno još nekoliko nedelja da uđe u pravu formu, pošto se večeras nije video.

Odlično finale u Talinu rešeno je večeras u produžecima, a Atletiko je za samo šest minuta kaznio dve kardinalne greške odbrane Reala. Ponovo su rezervisti spremili pogotke Saulu i Kokeu, a posebno će Lopetegi imati šta da kaže Rafaelu Varanu koji se nonšalantnim potezima potrudio da pokloni loptu Tomasu Parteju, a ovaj u 98. minutu pripremio pogodak za 3:2. Tačku na meč stavi je Koke posle sjajnog poteza Koste koji je otresao Karvahala "kao slinu".

U drugom produžetku Atletiko je možda bio bliži petom nego Real trećem golu, ali se rezultat nije promenio i Atletiko je proslavio prvi Superkup Evrope u klupskoj istoriji. Potpuno zasluženo.

REAL MADRID - ATLETIKO MADRID 2:4 (2:2, 1:1)
/Benzema 27, Ramos 63pen - Kosta 1, 79, Saul 98, Koke 104/

Stadion: Le Kok Arena, Talin
Sudija: Šimon Marćinjak

REAL: Navas - Karvahal, Varan, Ramos, Marselo - Kazemiro (od 76. Sebaljos), Kros (od 102. Majoral), Isko (od 83. Vaskez) - Bejl, Benzema, Asensio (od 57. Modrić).

ATLETIKO: Oblak - Huanfran, Savić, Godin, Ernandez - Saul, Koke, Rodri (od 71. Vitolo), Lemar (od 90. Parti) - Kosta (od 109. Himenez), Grizman (od 57. Korea).

Izvor: mozzartsport/B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar