Policijski fićo budi uspomene

Uspomene na čuvenu jugoslovensku miliciju oživjele su na ulicama Banjaluke kojima patrolira plavo-bijeli "fićo".

Republika Srpska 15.08.2018 | 14:11
Policijski fićo budi uspomene
"Fićo" je proizveden 1984. godine, a na satu je trenutno 88.000 pređenih kilometara. Svi dijelovi u njemu su originalni, dok je spoljašnji izgled pretrpio male izmjene.

Novi imidž originalnoj verziji legendarnog automobila kragujevačke "Zastave" udahnuo je Radovan Šibanić, koji za "fićinim" volanom ponosno krstari od Vardara do Triglava.

"Automobil je kod mene nekoliko godina, a ova verzija je završena prije tri-četiri mjeseca i potom je registrovan. Bio sam u mnogim gradovima širom BiH, Srbije i Hrvatske. Idem gdje god stignem i družim se sa ljubiteljima starih automobila", navodi Šibanić.

Gdje god da se pojavi, "fićo" izaziva veliku pažnju, posebno među starijim generacijama u kojima "milicija" budi nostalgiju. Nerijetko se pored ovog oldtajmera fotografišu i policajci.

"Na automobilu ne piše `policija`, već `milicija` tako da sa saobraćajcima nema problema. Osim na susretima oldtajmera, ne smijemo da koristimo svjetlosne uređaje i sirene, a ovaj natpis je dozvoljen. Nisam imao ni najmanji problem sa policijom. Naprotiv, i kod njih je izazvao simpatije", ističe Šibanić.

Pred "fićom" je počasni krug bivšom Jugoslavijom, a poslije završetka sezone krenuće ka Njemačkoj.

Cilj je u Dortmundu, gdje će ga preuzeti Radovanov prijatelj, koji je zahtijevao da za njegovu kolekciju oldtajmera bude urađen i milicijski "fićo".

(Srna) 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Nekad

15.08.2018 15:01

Od ovog fice niko nije mogao da pobjegne a sad ?

ODGOVORITE
Name

Re nekad

15.08.2018 15:45

Nije bilo potrebe da se bjezi!

Name

Ja uzbuđenja?...

15.08.2018 16:11

Mogu misliti da su se uzbudili ovi novokomponovani bogataši i gospoje im, kad su vidjeli fića. Većina sad vozi džipove sa crnim staklima, bijesna auta od preko 100.000 KM, a onda su imali bicikl, a možda i ne?.. Fići se raduju oni koji su onda solidno živjeli, bili domaćini i svoje gazde, a taj društveni nivo je sad siromašan, ispod nivoa i "fiće". Radujemo se kad vidimo fića, jer nas podsjeti na bolja, čovječnija, moralnija, nadasve pravednija vremena, kad je većinski "čovjek bio čovjek".

ODGOVORITE
Name

Banjaluka nekad bila grad

15.08.2018 18:23

Ovi sto sad voze zatamnjene dzipove u doba fice su cuvali ovce po Drvaru,Glamocu....kopali krompir po Lijevcu....

Name

Zil

15.08.2018 16:26

Ovo vozilo i oni u njemu su bili jako postovani nekad. A juce u Teslicu neke pijane bitange nalupase policajca. Nismo mi projektovani za demokratiju, ovaj ubogi narod funkcionise samo u totalitarnoj autokratiji.

ODGOVORITE
Name

Srbin

16.08.2018 07:17

Sve je bilo isto kao i sad ko je bio komunjara sve je mogao ko nije ajmo goli otok.komunjare su imale svoja odmaralista na moru sve besplatno.a ako se neko pobuni dobije po ledjima i sta je onda bilo bolje

ODGOVORITE