ЛШ - Овог пута је другачије: Звездо, покажи да си боља!

Црвено-бијели се нису снашли у улози фаворита прошлог уторка на "Рајку",али су у тих 90 минута могли јасно да препознају ко је квалитетнији тим. Сада је вријеме да бољи и прође даље.  Милојевић повео 20 играча у Трнаву, Милић остао у Београду.  Фудбалери Црвене звезде око поднева допутоваће у Трнаву, где их очекује реванш утакмица трећег кола квалификација за Лигу шампиона.

Фудбал 13.08.2018 | 15:45
ЛШ - Овог пута је другачије: Звездо, покажи да си боља!
Изабраници Владана Милојевића у Београду одиграли су 1:1, па у Словачку долазе под притиском морања победе.

Црвено-бели изгледали су добро на моменте у том мечу, међутим сигурно да нису одиграли најбољу утакмицу од старта нове сезоне.

Спартак успео је да казни лошу концентрацију Звездиних играча после датог гола и тако нешто не би смело да се деси на гостовању.

Обе екипе у меч улазе наком победа у домаћем шампионату, што показује да се налазе у добром ритму.

На списку путника тренера Владана Милојевића за Трнаву нашло се 20 играча: Милан Борјан, Зоран Поповић, Филип Стојковић, МаркоГобељић, Вујадин Савић, Милош Дегенек, Срђан Бабић, Милан Родић, Ненад Крстичић, Бранко Јовичић, Душан Јованчић, ДејанМелег, Лоренцо Ебисилио, Ел Фарду Бен, Славољуб Срнић, Немања Радоњић, Милањевтовић, Вељко Симић, Милан Павков, НиколаСтојиљковић.

На списку нема Немање Милића који је због повреде остао у Београду. Фудбалере Звезде у понедељак увече имаће тренинг на стадиону Спартака.

Утакмица између Спартака и Звезде игра се у уторак од 20.30, а очекује се да на стадиону у Трнави буде 2.000 навијача београдског клуба.

Победник овог двомеча и плеј-офу за Лигу шампиона играће највероватније против Салцбурга, који је у првој утакмици савладао Шкендију са 3:0.

Фудбалери Црвене звезде требало би да су се већ навикли на "бити или не бити" утакмице у евро-квалификацијама, али је свака сљедећа значила другачије искуство...

Црвено-бијели су за реванш са Иртишом пред својим навијачима донијели гол у гостима и реми 1:1. Против Краснодара су у Београду "јурили" побједу јачу од резултата 2:3 на страни. Против ЦСКА су морали да играју за гол више у Москвки послије 0:0 на "Рајку" у првом сусрету.

У све три ситуације, Звездини фудбалери имали су активан резултат пред реванш, али не и бреме великих очекивања које увијек иде као "поклон" фавориту - зато је ово гостовање другачије од многих претходних, такође називаних "утакмицама сезоне".

Шампион Србије допутовао је данас у Словачку свјестан да се прошлог уторка на "Маракани" није снашао у улози фаворита, али свјестан и да реми 1:1 са Спартаком из Трнаве није оставио много дилема око тога ко је у овом двомечу квалитетнији тим.

Управо зато, сви у црвено-бијелом табору ријешени су да у уторак у 20.30 на стадиону "Антона Малатишенка" покажу да и у новој улози знају да заиграју најбоље када је најтеже и остваре резултат, који навијачи од њих с правом очекују - пролаз у посљедње коло квалификација за Лигу шампиона, што уједно обезбјеђује учешће у групној фази Лиге Европе наредне јесени.

Циљ је свима јасан, јасно је и да неће бити лако остварити га, али и да ривал није урадио ништа због чега би Милојевићев тим требало да зазире пред другу утакмицу.

Београдских 1:1 више одговара Спартаку из Трнаве, логично, али је на терену највећег српског стадиона мање-више све вријеме било уочљиво да су Звездини фудбалери технички обученији, да су играли на побједу, да им се играо фудбал, али и да то није било лако против Словака чији је циљ био да се затворе и чекају евентуалну шансу.

Затворили су се, дочекали и одмах казнили први и посљедњи "кикс" одбране црвено-бијелих на мечу... непун минут послије поготка Ел Фарду Бена са пенала за 1:0.

Гол Ерика Грендела у 24. минуту дао је могућност словачком шампиону да остане пасиван и у реваншу, да не мијења претјерано стил игре којим је побиједио Легију у Варшави резултатом 0:2, па ипак стрепио у реваншу на свом стадиону због пораза од 0:1. Ни тада се Спартак није претјерано отварао према голу ривала, а да ће слично бити и у уторак могло је да се наслути из изјаве тренера Радослава Латала, који је још у Београду најавио да ће његов тим наставити да игра "на нулу".

Како Спартак није исти тим кад се брани и када напада, нема сумње да црвено-бијеле чека изузетно тежак посао, али уколико у двије утакмице не могу да савладају Спартак Трнаву, онда можда још није вријеме за повратак међу најбоље - у Лигу шампиона.

Чини се да су Милојевићеви изабраници свесни тога, као и квалитета који "имају" у ногама и због чега су још у "микс зони" после непријатних 1:1 у глас поручили да има разлога за оптимизам и најављивали победу у Словачкој.

Ако им је веровати, а фудбалери често на терену могу јасно да "осете" да ли су заиста бољи од ривала или не, остаје да сачекамо крај и упознамо нове јунаке ове европске приче која се прошле сезоне завршила у шеснаестини финала Лиге Европе у марту.

У првом мечу кандидатуру за главну улогу у овој епизоди истакао је Вељко Симић, који је убрзао игру уласком са клупе, али му десетак минута није било довољно за конкретан учинак. Можда је тренутак да Лоренцо Ебисилио изведе потез попу Кангиног из реванша са Краснодаром и искупи се за неубедљиву партију у првом мечу. 

Можда је време за Немању Радоњића да брзином одговори на упорност дефанзиваца Спартака и одигра "потез утакмице" пред голом домаћина.

Не би био погрешан тренутак да Никола Стојиљковић после "првенца" у Суперлиги постигне и први гол у црвено-белом дресу на међународној сцени, а у круг оних који би могли да реше ствар "у минут до 12" ускочио је Милан Павков са два гола у победи над Спартаком, али суботичким од 3:0.

На том мечу, одиграном само 48 сати пред "дуел сезоне" у Трнави, коначан резултат поставио је штопер Срђан Бабић, који је подсетио да је Милојевићева Црвена звезда увек била опасна после прекида и да је то, можда, прилика да у улогу јунака ускоче Вујадин Савић или Милош Дегенек.

Појединаца који могу да реше сусрет има довољно у редовима црвено-белих, али ће само збијени и дисциплиновани, као тим, бити у прилици да понове прошлогодишњи успех... а, потом га можда и надмаше.

Једно је сигурно - генерација фудбалера Црвене звезде која је пре годину дана донела клубу прву европску јесен после десет, а европско пролеће после 25 година, већ наредне сезоне нашла се пред новим великим искушењем: останак на великој сцени, где је клубу славне прошлости и место.

Милојевић ће у понедељак увече одрадити тренинг са првим тимом на терену на ком ће бити одигран сусрет.

Судећи према саставу који је у недељу савладао Спартак, а у ком се нашло 11 нових играча у односу на први меч са Словацима, могла би да се наслути и стартна постава за уторак увече мада није немогуће и да Милојевић почне утакмицу са Симићем који је оба пута улазио са клупе - и у уторак, и у недељу.

Извор: мондо.рс/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар