Арсенал у рукама Амера - да ли је изгубио душу?!

Први пут од свог оснивања 1886. године, енглески фудбалски клуб Арсенал биће у приватном власништву једног појединца.

Фудбал 15.08.2018 | 23:00
Арсенал у рукама Амера - да ли је изгубио душу?!
То је амерички спортски магнат Стив Кронки који је откупио 30 одсто деоница свог ривала, руског бизнисмена Алишера Усманова.

Са 97 одсто удела у власништву, Кронкијева компанија имаће право да откупи престале мањинске деоничаре Арсенала и заокружи приватизацију клуба.

Поред тога што је власник НФЛ тима Лос Анђелес Ремс, Кронки располаже са чак три професионална тима из Денвера – фудбалским (Колорадо Рапидс), хокејашким (Колорадо Аваланш) и кошаркашким (Денвер Нагетс), за који је прошлог месеца српски кошаркаш Никола Јокић потписао петогодишњи уговор вредан скоро 150 милиона долара. 

Навијачи Арсенала су огорчени, а неки спортски коментатори сматрају да је овом потпуном приватизацијом Арсенал “изгубио душу”. О томе шта Кронкијево власништво значи за Арсенал за Глас Америке говори познати вашингтонским спортским новинар Дејв Џонсон. 

Кронки преузима Арсенал у преломном тренутку за клуб. Менаждер Арсен Венгер у априлу је отишао после 22 године на клупи, а нови тренер Унај Емери има задатак да врати тим на врх, где је конкуренција јача него икада. Арсенал није освојио Премијер лигу 14 година.

Уз то, Арсеналови навијачи су против власника. Главна група саопштила је да је Кронкијево преузимање "ужасан дан за клуб". Деоничари-навијачи кажу да задржавају деонице не због новчане вредности, већ као чувари који мисле на будућност клуба. 

Џонсон, награђивани амерички спортски коментатор, каже за Глас Америке да навијачи Арсенала немају разлога за бригу. 

"Он је власник који је веома посвећен свим својим тимовима, што се види на примеру тимова у Денверу. Власник је фудбалског тима Колорадо Репидс, подигао им је стадион, отворио ТВ мрежу за те тимове што укључује и НБА тим Денвер Нагетс. Укључен је у НФЛ и има дугу биографију власништва над америчким спортским тимовима". 

Кронки зна да неће имати успешан бизнис ако не буде слушао глас навијача, каже Џонсон. 

"Кључно је да људи разумеју да су САД најкомпетитивније од свих спортских тржишта, овде имамо бејзбол, фудбал, кошарку, хокеј. Не можете да успете као власник ако нисте у добрим односима са навијачима, ако немате слуха за своју публику и тржиште".

Кронки одбацује забринутост навијача и каже да верује да ће приватно власништво помоћи да клуб брже оствари своју стратегију и амбиције. 

Власник Арсенала је део ширег тренда, где амерички магнати, од којих неки, што није случај са Кронкијем, признају да "ништа не знају о фудбалу" купују европске клубове. Американци су, власници тимова као што су Манчестер јунајтед, Ливерпул, Рома и Милан. 

Дејв Џонсон подсећа да је приватно власништво уобичајено у САД и да иде у оба смера. 

"У ДЦ-ју смо имали страно власништво. Главни власник нашег фудбалског клуба ДЦ Унитед је из Индонезије и захваљујући том власништву смо коначно добили најсавременији фудбалски стадион у центру главног града". 

На крају, најважнији су резултати тима, подсећа амерички спортски коментатор.

"Мислим да је све ово добра ствар. Да ли ће Стен Кронки бити савршен, ниједан власник није савршен! Ако не освојите титулу нисте савршени, тако то иде и ако не освојите титулу у било којој лиги, навијачи ће рећи - не допада ми се власник. Али погледајте шта је урадио са ранијим тимовима, он троши новац, погледајте шта је урадио у Денверу. Денвер у САД није велико тржиште али је издигао те тимове, а то укључује и фудбалски тим Колорадо Репидс. Можете да се плашите непознатог и то је разумљиво, али треба да схватите да са непознатим могу да дођу и велике могућности у свету у којем живимо". 

Док амерички бизнисмени инвестирају у европске спортске тимове, у САД расте интересовање за фудбал. Џонсон каже да је према новом Галуповом истраживању, за публику између 18 и 44 године, фудбал по популарности одмах после америчког фудбала. 

Арсенал је нову сезону у Премијер лиги почео поразом од браниоца титуле Манчестер ситија са 2:0 на својим Емиратима.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар