Полицијски фићо буди успомене

Успомене на чувену југословенску милицију оживјеле су на улицама Бањалуке којима патролира плаво-бијели "фићо".

Република Српска 15.08.2018 | 14:11
Полицијски фићо буди успомене
"Фићо" је произведен 1984. године, а на сату је тренутно 88.000 пређених километара. Сви дијелови у њему су оригинални, док је спољашњи изглед претрпио мале измјене.

Нови имиџ оригиналној верзији легендарног аутомобила крагујевачке "Заставе" удахнуо је Радован Шибанић, који за "фићиним" воланом поносно крстари од Вардара до Триглава.

"Аутомобил је код мене неколико година, а ова верзија је завршена прије три-четири мјесеца и потом је регистрован. Био сам у многим градовима широм БиХ, Србије и Хрватске. Идем гдје год стигнем и дружим се са љубитељима старих аутомобила", наводи Шибанић.

Гдје год да се појави, "фићо" изазива велику пажњу, посебно међу старијим генерацијама у којима "милиција" буди носталгију. Неријетко се поред овог олдтајмера фотографишу и полицајци.

"На аутомобилу не пише `полиција`, већ `милиција` тако да са саобраћајцима нема проблема. Осим на сусретима олдтајмера, не смијемо да користимо свјетлосне уређаје и сирене, а овај натпис је дозвољен. Нисам имао ни најмањи проблем са полицијом. Напротив, и код њих је изазвао симпатије", истиче Шибанић.

Пред "фићом" је почасни круг бившом Југославијом, а послије завршетка сезоне кренуће ка Њемачкој.

Циљ је у Дортмунду, гдје ће га преузети Радованов пријатељ, који је захтијевао да за његову колекцију олдтајмера буде урађен и милицијски "фићо".

(Срна) 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Некад

15.08.2018 13:01

Од овог фице нико није могао да побјегне а сад ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре некад

15.08.2018 13:45

Није било потребе да се бјези!

Name

Ја узбуђења?...

15.08.2018 14:11

Могу мислити да су се узбудили ови новокомпоновани богаташи и госпоје им, кад су видјели фића. Већина сад вози џипове са црним стаклима, бијесна аута од преко 100.000 КМ, а онда су имали бицикл, а можда и не?.. Фићи се радују они који су онда солидно живјели, били домаћини и своје газде, а тај друштвени ниво је сад сиромашан, испод нивоа и "фиће". Радујемо се кад видимо фића, јер нас подсјети на боља, човјечнија, моралнија, надасве праведнија времена, кад је већински "човјек био човјек".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалука некад била град

15.08.2018 16:23

Ови сто сад возе затамњене дзипове у доба фице су цували овце по Дрвару,Гламоцу....копали кромпир по Лијевцу....

Name

Зил

15.08.2018 14:26

Ово возило и они у њему су били јако постовани некад. А јуце у Теслицу неке пијане битанге налупасе полицајца. Нисмо ми пројектовани за демократију, овај убоги народ функционисе само у тоталитарној аутократији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

16.08.2018 05:17

Све је било исто као и сад ко је био комуњара све је могао ко није ајмо голи оток.комуњаре су имале своја одмаралиста на мору све бесплатно.а ако се неко побуни добије по ледјима и ста је онда било боље

ОДГОВОРИТЕ