Да ли ће Дејвис куп да се промијени послије 120 година?

Тенис је један од најконзервативнијих спортова, али ни он више не може да се одупре потребама модерног спорта.

Тенис 16.08.2018 | 17:30
Да ли ће Дејвис куп да се промијени послије 120 година?
Тако би после 118 година могао из корена да се промени систем одигравања једног од најстаријих спортских такмичења на свету – Дејвис купа.

Челници светског тениса ће окупити у четвртак на Флориди где ће гласати о предложеним променама у овом такмичењу које је први пут одржано 1990. када су САД победиле Велику Британију у Бостону.

Председник Међународне тениске федерације (ИТФ) Дејвид Хагерти је у фебруару изнео план новог такмичења које би уз подршку инвестиционе групе на челу са фудбалером Ђераром Пикеом имало буџет од три милијарде долара за наредних 25 година.

Нови Дејвис куп би постало право "Светско првенство" у тенису, или како многи воле да кажу пети Гренд слем. Најбољи тенисери света међу којима су Новак Ђоковић, Рафаел Надал и Роџер Федерер већ годинама позивају на промену система у ДК.

Према Хагертијевом плану, од 2020. би 24 екипе у фебруару играле мечеве код куће и на страни на три победе по садашњем формату, а победници тих дуела би се пласирали на завршни турнир.

У финалу ће већ бити полуфиналисти Дејвис купа из претходне године и две екипе које буду добиле "посебну позивницу". Тих 18 репрезентација би током једне недеље сваког новембра учествовало на Дејвис куп финалу на неутралном терену у некој европској земљи.

Селекције би биле подељене у шест група по три тима. Победници сваке групе и две најбоље другопласиране екипе би се пласирале у нокаут фазу.

За разлику од актуелних ДК мечева, који се састоје од четири појединачна и једног дубл меча, у новом систему би имали само два сингла и један дубл дуел.

Већина челника тениских федерација сматра да би нови систем створио једно од најјачих такмичења, а повећан наградни фонд би омогућило Дејвис купу да стварањем посебног термина у календару привуче најбоље играче, који тренутно често пропуштају ДК мечеве док њихови тимови не стигну у завршницу.

Овај систем Дејвис купа подржали су челници три од четири Гренд слем турнира – Вимблдона, УС Опена и Ролан Гароса. Има, наравно, и супротстављених мишљења, какво је оно потпредседника Тениског савеза Немачке Дирка Хордорфа.

"То ће убити Дејвис куп. Не можете направити такмичење које је мање-више егзибиционо. Не можете очекивати да дођу тенисери после Мастерса у новембру. Сви знамо колико играча због повреда не може да игра на мастерсима, па ново такмичења нема смисла. ДК је драгуљ ИТФ, а ако желите да га промените морате имати јасан концепт и јасан уговор, а чак ни чланови Одбора, регионалне федерације и велике тениске нације постављају питања на која не добијају одговор", рекао је Хордорф.

За промену система Дејвис купа потребне су две трећине гласова 147 чланица ИТФ федерације. Укупно је у "игри" 460 гласова.

Пет земаља има по 12 гласова, четири домаћина Гренд слемова плус Немачка. По девет гласова има 14 земаља међу којима су Аргентина, Италија, Шпанија, Канада и Русија, седам има по седам, а међу њима су Србија и Хрваткка, 14 земаља има пет, 25 поседује три, а 82 земље има по један глас.

Рачуница каже да је председнику ИТФ Хагертију потребно око 300 гласова да би његов предлог био одобрен.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар