Још траје потрага за Вучетићем

Републичко јавно тужилаштво у мају је послало Њемачкој замолницу да уручи позив за испитивање бившем директору предузећа „Никола Тесла“ Драгану Вучетићу, осумњиченом за милионску штету причињену у Српској, потврђено је порталу ЦАПИТАЛ. Вучетић је био и савјетник предсјендику РС Милорад Додику.

Република Српска 15.08.2018 | 17:02
Још траје потрага за Вучетићем
Управа криминалистичке полиције МУП-а Републике Српске поднијела је прије више од три године, односно у јуну 2015, извјештај тадашњем Специјалном тужилаштву РС против Вучетића због основа сумње да је као в. д. директора Јавног предузећа “Никола Тесла” злоупотријебио службени положај и извршио пословну превару, чиме је овом предузећу узроковао штету од 1.104.878 КМ.

Недуго након извјештаја, у августу исте године, МУП је доставио и допуну извјештаја, а истрага о Драгану Вучетићу, који је био и савјетник предсједника РС Милорада Додика, још увијек траје.

Из Републичког јавног тужилаштва, које води истрагу у кривичном предмету против осумњиченог Драгана Вучетића због постојања основа сумње да је учинио кривично дјело злоупотреба службеног положаја или овлашћења и кривично дјело пословна превара, рекли су за ЦАПИТАЛ да су од августа 2015. године предузимане бројне радње.

Истрагу води Посебно одјељење за сузбијање корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала, у оквиру којег сада раде тужиоци угашеног Специјалног тужилаштва РС.

„Задња радња предузета је 18. маја 2018. године када је Министарству правде БиХ, Сектору за међународну правну помоћ и сарадњу упућен захтјев за пружање међународне правне помоћи у смислу прослијеђивања замолнице за пружање међународне правне помоћи на поступање надлежном органу Савезне Републике Њемачке, којом се тражи уручење позива за осумњиченог који је држављанин Њемачке и који се налази на територији ове државе, а ради испитивања од стране републичког јавног тужиоца“, рекла је руководилац општих административних послова у Републичком јавном тужилаштву Драгица Тојагић.

Она је истакла да је наведена радња предузета у сврху евентуалног расписивања међународне потјернице за осумњиченим Вучетићем.

„Тужилаштво још увијек чека одговор надлежних органа Савезне Републике Њемачке“, навела је Тојагићева.

Из Министарства унутрашњих послова РС ни након седам дана нису одговорили на питања ЦАПИТАЛ-а да ли је МУП имао активности у вези са истрагом о Драгану Вучетићу од августа 2015. када је поднесена допуна извјештаја и какве активности, те да ли је надлежно тужилаштво, и када, тражило икакве активности, истраге, провјере или друге радње и какве од МУП-а у вези са овим предметом и ако јесте, ста је резултат тих радњи?

Раније су у МУП-у рекли да су потјерницу за Вучетићем расписали у октобру 2014. године, прије него је у јуну 2015. године Специјалном тужилаштву РС поднијет извјештај против њега.

Иначе, у извјештају МУП-а из 2015. године, Вучетић се терети да је чинећи кривична дјела од 9. октобра 2012. до 24. марта 2014. године омогућио стицање противправне имовинске користи фирми “Никола Тесла ГМБХ” Келн од 500.175 КМ, коју је отворио преко предузећа „Никола Тесла“ Бањалука.

Вучетић је противправну имовинску корист стекао тако што је по пројекту “Електромобил” извршио испоруку робе и услуга предузећу “Никола Тесла ГМБХ” Келн, а истовремено предузеће “Никола Тесла” Бањалука оптеретио издајући мјенице у њихово име и на њихов терет као гаранцију да ће предузеће из Келна испунити преузете обавезе.

На тај начин узроковао је штету бањалучком предузећу, а фирми „Никола Тесла“ Келн омогућио имовинску корист од 500.000 КМ.

Драган Вучетић је био одговорно лице и у фирми „Никола Тесла“ у Бањалуци и у “Никола Тесла ГМБХ” у Келну, а из допуне извјештаја је видљиво да је вршио незаконите трансакције између тих предузећа и своје приватне фирме „проф. Вучетић ГМБХ“ у Њемачкој.

Иначе, Вучетић се још 2010. године одрекао држављанства БиХ и узео њемачко држављанство, а двије године након тога Влада РС га је поставила за директора предузећа „Никола Тесла“.

Гаранције Владе РС

На приједлог Владе РС, Народна скупштина РС је по хитном поступку у априлу 2013. године дала безусловне гаранције РС за кредитно задужење предузећа „Никола Тесла“ код банака за 12 милиона КМ, што је тада наишло на оштре критике јавности јер је Вучетић већ имао врло лошу пословну репутацију и иза себе неколико пропалих властитих фирми.

У Министарству финасија РС су навели да је Влада РС дала сагласност која се односи на гаранцију за кредитно задужење „Никола Тесла“ код пословних банака у износу до 12 милиона КМ.

„Гаранција Владе РС за кредитно задужење ЈП „Никола Тесла“ је издата у току 2013. године у износу од 5.000.000 КМ. Уговором о кредиту закљученим између „Банке Српске“ и предузећа „Никола Тесла“ утврђени су сљедећи услови отплате: рок отплате 120 мјесеци, укључујући грејс период од 12 мјесеци, уз каматну стопу од 4,6%. Гаранција је активирана у току 2014. године, а дуг по основу исте је укључен у унутрашњи дуг Републике Српске“, навели су у Министарству финасија РС.

Главна служба за ревизију јавног сектора РС установила је приликом ревизије Консолидованог финасијског извјештаја за кориснике буџета РС за 2016. годину, да је гаранција на пет милиона КМ активирана због немогућности предузећа „Никола Тесла“ да измирује обавезе према ИРБ-у по наведеном кредиту.

„Из буџета Републике по наведеној гаранцији плаћено укупно 1.439.011 КМ и то у 2014. години 121.415 КМ, у 2015. годни 638.079 КМ и у 2016. години 679.517 КМ. Спорна потраживања на дан 31.12.2016. су пренесена на „Битекс“ Билећа“, навели су ревизори.

Предузеће „Никола Тесла“ од почетка оснивања пратиле су афере, а након ових дешавања запало је у финансијске проблеме, радници су штрајковали, а 2016. године је промијенило и назив у „Битекс“.

(БН/Цапитал)

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Марко

15.08.2018 15:14

Само сто мислим да није он савјетник био Додику,вец Додик њему!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дудук

15.08.2018 15:27

Ево га на Фрушкој Гори у Додиковој вили, води му плантаже јабука.

Name

Ре

15.08.2018 15:30

ко је ком био ста небитно је,битно је гдје су нестали силни милиони и како су се уталили.

Name

Аа

15.08.2018 18:23

Специјално тузиластво тј садасње посебно одјељење је рак овог друства и ове земље.

Name

зоран

15.08.2018 15:18

Миле окупио си само крминалце и олос око себе и зато цес ти платити највеци рацун.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како

15.08.2018 15:19

Потјерница за савјетником пресједника РС.дрзављанином Њемацке. Слободно радио у РС заједно са Додиком и тек кад је отисао у Њемацку да се тамо никада не врати расписе се потјерница. Расписите потјерницу за пресједником и обавезно га немојте тразити у Бања луци или Лактасима јер он ту никада није био.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

15.08.2018 18:57

Свакако да је Њемачка и најозбиљнија и економски најјача Европска земља. То што Њемачко правосуђе наводно не реагује може значити да они такав озбиљан захтјев нису ни добили, а можда и то да тужилаштво РС сматрају регионалним, а не државним? Ко би га знао. Мислим да је захтјев требало упутити преко надлежног министарства савјета министара БиХ, јер се ради о међународној завјери "прање новца" или шта већ? А можда одлазећој гарнитури никако неби одговарало да се господин недао бог појави као "свједок покајник" гдје би се свакако разоткрило ко је кога како савјетовао? У праву је Вукота кад каже да му неће требати никако више од 4 савјетника што ће (виде и у снсд-у) створити услове да се у нешто паметније тај новац за плате од - 13 савјетника преусмјери.

Name

Требињац

15.08.2018 15:24

Надам се да це пасти у руле тузиластва.Код тузиоца Зиване Бајиц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сви су мафија

15.08.2018 15:28

Прије це у Њемацкој ухапсити неког са списка од 22.000 људи везаних за десавања око Сребренице, него ово криминалца, којег стите исти у врху власти РС и који су са њим подијелили украдене народне паре. Док се власт не промијени од хапсења и истраге нема ниста, јер би могле страдати домаце крупне рибе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Познавалац прилика

15.08.2018 15:46

Зато су га и ставили за директора што се одрекао БиХ држављанства и што је провјерени кадар за те послове (савјетник), а и не може доћи до изручења, а све су се сатрали да га пронађу. Послије се наравно као и сви други расталио са шефом и цо. Одма чим је почела та операција видјело се из авиона да је тазе превара и то као из АланФорда (нарочито производња електромобила). Свака нова власт треба да организује да институције раде (судство, тужилаштво) двократно јер мислим да сад на свијету нема земље са оволиким криминалом и безакоњем. Боже сачувај где ово води, шта смо дочекали да су нам се олош и љакасе увалили у све поре друштва.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

15.08.2018 18:15

Ко казе да се не мозе изруцит Њемацки дрзављанин ? Треба упутит захтјев и прилозит доказе па цемо видјет је ли му боље да му суде нијемци или це тразит сам да га изруце у БиХ.

Name

никсон

15.08.2018 15:49

Републичко тужилаштво покушава ових наводним радњама да пошаље поруку будућим побједницима да је спремно на сарадњу али да их се не дира, јер није добро имати ентитеску власт против себе у условима гдје је нова власт лоцирала основни проблем у правосудју и тако дошла на власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Невенка

15.08.2018 16:25

Каква лијепа фаца, умиљата....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОВАКО ЈЕ НЕКАД ПИСАЛА "ДАНАШЊА РЕЖИМСКА" ТЕЛЕВИИЈА (АТВ, 31. 10. 2013)

15.08.2018 16:51

Како је “почела” производња електричних аутомобила у РС? ПРЕНОСИМО ОРГИНАЛ ТЕКСТ, с назнаком да је аутор убацио своје опаске! У Фабрици „Јакше“ у Александровцу код Лакташа је презентован електромобил чије се компоненте, у вриједности од 10.000 евра по аутомобилу, производе у Републици Српској. Вози на струју и не загађује околину. Министри су га похвалили, а Нијемци купили. Боља препорука му не треба. Први аутомобил на струју произведен је и у Српској, а испробаће га њемачке поште. Коначни уговор требало би да буде потписан у јуну следеће године. (ОД НАВЕДЕНОГ "УЈО ВУК МАГАРЦА") На презентацији првог електромобила окупили су се и познати. Неки од њих су се сами увјерили у сигурност тог четвороточкаша. Српски стручњаци су смислили како би могао да изгледа и електро – такси, али ће се на то возило још сачекати. ЧЕКАЋЕ СЕ ЈОШ.....:ЈОШ.......ЈОШ Потпредсједник Владе Републике Српске Јасмин Комић истакао је да Влада Српске подржава активности предузећа „Никола Тесла“, које је носилац пројекта „електромобил“.. И ВЛАДУ НА ЧЕЛУ СА КОМИЋЕМ ПОЗВАТИ У НОВОФОРМИРАНО НЕКОРУМПИРАНО И НЕ ДОДИКОВО ТУЖИЛАШТВО НА ИСПИТИВАЊЕ И ХИТНО ПОКРЕТАЊЕ БАР ИСТРАГЕ ДОК НИСУ СИШЛИ СА ВЛАСТИ. „Реализацијом овог пројекта показали смо да имамо знање и технолошка рјешења за производњу компоненти за електромобил“, рекао је новинарима Комић, који је и министар науке и технологије Српске. КОЈИ МИНИСТАР, ОН САМО ЗНА ДОБРО ПЈЕВАТИ ( јако је музиклан) А ОД ЊЕГОВ НАУКЕ МОЖЕМО СЛОБОДНО ДАТИ ОЦЈЕНУ 0 (чиста нула). Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Жељко Ковачевић оцијенио је да су компаније из Републике Српске способне да реализују најзахтјевније технолошке пројекте. КОЈИ КРИМИНАЛАЦ НАД КРИМИНАЛЦИМА ЈЕ ТАДА ДАВАО ОВАКВЕ КОМЕНТАРЕ. И ТАДА ЈЕ БИО СПРЕМН ДА СЕ УХАПСИ И УПУТИ НА РОБИЈУ. А ОН ДЕЛА ЛИ ДЕЛА - САМО ЗАТО ШТО СВЕ АМИНУЈЕ ВЕЛИКИ БАЈА. Вршилац дужности директора предузећа „Никола Тесла“ Драган Вучетић истакао је да је веома важно да Република Српска развије сопствену производњу, како би профитирала на европском и свјетском тржишту, те да електромобил успјешно користе њемачке поште. ЕВО И ОВО ЈЕ ОБЈАВЉЕНО КАО ХИТ ДАНА И СВИ СМО ТОМЕ АПЛАУДИРАЛИ. А ВИДИ САДА ЂАВЛА...КО ЈЕ ТО ПОТЕРАО ОВОГ ВУЧЕТИЋА? Њемачка фирма га је замислила, а домаће га направиле. Електромобил је, тврде домаћини, спреман за пут у свијет. Педесет пет аутомобила на струју испоручено је на њемачко тржиште. Како су нам потврдили у предузећу Никола Тесла, и српско тржиште је заинтересовано за ову врсту возила. ПИТАЈМО САМО ВЕЛИКОГ БАЈУ И БИСУ У БЈЕЛИМ ЧИЗМИЦАМА ГДЈЕ ЈЕ ТИХ 55 аутомобил, ЗАИСТА БИ МОРАЛИ И ОНИ У НОВОФОРМИРАНО ТУЖИЛАШТВО НА ИСПИТИВАЊЕ. ТАКО ВАМ ЈЕ НАРОДЕ ПИСАЛ АТ У 2013.го, А ДАНАС НЕ СМИЈЕ НИ ДА ЗУЦНЕ О ОНОМ ШТО ЈЕ ОБЈАВИЛА - ПОЗИВАМО УВАЖЕНУ ДОДИКОВУ АТВ ДА СВЕ ШТО ЈЕ НАВЕДЕНО ДЕМАНТУЈЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ветеран

15.08.2018 17:22

Ту АТВ сам гледао али сам скоро избрисао канал на даљинцу, гори су два пута од РТРС..узас.

Name

Ре

15.08.2018 17:24

Бљак..

Name

Јоке

15.08.2018 17:17

Овај Тесла је Диго милион и несто и магла заувјек,кум Миле Радисиц се барем вратио за кусур од 200.милиона Патриотс

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оља

15.08.2018 17:40

Ено га у Келну.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јово

15.08.2018 18:46

Не треба хапсити овог криминалца, вец оне који су дали новац из ИРБ-а без адекватног обезбједјења кредита.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Биефелд

15.08.2018 20:40

Овај пацијент нормално зиви и ради у биефелду ( њемацка ), није га теско наци. само нема ко да га трази. У келну је било регистровано само постанско сандуце за посту на име никола тесла гмбх- лицно провјерио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кум

15.08.2018 21:41

Ако буде како треба и то це и бити да опозиција побједи за изборе бити це свима на поцетку горе али за послије боље и бити це заустављен тренд одласка у ЕУ. 100 % сам сигуран.

ОДГОВОРИТЕ