Меркелова даје пуну подршку БиХ

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић оцијенио је веома значајном јучерашњу посјету Берлину, гдје је са канцеларком Ангелом Меркел разговарао о евроатлантским интеграцијама, економској сарадњи, стабилности западног Балкана и другим темама.

Република Српска 14.08.2018 | 16:25
Меркелова даје пуну подршку БиХ
Он је данас на конференцији у Сарајеву рекао да је Њемачка, а посебно канцеларка Меркел, један од најважнијих фактора за обновљени европски приступ западном Балкану, а посебно БиХ.

– У том смислу треба посебно подвући да без личног ангажмана Меркелове и без покретања њемачко-британске иницијативе не би било могуће провести процес европских интеграција у БиХ – рекао је он.

Предсједавајући Савјета министара истакао је и да су та два процеса омогућили БиХ да послије дугог периода потпуне блокаде и застоја на европском и НАТО путу обнови европску енергију.

– То нам је помогло да снажно убрзамо процес европских интеграција, а да кроз Берлински процес и добијање пројеката, поготово из области транспортне инфраструктуре, створимо врло озбиљне претпоставке за економски раст и развој, не само БиХ, него и комплетног западног Балкана – појаснио је Звиздић.

Он појашњава да је Меркелова изнијела очекивања да БиХ у овом мандату Европске комисије може достићи кључни циљ које су и Савјет министара и друге институције ставиле у приоритет свог дјеловања, а то је да се добије кандидатски статус.

– За то треба да завршимо одговоре на додатна питања. Мислим да ћемо то успјешно и завршити – поручио је Звиздић, преносе агенције.

Поновио је јучерашње ријечи канцеларке Меркел да постоје добри услови да процес активације МАП-а буде завршен до краја ове године.

– Активација МАП-а, као сљедећи корак ка НАТО интеграцијама и добијање кандидатског статуса би биле двије најважније суштинске поруке за БиХ – наглашава Звиздић. Он је истакао да је и са њемачком канцеларком разговарао о питањима безбједности у БиХ.

– Констатовали смо да је БиХ само транзитна земља на мигрантској рути, јер они желе да иду у земље западне Европе. Мигранти у БиХ улазе из земаља ЕУ, и у том смислу имамо јасна и чврста обећања да ће ЕУ и даље наставити помагати БиХ у рјешавању питања повећаног броја миграната – навео је Звиздић и позвао све да се ово питање одвоји од дневнополитичких препуцавања и предизборне кампање.

Озбиљан приступ

Први човек Савјета министара Денис Звиздић увјерава да су се министри веома посветили проблему мигрантске кризе у БиХ и да ће у сарадњи са другим ентитетским институцијама врло успјешно ријешити питање повећаног броја илегалних миграната.

Он је истакао да је Предсједништво БиХ прије два дана одобрило ИПА средства везано за мигрантску кризу.

– Ради се о шест милиона евра, који ће бити усмјерени за даље опремање и јачање капацитета Граничне полиције и опремање дефинисаних мигрантских центара у којима ће бити смјештени мигранти који долазе у БиХ – рекао је Звиздић.



(БН ТВ/Српскаинфо)

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Горан

14.08.2018 15:06

Јеб.ш државу која треба да постоји јер је неко други хоће. Срби је неће, Хрвати је неће, који ће мој уопште кад је неће два, од три,народа .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Горан

14.08.2018 15:25

Ј.бес људе који неце властиту дрзаву.И за њих и за дрзаву би било боље да ти који је неце иду тамо кога они хоце.

Name

дзоо

14.08.2018 15:32

Ко неце има избор исток или запад у опанке па пут под ноге.Ја неби мењао своје за 5 ари земље у Србији.Ви сто неволите Босну ајде ок али како неволите своје двористе.Ми јос нисмо свесни да РС никад неце изаци из Босне.

Name

:)

14.08.2018 15:40

самих Бошњака има преко 50% у тој држави, ако томе додамо и оне Србе и Хрвате који БиХ сматрају својом домовином, та цифра износи преко 60 % грађана ;) па ти сад сконтај шта ко жели у БиХ!

Name

Ре Горане

14.08.2018 16:00

Горане глупане увијек је мозес покусат раздвојит ко 92

Name

ре дзоо

14.08.2018 16:18

Само полако сви цете ви у ципеле па вани са васом политиком.Само гласајте за националне странке.

Name

сарајлија

14.08.2018 16:24

Горане,разгули ако ти се не свиђа.

Name

Реално

14.08.2018 16:34

Ко не воли БиХ нек одма крене у дрзаву коју воли то знаци руке у дзепове па купите карте у једном смјеру .

Name

не контам

14.08.2018 17:28

Не контам људе који лају по земљи гдје су рођени исти, њихова дјеца, дједови, прадједови итд. То ти је исто као да сваки дан пљујеш по матери која те је родила.... сиромаси прави.

Name

ре Горан

14.08.2018 21:55

и ја Горане знам много људи који живе у Републици Српској, а неће је и не воле па хајде да свака општина и мјесна заједница се изјашњава хоће ли негдје или неће

Name

Ре Сарајлија

14.08.2018 21:55

А нецемо разгулити разваљивацемо. Полако И систематски. А и направљена је гурањем апарских пара по дзеповима западних хохстоплера.

Name

Франкфурт

15.08.2018 02:40

Кад саберес вас који нецете дрзаву БиХ Србе и Хрвате опет је висе нас који хоцемо БиХ. Закљуцак је УЗМИ ИЛИ ОСТАВИ....ИДИ ИЛИ ОСТАНИ.

Name

ре горане

14.08.2018 16:01

Требао си горане јасно јос нагласити да су то срби СНСД-ови и Хрвати ХДЗ-ови који неволе БИХ а зна се и засто због велике пљацке и криминала па се боје одговарати за таква криминална дјела и одузимање те опљцкане имовине. они знају ако додје а мора једанпут доци правна дрзава да то немогу избјеци.Знаци горане да и ти припадас тој гарнитури па да зна велика вецина Срба и хрвата који воле своју домовину БИХ који нису корумпирани и неприпадају тој олигархији у којој си и ти.Доци це правда за све једног дана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

14.08.2018 17:24

Народ не зна ни ко је,ни ста је,ни ста хоце,ни ста зели, а политицари знају ста зеле,и никад им доста.

Name

Без длаке на језику.

14.08.2018 17:18

Горан је у праву . Нико не зели ни ским . Изедбеговиц пљује по свима који нису муслимани па реците застоби неко волио такву БиХ'??? . Кад толико мрзите Србе засто онда зелите са нама да зивите???Ја вас заисте не разумијем ста ви хоцете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ц ц ц ц, ц. ц

14.08.2018 19:00

Ц. Ц, опет помјесао бобе. Припази мало.

Name

огледало

14.08.2018 19:12

Погледај у Милета и слусај како пљује сваки дан, и све це ти само казати. Кад је Баке онако пљувао по неком? Хај наведи? Зато зацепи, ако ти се несвиђа овдје онда воздра.

Name

Зеница

14.08.2018 20:13

Дај нам било какав наслов гдје је ридзобради изјавио несто против православља..Хвала!

Name

Са стране

14.08.2018 17:35

Ма, давали су Амери и Швабе пуну подршку СФРЈ, па би шта би. Нема теби Звиздићу вајде од подршки док се са нама не договориш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

14.08.2018 18:25

Тацно господине .Југославија је била земља а ово је Протекторат који никако не функционисе и ту није никаква тајна. Знаци бољеје да семо се подијелили раније јероцито да ова земља нема будуцност.

Name

Ре

14.08.2018 18:41

Бас це неко вас слусат...