Broj mrtvih porastao na 42

Broj poginulih u urušavanju vijadukta u Đenovi porastao je na 42, a potraga za žrtvama i dalje traje, rekao je u srijedu glavni gradski tužilac.  

Svijet 15.08.2018 | 12:45
Broj mrtvih porastao na 42
"U ovom trenutku znamo za 42 poginulih, uključujući troje maloljetnika", rekao je tužilac Francesco Cozzi za RAI, dodajući da su to privremeni podaci.

Ministar unutrašnjih poslova Matteo Salvini rekao je ranije da je među žrtvama troje djece u dobi od 8, 12 i 13 godina.

Vijadukt se urušio u utorak tokom nevremena. Gotovo 240 vatrogasaca pretraživalo je cijelu noć ruševine uz pomoć pasa tragača ne bi li pronašli preživjele.

Nekih 30 do 35 automobila i tri kamiona palo je s visine od 45 metara kada se vijadukt Morandi, koji mještani zovu Bruklinski most, urušio. Vijadukt se nalazi iznad rijeke, željezničke pruge i dva skladišta.

Bio je ključan saobraćajni pravac u gradu povezujući puteve koji idu prema Francuskoj i Milanu.

"Ljudi koji žive u Đenovi voze se preko tog vijadukta nekoliko puta na dan", rekao je zamjenik ministra za infrastrukturu i saobraćaja Edoardo Rixi, koji je porijeklom iz Đenove.

Premijer Giuseppe Conte, koji je u utorak prekinuo ljetovanje kako bi posjetio mjesto nesreće, napisao je na Facebooku da je doživio "najduži i najteži dan kao premijer".

Obećao je da će se provesti provjera stanja talijanske putne infrastrukture kako se ovakva tragedija ne bi ponovila.

Ministar infrastrukture i saobraćaja Danilo Toninelli okrivio je za nesreću privatnu firmu za auto-puteve "Autostrade per l'Italia" i pozvao njenu upravu da odmah podnese ostavku.

S druge strane, Salvini je napomenuo da evropska pravila o proračunskoj disciplini sprečava Italiji ulaganja u poboljšanje infrastrukture.

"Uvijek morate tražiti dopuštenje za trošenje novca", rekao je.

"Autostrade per l'Italia" u utorak je objavio da je vijadukt Morandi, sagrađen 1960-ih, bio pod stalnim nadzorom i da su upravo u toku bili radovi na jačanju njegovih temelja.

Prije dvije godine, profesor građevinarstva na Univerzitetu u Đenovi Antonio Brencich ocijenio je da je most "građevinski neuspjeh" s "jako visokim troškovima održavanja".

(Agencije) 

Komentari / 0

Ostavite komentar