Arsenal u rukama Amera - da li je izgubio dušu?!

Prvi put od svog osnivanja 1886. godine, engleski fudbalski klub Arsenal biće u privatnom vlasništvu jednog pojedinca.

Fudbal 15.08.2018 | 23:00
Arsenal u rukama Amera - da li je izgubio dušu?!
To je američki sportski magnat Stiv Kronki koji je otkupio 30 odsto deonica svog rivala, ruskog biznismena Ališera Usmanova.

Sa 97 odsto udela u vlasništvu, Kronkijeva kompanija imaće pravo da otkupi prestale manjinske deoničare Arsenala i zaokruži privatizaciju kluba.

Pored toga što je vlasnik NFL tima Los Anđeles Rems, Kronki raspolaže sa čak tri profesionalna tima iz Denvera – fudbalskim (Kolorado Rapids), hokejaškim (Kolorado Avalanš) i košarkaškim (Denver Nagets), za koji je prošlog meseca srpski košarkaš Nikola Jokić potpisao petogodišnji ugovor vredan skoro 150 miliona dolara. 

Navijači Arsenala su ogorčeni, a neki sportski komentatori smatraju da je ovom potpunom privatizacijom Arsenal “izgubio dušu”. O tome šta Kronkijevo vlasništvo znači za Arsenal za Glas Amerike govori poznati vašingtonskim sportskim novinar Dejv Džonson. 

Kronki preuzima Arsenal u prelomnom trenutku za klub. Menažder Arsen Venger u aprilu je otišao posle 22 godine na klupi, a novi trener Unaj Emeri ima zadatak da vrati tim na vrh, gde je konkurencija jača nego ikada. Arsenal nije osvojio Premijer ligu 14 godina.

Uz to, Arsenalovi navijači su protiv vlasnika. Glavna grupa saopštila je da je Kronkijevo preuzimanje "užasan dan za klub". Deoničari-navijači kažu da zadržavaju deonice ne zbog novčane vrednosti, već kao čuvari koji misle na budućnost kluba. 

Džonson, nagrađivani američki sportski komentator, kaže za Glas Amerike da navijači Arsenala nemaju razloga za brigu. 

"On je vlasnik koji je veoma posvećen svim svojim timovima, što se vidi na primeru timova u Denveru. Vlasnik je fudbalskog tima Kolorado Repids, podigao im je stadion, otvorio TV mrežu za te timove što uključuje i NBA tim Denver Nagets. Uključen je u NFL i ima dugu biografiju vlasništva nad američkim sportskim timovima". 

Kronki zna da neće imati uspešan biznis ako ne bude slušao glas navijača, kaže Džonson. 

"Ključno je da ljudi razumeju da su SAD najkompetitivnije od svih sportskih tržišta, ovde imamo bejzbol, fudbal, košarku, hokej. Ne možete da uspete kao vlasnik ako niste u dobrim odnosima sa navijačima, ako nemate sluha za svoju publiku i tržište".

Kronki odbacuje zabrinutost navijača i kaže da veruje da će privatno vlasništvo pomoći da klub brže ostvari svoju strategiju i ambicije. 

Vlasnik Arsenala je deo šireg trenda, gde američki magnati, od kojih neki, što nije slučaj sa Kronkijem, priznaju da "ništa ne znaju o fudbalu" kupuju evropske klubove. Amerikanci su, vlasnici timova kao što su Mančester junajted, Liverpul, Roma i Milan. 

Dejv Džonson podseća da je privatno vlasništvo uobičajeno u SAD i da ide u oba smera. 

"U DC-ju smo imali strano vlasništvo. Glavni vlasnik našeg fudbalskog kluba DC United je iz Indonezije i zahvaljujući tom vlasništvu smo konačno dobili najsavremeniji fudbalski stadion u centru glavnog grada". 

Na kraju, najvažniji su rezultati tima, podseća američki sportski komentator.

"Mislim da je sve ovo dobra stvar. Da li će Sten Kronki biti savršen, nijedan vlasnik nije savršen! Ako ne osvojite titulu niste savršeni, tako to ide i ako ne osvojite titulu u bilo kojoj ligi, navijači će reći - ne dopada mi se vlasnik. Ali pogledajte šta je uradio sa ranijim timovima, on troši novac, pogledajte šta je uradio u Denveru. Denver u SAD nije veliko tržište ali je izdigao te timove, a to uključuje i fudbalski tim Kolorado Repids. Možete da se plašite nepoznatog i to je razumljivo, ali treba da shvatite da sa nepoznatim mogu da dođu i velike mogućnosti u svetu u kojem živimo". 

Dok američki biznismeni investiraju u evropske sportske timove, u SAD raste interesovanje za fudbal. Džonson kaže da je prema novom Galupovom istraživanju, za publiku između 18 i 44 godine, fudbal po popularnosti odmah posle američkog fudbala. 

Arsenal je novu sezonu u Premijer ligi počeo porazom od branioca titule Mančester sitija sa 2:0 na svojim Emiratima.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar