Број мртвих порастао на 42

Број погинулих у урушавању вијадукта у Ђенови порастао је на 42, а потрага за жртвама и даље траје, рекао је у сриједу главни градски тужилац.  

Свијет 15.08.2018 | 12:45
Број мртвих порастао на 42
"У овом тренутку знамо за 42 погинулих, укључујући троје малољетника", рекао је тужилац Францесцо Цоззи за РАИ, додајући да су то привремени подаци.

Министар унутрашњих послова Маттео Салвини рекао је раније да је међу жртвама троје дјеце у доби од 8, 12 и 13 година.

Вијадукт се урушио у уторак током невремена. Готово 240 ватрогасаца претраживало је цијелу ноћ рушевине уз помоћ паса трагача не би ли пронашли преживјеле.

Неких 30 до 35 аутомобила и три камиона пало је с висине од 45 метара када се вијадукт Моранди, који мјештани зову Бруклински мост, урушио. Вијадукт се налази изнад ријеке, жељезничке пруге и два складишта.

Био је кључан саобраћајни правац у граду повезујући путеве који иду према Француској и Милану.

"Људи који живе у Ђенови возе се преко тог вијадукта неколико пута на дан", рекао је замјеник министра за инфраструктуру и саобраћаја Едоардо Риxи, који је поријеклом из Ђенове.

Премијер Гиусеппе Цонте, који је у уторак прекинуо љетовање како би посјетио мјесто несреће, написао је на Фацебооку да је доживио "најдужи и најтежи дан као премијер".

Обећао је да ће се провести провјера стања талијанске путне инфраструктуре како се оваква трагедија не би поновила.

Министар инфраструктуре и саобраћаја Данило Тонинелли окривио је за несрећу приватну фирму за ауто-путеве "Аутостраде пер л'Италиа" и позвао њену управу да одмах поднесе оставку.

С друге стране, Салвини је напоменуо да европска правила о прорачунској дисциплини спречава Италији улагања у побољшање инфраструктуре.

"Увијек морате тражити допуштење за трошење новца", рекао је.

"Аутостраде пер л'Италиа" у уторак је објавио да је вијадукт Моранди, саграђен 1960-их, био под сталним надзором и да су управо у току били радови на јачању његових темеља.

Прије двије године, професор грађевинарства на Универзитету у Ђенови Антонио Бренцицх оцијенио је да је мост "грађевински неуспјех" с "јако високим трошковима одржавања".

(Агенције) 

Коментари / 0

Оставите коментар