Stefanos Cicipas - junak koji je ugasio požar u Atini!

Umesto da pre nekoliko godina nađe smrt na dnu bazena, simpatični teniser je pronašao svoju životnu istinu i sada ponosno, sa tek napunjenih 20 godina, nosi i pronosi zastavu Grčke i njene ranjene prestonice na putu ka teniskoj besmrtnosti. . .

Tenis 14.08.2018 | 22:45
Stefanos Cicipas - junak koji je ugasio požar u Atini!
Stefanos Cicipas je nova kometa koja je upravo obasjala tenisko nebo. To je momak koji je juče, za 20. rođendan, pokušao da se suprotstavi Rafelu Nadalu u finalu mastersa u Torontu. I nije uspeo, ali je na putu do borbe za titulu uspeo da sruši mnoge šampione, pre svih finaliste ovogodišnjeg VimbldonaNovaka Đokovića i Kevina Andersona i da tako skrene pažnju ljubitelja belog sporta.

Mladi, simpatični Atinjanin jedan je od onih tenisera koji su sami odlučili da budu to što jesu, poputNovaka Đokovića. Njegov otac Apostolos, inače teniski trener tvrdi da ga je njegov najstariji, tada devetogodišnji naslednik probudio usred noći da mu kaže da će biti teniser. I 11 godina kasnije - evo ga.

Prvo finale u Barseloni, a potom i na tek završenom mastersu u Torontu, na kojem je savladao čak četiri suparnika iz Top 10 poguralo ga je do 15. mesta na svetskoj lestvici, najviše što je ijedan Grk ikada uradio u belom sportu. I tu nije kraj, jer se od momka koji igra zaista lepo, maštovito i moderno, a pritom izvodi jedan od najlepših jednoručnih bekhenda na turu očekuje mnogo. Pre svega da ponovi uspeh iz juniorskih dana kada je stigao do prvog mesta, ali i osvajanja grend slemova. Zadatak mu neće biti nimalo lak s obzirom kakve sve ale igraju danas.

"Da, obavezno gledam mečeva Nadala, Federera i Đokovića i pokušavam da shvatim njihovu igru i da skinem poteze ili taktiku", bez pardona je priznao ono što se obično skriva momak iz Vuljagmenija, jednog od najlepših pregrađa Atine sa kilometrima nekih od najlepših i najčistijih plaža na svetu.

Bavljenje sportom mu je očigledno upisano u genima, jer mu je majka bila profesionala teniserka koja je sa ne previše uspeha nastupala prvo pod zastavom Sovjetskog Saveza, a potom i Grčke u koju se "udala". Gospođa Julija Sergejevna je pritom ćerka legendarnog sovjetskog fudbalera, Sergeja Saljnikova, nekadašnjeg fudbalera Zenita, Spartaka i Dinama, te trenera moskovskih crveno-belih i Avganistana pre rane smrti 1984.

Veliki navijač Olimpijakos, Stefanos Cicipas, kome je idol Rodžer Federer sam kaže da je preloman trenutak u njegovom shvatanju života i profesije bilo to što se umalo nije udavio u hotelskom bazenu na jednom čelendžeru, pre nego što ga je otac spasao. Bio je to trenutak koji mu je promenio pogled na bitisanje, tako da sada uvek, čak i u najnapetijim momentima mečeva izgleda opušteno i raspoloženo. Niti jedan poraz ili pogrešan potez ne mogu mnogo da ga razočaraju, pošto je život ipak mnogo veći i važniji od posla kojim se bavi i koji neizmerno voli. Nova generacija, ima novo, čini se zdravije, zrelije shvatanja od onog "ostaviću život na terenu" i sličnih izjava. Ne, život je život, a posao - posao.

Ovaj uspeh mladog asa došao je kao lek na ranu za njegov rodni grad koji je nedavno doživeo katastrofalne požare koji su odneli desetine žrtava. Nije prvi put da je Atina gorela, a da je izašla kao pobednica još od antičkih dana do danas.  Palili su je i pljačkali i Spartanci i Persijanci i Turci i Englezi... Mnogi su ovaj drevni grad pokušali, a neretko i uspevali da pokore mačom i ognjem, ali se on uvek vraćao, lepši i jači. Samim tim, simbolizam Cicipasovog uspeha, poput kakvog antičkog heroja je više nego značajan njegovim sugrađanima od kojeg sada očekuju da bude njihov Nole i da im razveje teške dane kao što to nama već više od decenije, bukvalno samostalno radi momak sa Banjice.

Od poraza od Kecmanovića do pobede nad Novakom

Cicipas je dosta povezan sa našim tenisom i teniserima, ne samo zato što je isto potekao sa Balkana, već pre svega zato što je bio jedan od glavnih rivala našeg najvećeg talenta koji hodi malo težim profesionalnim putem od Grka, Miomira Kecmanovića, i kako sam navodi, nebrojeno puta je trenirao sa Đokovićem. Inače, on i Kecmanović, koji 31. avgusta puni 19 godina, su 2015. dva puta ukrstili rekete, u prvom meču u četvrtfinalu "Edija Hera" slavio je Atinjanin, ali zato kada je bilo daleko važnije, na Orindž Boulu, Beograđanin. Dakle, Miomir trenutno ima bolji skor sa Stefanosom od Noleta koji je izgubio do sada jedino odmeravanje sa Grkom.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar