Стефанос Циципас - јунак који је угасио пожар у Атини!

Уместо да пре неколико година нађе смрт на дну базена, симпатични тенисер је пронашао своју животну истину и сада поносно, са тек напуњених 20 година, носи и проноси заставу Грчке и њене рањене престонице на путу ка тениској бесмртности. . .

Тенис 14.08.2018 | 22:45
Стефанос Циципас - јунак који је угасио пожар у Атини!
Стефанос Циципас је нова комета која је управо обасјала тениско небо. То је момак који је јуче, за 20. рођендан, покушао да се супротстави Рафелу Надалу у финалу мастерса у Торонту. И није успео, али је на путу до борбе за титулу успео да сруши многе шампионе, пре свих финалисте овогодишњег ВимблдонаНовака Ђоковића и Кевина Андерсона и да тако скрене пажњу љубитеља белог спорта.

Млади, симпатични Атињанин један је од оних тенисера који су сами одлучили да буду то што јесу, попутНовака Ђоковића. Његов отац Апостолос, иначе тениски тренер тврди да га је његов најстарији, тада деветогодишњи наследник пробудио усред ноћи да му каже да ће бити тенисер. И 11 година касније - ево га.

Прво финале у Барселони, а потом и на тек завршеном мастерсу у Торонту, на којем је савладао чак четири супарника из Топ 10 погурало га је до 15. места на светској лествици, највише што је иједан Грк икада урадио у белом спорту. И ту није крај, јер се од момка који игра заиста лепо, маштовито и модерно, а притом изводи један од најлепших једноручних бекхенда на туру очекује много. Пре свега да понови успех из јуниорских дана када је стигао до првог места, али и освајања гренд слемова. Задатак му неће бити нимало лак с обзиром какве све але играју данас.

"Да, обавезно гледам мечева Надала, Федерера и Ђоковића и покушавам да схватим њихову игру и да скинем потезе или тактику", без пардона је признао оно што се обично скрива момак из Вуљагменија, једног од најлепших преграђа Атине са километрима неких од најлепших и најчистијих плажа на свету.

Бављење спортом му је очигледно уписано у генима, јер му је мајка била професионала тенисерка која је са не превише успеха наступала прво под заставом Совјетског Савеза, а потом и Грчке у коју се "удала". Госпођа Јулија Сергејевна је притом ћерка легендарног совјетског фудбалера, Сергеја Саљникова, некадашњег фудбалера Зенита, Спартака и Динама, те тренера московских црвено-белих и Авганистана пре ране смрти 1984.

Велики навијач Олимпијакос, Стефанос Циципас, коме је идол Роџер Федерер сам каже да је преломан тренутак у његовом схватању живота и професије било то што се умало није удавио у хотелском базену на једном челенџеру, пре него што га је отац спасао. Био је то тренутак који му је променио поглед на битисање, тако да сада увек, чак и у најнапетијим моментима мечева изгледа опуштено и расположено. Нити један пораз или погрешан потез не могу много да га разочарају, пошто је живот ипак много већи и важнији од посла којим се бави и који неизмерно воли. Нова генерација, има ново, чини се здравије, зрелије схватања од оног "оставићу живот на терену" и сличних изјава. Не, живот је живот, а посао - посао.

Овај успех младог аса дошао је као лек на рану за његов родни град који је недавно доживео катастрофалне пожаре који су однели десетине жртава. Није први пут да је Атина горела, а да је изашла као победница још од античких дана до данас.  Палили су је и пљачкали и Спартанци и Персијанци и Турци и Енглези... Многи су овај древни град покушали, а неретко и успевали да покоре мачом и огњем, али се он увек враћао, лепши и јачи. Самим тим, симболизам Циципасовог успеха, попут каквог античког хероја је више него значајан његовим суграђанима од којег сада очекују да буде њихов Ноле и да им развеје тешке дане као што то нама већ више од деценије, буквално самостално ради момак са Бањице.

Од пораза од Кецмановића до победе над Новаком

Циципас је доста повезан са нашим тенисом и тенисерима, не само зато што је исто потекао са Балкана, већ пре свега зато што је био један од главних ривала нашег највећег талента који ходи мало тежим професионалним путем од Грка, Миомира Кецмановића, и како сам наводи, небројено пута је тренирао са Ђоковићем. Иначе, он и Кецмановић, који 31. августа пуни 19 година, су 2015. два пута укрстили рекете, у првом мечу у четвртфиналу "Едија Хера" славио је Атињанин, али зато када је било далеко важније, на Оринџ Боулу, Београђанин. Дакле, Миомир тренутно има бољи скор са Стефаносом од Нолета који је изгубио до сада једино одмеравање са Грком.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар