Još traje potraga za Vučetićem

Republičko javno tužilaštvo u maju je poslalo Njemačkoj zamolnicu da uruči poziv za ispitivanje bivšem direktoru preduzeća „Nikola Tesla“ Draganu Vučetiću, osumnjičenom za milionsku štetu pričinjenu u Srpskoj, potvrđeno je portalu CAPITAL. Vučetić je bio i savjetnik predsjendiku RS Milorad Dodiku.

Republika Srpska 15.08.2018 | 17:02
Još traje potraga za Vučetićem
Uprava kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske podnijela je prije više od tri godine, odnosno u junu 2015, izvještaj tadašnjem Specijalnom tužilaštvu RS protiv Vučetića zbog osnova sumnje da je kao v. d. direktora Javnog preduzeća “Nikola Tesla” zloupotrijebio službeni položaj i izvršio poslovnu prevaru, čime je ovom preduzeću uzrokovao štetu od 1.104.878 KM.

Nedugo nakon izvještaja, u avgustu iste godine, MUP je dostavio i dopunu izvještaja, a istraga o Draganu Vučetiću, koji je bio i savjetnik predsjednika RS Milorada Dodika, još uvijek traje.

Iz Republičkog javnog tužilaštva, koje vodi istragu u krivičnom predmetu protiv osumnjičenog Dragana Vučetića zbog postojanja osnova sumnje da je učinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja i krivično djelo poslovna prevara, rekli su za CAPITAL da su od avgusta 2015. godine preduzimane brojne radnje.

Istragu vodi Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, u okviru kojeg sada rade tužioci ugašenog Specijalnog tužilaštva RS.

„Zadnja radnja preduzeta je 18. maja 2018. godine kada je Ministarstvu pravde BiH, Sektoru za međunarodnu pravnu pomoć i saradnju upućen zahtjev za pružanje međunarodne pravne pomoći u smislu proslijeđivanja zamolnice za pružanje međunarodne pravne pomoći na postupanje nadležnom organu Savezne Republike Njemačke, kojom se traži uručenje poziva za osumnjičenog koji je državljanin Njemačke i koji se nalazi na teritoriji ove države, a radi ispitivanja od strane republičkog javnog tužioca“, rekla je rukovodilac opštih administrativnih poslova u Republičkom javnom tužilaštvu Dragica Tojagić.

Ona je istakla da je navedena radnja preduzeta u svrhu eventualnog raspisivanja međunarodne potjernice za osumnjičenim Vučetićem.

„Tužilaštvo još uvijek čeka odgovor nadležnih organa Savezne Republike Njemačke“, navela je Tojagićeva.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS ni nakon sedam dana nisu odgovorili na pitanja CAPITAL-a da li je MUP imao aktivnosti u vezi sa istragom o Draganu Vučetiću od avgusta 2015. kada je podnesena dopuna izvještaja i kakve aktivnosti, te da li je nadležno tužilaštvo, i kada, tražilo ikakve aktivnosti, istrage, provjere ili druge radnje i kakve od MUP-a u vezi sa ovim predmetom i ako jeste, sta je rezultat tih radnji?

Ranije su u MUP-u rekli da su potjernicu za Vučetićem raspisali u oktobru 2014. godine, prije nego je u junu 2015. godine Specijalnom tužilaštvu RS podnijet izvještaj protiv njega.

Inače, u izvještaju MUP-a iz 2015. godine, Vučetić se tereti da je čineći krivična djela od 9. oktobra 2012. do 24. marta 2014. godine omogućio sticanje protivpravne imovinske koristi firmi “Nikola Tesla GMBH” Keln od 500.175 KM, koju je otvorio preko preduzeća „Nikola Tesla“ Banjaluka.

Vučetić je protivpravnu imovinsku korist stekao tako što je po projektu “Elektromobil” izvršio isporuku robe i usluga preduzeću “Nikola Tesla GMBH” Keln, a istovremeno preduzeće “Nikola Tesla” Banjaluka opteretio izdajući mjenice u njihovo ime i na njihov teret kao garanciju da će preduzeće iz Kelna ispuniti preuzete obaveze.

Na taj način uzrokovao je štetu banjalučkom preduzeću, a firmi „Nikola Tesla“ Keln omogućio imovinsku korist od 500.000 KM.

Dragan Vučetić je bio odgovorno lice i u firmi „Nikola Tesla“ u Banjaluci i u “Nikola Tesla GMBH” u Kelnu, a iz dopune izvještaja je vidljivo da je vršio nezakonite transakcije između tih preduzeća i svoje privatne firme „prof. Vučetić GMBH“ u Njemačkoj.

Inače, Vučetić se još 2010. godine odrekao državljanstva BiH i uzeo njemačko državljanstvo, a dvije godine nakon toga Vlada RS ga je postavila za direktora preduzeća „Nikola Tesla“.

Garancije Vlade RS

Na prijedlog Vlade RS, Narodna skupština RS je po hitnom postupku u aprilu 2013. godine dala bezuslovne garancije RS za kreditno zaduženje preduzeća „Nikola Tesla“ kod banaka za 12 miliona KM, što je tada naišlo na oštre kritike javnosti jer je Vučetić već imao vrlo lošu poslovnu reputaciju i iza sebe nekoliko propalih vlastitih firmi.

U Ministarstvu finasija RS su naveli da je Vlada RS dala saglasnost koja se odnosi na garanciju za kreditno zaduženje „Nikola Tesla“ kod poslovnih banaka u iznosu do 12 miliona KM.

„Garancija Vlade RS za kreditno zaduženje JP „Nikola Tesla“ je izdata u toku 2013. godine u iznosu od 5.000.000 KM. Ugovorom o kreditu zaključenim između „Banke Srpske“ i preduzeća „Nikola Tesla“ utvrđeni su sljedeći uslovi otplate: rok otplate 120 mjeseci, uključujući grejs period od 12 mjeseci, uz kamatnu stopu od 4,6%. Garancija je aktivirana u toku 2014. godine, a dug po osnovu iste je uključen u unutrašnji dug Republike Srpske“, naveli su u Ministarstvu finasija RS.

Glavna služba za reviziju javnog sektora RS ustanovila je prilikom revizije Konsolidovanog finasijskog izvještaja za korisnike budžeta RS za 2016. godinu, da je garancija na pet miliona KM aktivirana zbog nemogućnosti preduzeća „Nikola Tesla“ da izmiruje obaveze prema IRB-u po navedenom kreditu.

„Iz budžeta Republike po navedenoj garanciji plaćeno ukupno 1.439.011 KM i to u 2014. godini 121.415 KM, u 2015. godni 638.079 KM i u 2016. godini 679.517 KM. Sporna potraživanja na dan 31.12.2016. su prenesena na „Biteks“ Bileća“, naveli su revizori.

Preduzeće „Nikola Tesla“ od početka osnivanja pratile su afere, a nakon ovih dešavanja zapalo je u finansijske probleme, radnici su štrajkovali, a 2016. godine je promijenilo i naziv u „Biteks“.

(BN/Capital)

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

Marko

15.08.2018 15:14

Samo sto mislim da nije on savjetnik bio Dodiku,vec Dodik njemu!!!!

ODGOVORITE
Name

duduk

15.08.2018 15:27

Evo ga na Fruškoj Gori u Dodikovoj vili, vodi mu plantaže jabuka.

Name

Re

15.08.2018 15:30

ko je kom bio sta nebitno je,bitno je gdje su nestali silni milioni i kako su se utalili.

Name

Aa

15.08.2018 18:23

Specijalno tuzilastvo tj sadasnje posebno odjeljenje je rak ovog drustva i ove zemlje.

Name

zoran

15.08.2018 15:18

Mile okupio si samo krminalce i olos oko sebe i zato ces ti platiti najveci racun.

ODGOVORITE
Name

Kako

15.08.2018 15:19

Potjernica za savjetnikom presjednika RS.drzavljaninom Njemacke. Slobodno radio u RS zajedno sa Dodikom i tek kad je otisao u Njemacku da se tamo nikada ne vrati raspise se potjernica. Raspisite potjernicu za presjednikom i obavezno ga nemojte traziti u Banja luci ili Laktasima jer on tu nikada nije bio.

ODGOVORITE
Name

re

15.08.2018 18:57

Svakako da je Njemačka i najozbiljnija i ekonomski najjača Evropska zemlja. To što Njemačko pravosuđe navodno ne reaguje može značiti da oni takav ozbiljan zahtjev nisu ni dobili, a možda i to da tužilaštvo RS smatraju regionalnim, a ne državnim? Ko bi ga znao. Mislim da je zahtjev trebalo uputiti preko nadležnog ministarstva savjeta ministara BiH, jer se radi o međunarodnoj zavjeri "pranje novca" ili šta već? A možda odlazećoj garnituri nikako nebi odgovaralo da se gospodin nedao bog pojavi kao "svjedok pokajnik" gdje bi se svakako razotkrilo ko je koga kako savjetovao? U pravu je Vukota kad kaže da mu neće trebati nikako više od 4 savjetnika što će (vide i u snsd-u) stvoriti uslove da se u nešto pametnije taj novac za plate od - 13 savjetnika preusmjeri.

Name

Trebinjac

15.08.2018 15:24

Nadam se da ce pasti u rule tuzilastva.Kod tuzioca Zivane Bajic.

ODGOVORITE
Name

Svi su mafija

15.08.2018 15:28

Prije ce u Njemackoj uhapsiti nekog sa spiska od 22.000 ljudi vezanih za desavanja oko Srebrenice, nego ovo kriminalca, kojeg stite isti u vrhu vlasti RS i koji su sa njim podijelili ukradene narodne pare. Dok se vlast ne promijeni od hapsenja i istrage nema nista, jer bi mogle stradati domace krupne ribe.

ODGOVORITE
Name

Poznavalac prilika

15.08.2018 15:46

Zato su ga i stavili za direktora što se odrekao BiH državljanstva i što je provjereni kadar za te poslove (savjetnik), a i ne može doći do izručenja, a sve su se satrali da ga pronađu. Poslije se naravno kao i svi drugi rastalio sa šefom i co. Odma čim je počela ta operacija vidjelo se iz aviona da je taze prevara i to kao iz AlanForda (naročito proizvodnja elektromobila). Svaka nova vlast treba da organizuje da institucije rade (sudstvo, tužilaštvo) dvokratno jer mislim da sad na svijetu nema zemlje sa ovolikim kriminalom i bezakonjem. Bože sačuvaj gde ovo vodi, šta smo dočekali da su nam se ološ i ljakase uvalili u sve pore društva.

ODGOVORITE
Name

re

15.08.2018 18:15

Ko kaze da se ne moze izrucit Njemacki drzavljanin ? Treba uputit zahtjev i prilozit dokaze pa cemo vidjet je li mu bolje da mu sude nijemci ili ce trazit sam da ga izruce u BiH.

Name

nikson

15.08.2018 15:49

Republičko tužilaštvo pokušava ovih navodnim radnjama da pošalje poruku budućim pobjednicima da je spremno na saradnju ali da ih se ne dira, jer nije dobro imati entitesku vlast protiv sebe u uslovima gdje je nova vlast locirala osnovni problem u pravosudju i tako došla na vlast.

ODGOVORITE
Name

Nevenka

15.08.2018 16:25

Kakva lijepa faca, umiljata....

ODGOVORITE
Name

OVAKO JE NEKAD PISALA "DANAŠNJA REŽIMSKA" TELEVIIJA (ATV, 31. 10. 2013)

15.08.2018 16:51

Kako je “počela” proizvodnja električnih automobila u RS? PRENOSIMO ORGINAL TEKST, s naznakom da je autor ubacio svoje opaske! U Fabrici „Jakše“ u Aleksandrovcu kod Laktaša je prezentovan elektromobil čije se komponente, u vrijednosti od 10.000 evra po automobilu, proizvode u Republici Srpskoj. Vozi na struju i ne zagađuje okolinu. Ministri su ga pohvalili, a Nijemci kupili. Bolja preporuka mu ne treba. Prvi automobil na struju proizveden je i u Srpskoj, a isprobaće ga njemačke pošte. Konačni ugovor trebalo bi da bude potpisan u junu sledeće godine. (OD NAVEDENOG "UJO VUK MAGARCA") Na prezentaciji prvog elektromobila okupili su se i poznati. Neki od njih su se sami uvjerili u sigurnost tog četvorotočkaša. Srpski stručnjaci su smislili kako bi mogao da izgleda i elektro – taksi, ali će se na to vozilo još sačekati. ČEKAĆE SE JOŠ.....:JOŠ.......JOŠ Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Jasmin Komić istakao je da Vlada Srpske podržava aktivnosti preduzeća „Nikola Tesla“, koje je nosilac projekta „elektromobil“.. I VLADU NA ČELU SA KOMIĆEM POZVATI U NOVOFORMIRANO NEKORUMPIRANO I NE DODIKOVO TUŽILAŠTVO NA ISPITIVANJE I HITNO POKRETANJE BAR ISTRAGE DOK NISU SIŠLI SA VLASTI. „Realizacijom ovog projekta pokazali smo da imamo znanje i tehnološka rješenja za proizvodnju komponenti za elektromobil“, rekao je novinarima Komić, koji je i ministar nauke i tehnologije Srpske. KOJI MINISTAR, ON SAMO ZNA DOBRO PJEVATI ( jako je muziklan) A OD NJEGOV NAUKE MOŽEMO SLOBODNO DATI OCJENU 0 (čista nula). Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željko Kovačević ocijenio je da su kompanije iz Republike Srpske sposobne da realizuju najzahtjevnije tehnološke projekte. KOJI KRIMINALAC NAD KRIMINALCIMA JE TADA DAVAO OVAKVE KOMENTARE. I TADA JE BIO SPREMN DA SE UHAPSI I UPUTI NA ROBIJU. A ON DELA LI DELA - SAMO ZATO ŠTO SVE AMINUJE VELIKI BAJA. Vršilac dužnosti direktora preduzeća „Nikola Tesla“ Dragan Vučetić istakao je da je veoma važno da Republika Srpska razvije sopstvenu proizvodnju, kako bi profitirala na evropskom i svjetskom tržištu, te da elektromobil uspješno koriste njemačke pošte. EVO I OVO JE OBJAVLJENO KAO HIT DANA I SVI SMO TOME APLAUDIRALI. A VIDI SADA ĐAVLA...KO JE TO POTERAO OVOG VUČETIĆA? Njemačka firma ga je zamislila, a domaće ga napravile. Elektromobil je, tvrde domaćini, spreman za put u svijet. Pedeset pet automobila na struju isporučeno je na njemačko tržište. Kako su nam potvrdili u preduzeću Nikola Tesla, i srpsko tržište je zainteresovano za ovu vrstu vozila. PITAJMO SAMO VELIKOG BAJU I BISU U BJELIM ČIZMICAMA GDJE JE TIH 55 automobil, ZAISTA BI MORALI I ONI U NOVOFORMIRANO TUŽILAŠTVO NA ISPITIVANJE. TAKO VAM JE NARODE PISAL AT U 2013.go, A DANAS NE SMIJE NI DA ZUCNE O ONOM ŠTO JE OBJAVILA - POZIVAMO UVAŽENU DODIKOVU ATV DA SVE ŠTO JE NAVEDENO DEMANTUJE!

ODGOVORITE
Name

Veteran

15.08.2018 17:22

Tu ATV sam gledao ali sam skoro izbrisao kanal na daljincu, gori su dva puta od RTRS..uzas.

Name

Re

15.08.2018 17:24

Bljak..

Name

Joke

15.08.2018 17:17

Ovaj Tesla je Digo milion i nesto i magla zauvjek,kum Mile Radisic se barem vratio za kusur od 200.miliona Patriots

ODGOVORITE
Name

Olja

15.08.2018 17:40

Eno ga u Kelnu.

ODGOVORITE
Name

Jovo

15.08.2018 18:46

Ne treba hapsiti ovog kriminalca, vec one koji su dali novac iz IRB-a bez adekvatnog obezbjedjenja kredita.

ODGOVORITE
Name

Biefeld

15.08.2018 20:40

Ovaj pacijent normalno zivi i radi u biefeldu ( njemacka ), nije ga tesko naci. samo nema ko da ga trazi. U kelnu je bilo registrovano samo postansko sanduce za postu na ime nikola tesla gmbh- licno provjerio.

ODGOVORITE
Name

Kum

15.08.2018 21:41

Ako bude kako treba i to ce i biti da opozicija pobjedi za izbore biti ce svima na pocetku gore ali za poslije bolje i biti ce zaustavljen trend odlaska u EU. 100 % sam siguran.

ODGOVORITE