Да ли топла купка може да замијени добар тренинг?

Најновија истраживања показала су да опуштање у топлој купки има једнако позитивне учинке на организам као и 30 минута шетње, наводи портал Сајенс алерт.

Здравље 14.08.2018 | 09:54
Да ли топла купка може да замијени добар тренинг?
Научници са Универзитета Лоубороу у Великој Британији тестирали су ту теорију на 14 мушкараца, које су подвргли изазовима вожње бицикла у трајању од сат времена и опуштања у купки на температури од 40 степени Целзијуса у трајању од једног сата. Циљ тестирања је био да се подгне температуру тела за један степен. 

Резултати су показали да вожња бицикла сагорева више калорија, али су научници су дошли и до необичног откриц́а да су уз опуштајуц́у купку учесници експеримента изгубили 130 калорија, колико би изгубили и током шетње у трајању од 30 минута. 

Физиолог Стив Фокнер каже да вруц́а купка, осим на смањење калорија, утиче и на повец́ање потрошње енергије. Научници су потом наставили да прате испитанике 24 сата након тестирања и открили да вруц́а купка смањује количину шец́ера у крви за близу 10 одсто. 

Фокнер сматра да се то дешава због протеина топлотног шока које тело производи током вежбања и, како показују резултати, пасивног грејања код кога се температура тела подиже независно од вежбања. 

"Протеини топлотног шока су молекули који су створени од стране свих ц́елија људског тела као одговор на стрес", објаснио је професор Фокнер, додајући да дугорочно повец́ани нивои тих протеина могу да помогну функционисању инсулина и да побољшају контролу шец́ера у крви. 

Познато је да су такве врсте протеина ниже код људи са дијабетесом. Фокнер наводи да резултати указују на то да пасивно грејање може бити корисна техника за помоц́ особама са дијабетесом типа ИИ да би могле да контролишу ниво глукозе, поред тога што генерално помаже у управљању тежином. 

Научници су, притом, утврдили и да ће им, ако после вежбања испитаници упражњавају топлу купку, она помоц́и да смање могуц́е упалне процесе. 

Истраживачи овим тестирањима не желе да сугеришу да би сви требало да прекину вежбање у теретани и посвете се купању, вец́ такво пасивно грејање тела углавном препоручују људима који из било којих здравствених разлога не могу физички да вежбају. 

Сајенс алерт напомиње да је студија спроведена на мушкарцима, па остављају могуц́ност да би резултати били другачији код жена. Свакако препоручују топлу купку и опуштање од стресног дана, јер ц́е тело бити захвално.

Б 92
фото:интернет
 

 

Коментари / 0

Оставите коментар