Da li će Dejvis kup da se promijeni poslije 120 godina?

Tenis je jedan od najkonzervativnijih sportova, ali ni on više ne može da se odupre potrebama modernog sporta.

Tenis 16.08.2018 | 17:30
Da li će Dejvis kup da se promijeni poslije 120 godina?
Tako bi posle 118 godina mogao iz korena da se promeni sistem odigravanja jednog od najstarijih sportskih takmičenja na svetu – Dejvis kupa.

Čelnici svetskog tenisa će okupiti u četvrtak na Floridi gde će glasati o predloženim promenama u ovom takmičenju koje je prvi put održano 1990. kada su SAD pobedile Veliku Britaniju u Bostonu.

Predsednik Međunarodne teniske federacije (ITF) Dejvid Hagerti je u februaru izneo plan novog takmičenja koje bi uz podršku investicione grupe na čelu sa fudbalerom Đerarom Pikeom imalo budžet od tri milijarde dolara za narednih 25 godina.

Novi Dejvis kup bi postalo pravo "Svetsko prvenstvo" u tenisu, ili kako mnogi vole da kažu peti Grend slem. Najbolji teniseri sveta među kojima su Novak Đoković, Rafael Nadal i Rodžer Federer već godinama pozivaju na promenu sistema u DK.

Prema Hagertijevom planu, od 2020. bi 24 ekipe u februaru igrale mečeve kod kuće i na strani na tri pobede po sadašnjem formatu, a pobednici tih duela bi se plasirali na završni turnir.

U finalu će već biti polufinalisti Dejvis kupa iz prethodne godine i dve ekipe koje budu dobile "posebnu pozivnicu". Tih 18 reprezentacija bi tokom jedne nedelje svakog novembra učestvovalo na Dejvis kup finalu na neutralnom terenu u nekoj evropskoj zemlji.

Selekcije bi bile podeljene u šest grupa po tri tima. Pobednici svake grupe i dve najbolje drugoplasirane ekipe bi se plasirale u nokaut fazu.

Za razliku od aktuelnih DK mečeva, koji se sastoje od četiri pojedinačna i jednog dubl meča, u novom sistemu bi imali samo dva singla i jedan dubl duel.

Većina čelnika teniskih federacija smatra da bi novi sistem stvorio jedno od najjačih takmičenja, a povećan nagradni fond bi omogućilo Dejvis kupu da stvaranjem posebnog termina u kalendaru privuče najbolje igrače, koji trenutno često propuštaju DK mečeve dok njihovi timovi ne stignu u završnicu.

Ovaj sistem Dejvis kupa podržali su čelnici tri od četiri Grend slem turnira – Vimbldona, US Opena i Rolan Garosa. Ima, naravno, i suprotstavljenih mišljenja, kakvo je ono potpredsednika Teniskog saveza Nemačke Dirka Hordorfa.

"To će ubiti Dejvis kup. Ne možete napraviti takmičenje koje je manje-više egzibiciono. Ne možete očekivati da dođu teniseri posle Mastersa u novembru. Svi znamo koliko igrača zbog povreda ne može da igra na mastersima, pa novo takmičenja nema smisla. DK je dragulj ITF, a ako želite da ga promenite morate imati jasan koncept i jasan ugovor, a čak ni članovi Odbora, regionalne federacije i velike teniske nacije postavljaju pitanja na koja ne dobijaju odgovor", rekao je Hordorf.

Za promenu sistema Dejvis kupa potrebne su dve trećine glasova 147 članica ITF federacije. Ukupno je u "igri" 460 glasova.

Pet zemalja ima po 12 glasova, četiri domaćina Grend slemova plus Nemačka. Po devet glasova ima 14 zemalja među kojima su Argentina, Italija, Španija, Kanada i Rusija, sedam ima po sedam, a među njima su Srbija i Hrvatkka, 14 zemalja ima pet, 25 poseduje tri, a 82 zemlje ima po jedan glas.

Računica kaže da je predsedniku ITF Hagertiju potrebno oko 300 glasova da bi njegov predlog bio odobren.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar