Merkelova daje punu podršku BiH

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić ocijenio je veoma značajnom jučerašnju posjetu Berlinu, gdje je sa kancelarkom Angelom Merkel razgovarao o evroatlantskim integracijama, ekonomskoj saradnji, stabilnosti zapadnog Balkana i drugim temama.

Republika Srpska 14.08.2018 | 16:25
Merkelova daje punu podršku BiH
On je danas na konferenciji u Sarajevu rekao da je Njemačka, a posebno kancelarka Merkel, jedan od najvažnijih faktora za obnovljeni evropski pristup zapadnom Balkanu, a posebno BiH.

– U tom smislu treba posebno podvući da bez ličnog angažmana Merkelove i bez pokretanja njemačko-britanske inicijative ne bi bilo moguće provesti proces evropskih integracija u BiH – rekao je on.

Predsjedavajući Savjeta ministara istakao je i da su ta dva procesa omogućili BiH da poslije dugog perioda potpune blokade i zastoja na evropskom i NATO putu obnovi evropsku energiju.

– To nam je pomoglo da snažno ubrzamo proces evropskih integracija, a da kroz Berlinski proces i dobijanje projekata, pogotovo iz oblasti transportne infrastrukture, stvorimo vrlo ozbiljne pretpostavke za ekonomski rast i razvoj, ne samo BiH, nego i kompletnog zapadnog Balkana – pojasnio je Zvizdić.

On pojašnjava da je Merkelova iznijela očekivanja da BiH u ovom mandatu Evropske komisije može dostići ključni cilj koje su i Savjet ministara i druge institucije stavile u prioritet svog djelovanja, a to je da se dobije kandidatski status.

– Za to treba da završimo odgovore na dodatna pitanja. Mislim da ćemo to uspješno i završiti – poručio je Zvizdić, prenose agencije.

Ponovio je jučerašnje riječi kancelarke Merkel da postoje dobri uslovi da proces aktivacije MAP-a bude završen do kraja ove godine.

– Aktivacija MAP-a, kao sljedeći korak ka NATO integracijama i dobijanje kandidatskog statusa bi bile dvije najvažnije suštinske poruke za BiH – naglašava Zvizdić. On je istakao da je i sa njemačkom kancelarkom razgovarao o pitanjima bezbjednosti u BiH.

– Konstatovali smo da je BiH samo tranzitna zemlja na migrantskoj ruti, jer oni žele da idu u zemlje zapadne Evrope. Migranti u BiH ulaze iz zemalja EU, i u tom smislu imamo jasna i čvrsta obećanja da će EU i dalje nastaviti pomagati BiH u rješavanju pitanja povećanog broja migranata – naveo je Zvizdić i pozvao sve da se ovo pitanje odvoji od dnevnopolitičkih prepucavanja i predizborne kampanje.

Ozbiljan pristup

Prvi čovek Savjeta ministara Denis Zvizdić uvjerava da su se ministri veoma posvetili problemu migrantske krize u BiH i da će u saradnji sa drugim entitetskim institucijama vrlo uspješno riješiti pitanje povećanog broja ilegalnih migranata.

On je istakao da je Predsjedništvo BiH prije dva dana odobrilo IPA sredstva vezano za migrantsku krizu.

– Radi se o šest miliona evra, koji će biti usmjereni za dalje opremanje i jačanje kapaciteta Granične policije i opremanje definisanih migrantskih centara u kojima će biti smješteni migranti koji dolaze u BiH – rekao je Zvizdić.



(BN TV/Srpskainfo)

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

Горан

14.08.2018 15:06

Јеб.ш државу која треба да постоји јер је неко други хоће. Срби је неће, Хрвати је неће, који ће мој уопште кад је неће два, од три,народа .

ODGOVORITE
Name

re Goran

14.08.2018 15:25

J.bes ljude koji nece vlastitu drzavu.I za njih i za drzavu bi bilo bolje da ti koji je nece idu tamo koga oni hoce.

Name

dzoo

14.08.2018 15:32

Ko nece ima izbor istok ili zapad u opanke pa put pod noge.Ja nebi menjao svoje za 5 ari zemlje u Srbiji.Vi sto nevolite Bosnu ajde ok ali kako nevolite svoje dvoriste.Mi jos nismo svesni da RS nikad nece izaci iz Bosne.

Name

:)

14.08.2018 15:40

samih Bošnjaka ima preko 50% u toj državi, ako tome dodamo i one Srbe i Hrvate koji BiH smatraju svojom domovinom, ta cifra iznosi preko 60 % građana ;) pa ti sad skontaj šta ko želi u BiH!

Name

Re Gorane

14.08.2018 16:00

Gorane glupane uvijek je mozes pokusat razdvojit ko 92

Name

re dzoo

14.08.2018 16:18

Samo polako svi cete vi u cipele pa vani sa vasom politikom.Samo glasajte za nacionalne stranke.

Name

sarajlija

14.08.2018 16:24

Gorane,razguli ako ti se ne sviđa.

Name

Realno

14.08.2018 16:34

Ko ne voli BiH nek odma krene u drzavu koju voli to znaci ruke u dzepove pa kupite karte u jednom smjeru .

Name

ne kontam

14.08.2018 17:28

Ne kontam ljude koji laju po zemlji gdje su rođeni isti, njihova djeca, djedovi, pradjedovi itd. To ti je isto kao da svaki dan pljuješ po materi koja te je rodila.... siromasi pravi.

Name

re Goran

14.08.2018 21:55

i ja Gorane znam mnogo ljudi koji žive u Republici Srpskoj, a neće je i ne vole pa hajde da svaka opština i mjesna zajednica se izjašnjava hoće li negdje ili neće

Name

Re Sarajlija

14.08.2018 21:55

A necemo razguliti razvaljivacemo. Polako I sistematski. A i napravljena je guranjem aparskih para po dzepovima zapadnih hohstoplera.

Name

Frankfurt

15.08.2018 02:40

Kad saberes vas koji necete drzavu BiH Srbe i Hrvate opet je vise nas koji hocemo BiH. Zakljucak je UZMI ILI OSTAVI....IDI ILI OSTANI.

Name

re gorane

14.08.2018 16:01

Trebao si gorane jasno jos naglasiti da su to srbi SNSD-ovi i Hrvati HDZ-ovi koji nevole BIH a zna se i zasto zbog velike pljacke i kriminala pa se boje odgovarati za takva kriminalna djela i oduzimanje te opljckane imovine. oni znaju ako dodje a mora jedanput doci pravna drzava da to nemogu izbjeci.Znaci gorane da i ti pripadas toj garnituri pa da zna velika vecina Srba i hrvata koji vole svoju domovinu BIH koji nisu korumpirani i nepripadaju toj oligarhiji u kojoj si i ti.Doci ce pravda za sve jednog dana.

ODGOVORITE
Name

BL

14.08.2018 17:24

Narod ne zna ni ko je,ni sta je,ni sta hoce,ni sta zeli, a politicari znaju sta zele,i nikad im dosta.

Name

Bez dlake na jeziku.

14.08.2018 17:18

Goran je u pravu . Niko ne zeli ni skim . Izedbegovic pljuje po svima koji nisu muslimani pa recite zastobi neko volio takvu BiH'??? . Kad toliko mrzite Srbe zasto onda zelite sa nama da zivite???Ja vas zaiste ne razumijem sta vi hocete.

ODGOVORITE
Name

c c c c, c. c

14.08.2018 19:00

C. C, opet pomjesao bobe. Pripazi malo.

Name

ogledalo

14.08.2018 19:12

Pogledaj u Mileta i slusaj kako pljuje svaki dan, i sve ce ti samo kazati. Kad je Bake onako pljuvao po nekom? Haj navedi? Zato zacepi, ako ti se nesviđa ovdje onda vozdra.

Name

Zenica

14.08.2018 20:13

Daj nam bilo kakav naslov gdje je ridzobradi izjavio nesto protiv pravoslavlja..Hvala!

Name

Sa strane

14.08.2018 17:35

Ma, davali su Ameri i Švabe punu podršku SFRJ, pa bi šta bi. Nema tebi Zvizdiću vajde od podrški dok se sa nama ne dogovoriš.

ODGOVORITE
Name

Istina

14.08.2018 18:25

Tacno gospodine .Jugoslavija je bila zemlja a ovo je Protektorat koji nikako ne funkcionise i tu nije nikakva tajna. Znaci boljeje da semo se podijelili ranije jerocito da ova zemlja nema buducnost.

Name

Re

14.08.2018 18:41

Bas ce neko vas slusat...